Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜ Βρετανία: Μπαράζ παραιτήσεων υπουργών ελέω οριστικής συμφωνίας για Brexit

Μ Βρετανία: Μπαράζ παραιτήσεων υπουργών ελέω οριστικής συμφωνίας για Brexit

|

Σε πολιτική δίνη η Βρετανία μετά τις παραιτήσεις 4 υπουργών – Μέι: Εκανα τις σωστές επιλογές, όχι τις εύκολες – Σε τπώση η Στερλίνα – Ολα κρίνονται στις 25 Νοεμβρίου 

«Εκανα τις σωστές επιλογές, όχι τις εύκολες», δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να στηρίξει την συμφωνία για το Brexit καθώς αυτό είναι προς «εθνικό όφελος». Οι δηλώσεις Μέι έρχονται εν μέσω του μπαράζ παραιτήσεων υπουργών της κυβέρνησής της μετά την χθεσινή έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit από το υπουργικό συμβουλίο.

Τέσσερις είναι οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης – μεταξύ των οποίων ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ – που υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τους όρους του προσχεδίου της Μέι.  Αναλυτικά, η Σουέλα Μπράβρμαν, η υφυπουργός αρμόδια για το Brexit ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του επικεφαλής του υπουργείου που υπηρετεί, Ντ. Ράαμπ. Νωρίτερα, παραιτήθηκε και η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, η οποία έγραψε στην επιστολή παραίτησής της ότι «η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Από την πλευρά του ο Ράαμπ δήλωσε ότι για λόγους συνείδησης «δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο για το Brexit». «Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ. Δεν μπορώ να συμφιλιώσω τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας με τις υποσχέσεις που κάναμε στη χώρα στο μανιφέστο μας στις τελευταίες εκλογές. Αυτό είναι, στην καρδιά του, θέμα δημόσιας εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Ράαμπ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να στηρίξει το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εργατικοί: Η Μέι στερείται κύρους

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στερείται πλέον κύρους μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

 «Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν ομάδας.

 «Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», είπε.

Επιστολές κατά της Μέι

Στελέχη των Συντηρητικών που ήταν υπέρμαχοι του σκληρού Brexit εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής ενάντια στην ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με το BBC, οι υποστηρικτές του Brexit είναι τόσο εξαγριωμένοι με το σχέδιο συμφωνίας της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, που καταθέτουν επιστολές στον επικεφαλής μιας επιτροπής Συντηρητικών βουλευτών υπεύθυνων για τον χειρισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος.

Σε ελεύθερη πτώση η στερλίνα  

Βουτιά σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί μετά την παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1% στο 1,2856 δολάριο, όταν έγινε γνωστή η είδηση της παραίτησης του Ράαμπ. Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο, υποχώρησαν πάνω από 3 μονάδες βάσης στο 0,36% – το χαμηλότερο εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

 «Η συμφωνία για το Brexit είναι καταδικασμένη να αποτύχει με την παραίτηση του υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, και αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της διαδρομής για τη Μέι», δήλωσε ο Ναΐμ Ασλάμ, επικεφαλής ανάλυσης στη Think Markets UK.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 25 Νοεμβρίου

Παράλληλα, το πράσινο φως για την διεξαγωγή συνόδου κορυφής για το Βrexit έδωσε η ΕΕ. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η Σύνοδος Κορυφής για επικύρωση της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί «εκτός απροόπτου στις 25 Νοεμβρίου».

Η συμφωνία, σημείωσε, θα δοθεί στα κράτη μέλη για μελέτη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν υπάρξουν πολλά σχόλια. Με ανάρτησή του στο twitter o Τουσκ ανέφερε: Προς τους φίλους μας τους Βρετανούς θέλω να πω: Όσο και αν λυπάμαι που φεύγετε, θα κάνω τα πάντα έτσι ώστε το αντίο να είναι όσο λιγότερο επώδυνο γίνεται, τόσο για μας, όσο και για σας».

Με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας». Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές κατάφεραν να βρουν λύση για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας καλείται  να πείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων να αποδεχθεί το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η αντιπολίτευση, αλλά και κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή της έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τη συμφωνία.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr / φωτογραφία: Καθημερινή 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν