Μ. Βρετανία: Ο "Αρτσι" που θέλει να ζήσει ως κοινός θνητός

Αν και τα στοιχήματα για κάποιο βασιλικό, μεγαλόπρεπο όνομα – πχ  Κάρολος, Φίλιππος, Αρθούρος, Ιάκωβος (Τζέιμς), Αλβέρτος και Εδουάρδος -  έπεφταν βροχή, τελικά, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έσπασαν για άλλη μία φορά το πρωτόκολλο και εξέπληξαν τους πάντες με το «κοινό» όνομα που επέλεξαν να δώσουν στο πρώτο τους παιδί.

Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ ονόμασαν τον γιο τους Αρτσι (Archie συντετμημένη εκδοχή του Archibald)  Χάρισον (γιος του Χάρι) κάνοντας έτσι σαφές ότι σκοπεύουν να μεγαλώσουν το παιδί τους όχι σαν «βασιλικό» αλλά σαν κανονικό παιδί, μακριά από τα φωτά της δημοσιότητας και τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται στα μέλη της βασιλικής οικογένειας. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' επισκέφθηκε χθες τον νέο της δισέγγονο,  στην αγροικία Φρόγκμορ όπου διαμένει το ζευγάρι. Και μετά την πρώτη γνωριμία με τη γιαγιά Ελισάβετ, οι νέοι γονείς έκαναν την πρώτη δημόσια εμφάνιση με το μωρό τους... . «Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που έχουμε τη δική μας μικρή πηγή χαράς», δήλωσε ο πρίγκιπας Χάρι. Από την πλευρά της η Μέγκαν σχολίασε ότι το αγοράκι της είναι γλυκύτατο, είναι πραγματικά ήρεμος». «Δεν ξέρω από ποιον του το έχει πάρει αυτό», πρόσθεσε ο πρίγκιπας Χάρι. 

Η σειρά διαδοχής

Σύμφωνα με το βασιλικό πρωτόκολλο, που επικαλούνται τα βρετανικά μέσα, ο πρωτότοκος γιος του Χάρι και της Μέγαν, είναι μεν δισέγγονο της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά είναι πολύ μακριά από τη γραμμή διαδοχής  για να αποκτήσει τον τίτλο του πρίγκιπα ή την προσφώνηση «βασιλική υψηλότητα».

Ο "Αρτσι" -  το πρώτο του ζευγαριού  και τέταρτο δισέγγονο της Ελισάβετ - θα είναι έβδομο στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, μετά τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, τον πρωτότοκο γιό του και αδελφό του Χάρι, πρίγκιπα Ουίλιαμ, τα τρία παιδιά του Ουίλιαμ και της Κέητ Μίντλετον και τον πατέρα του, πρίγκιπα Χάρι.

Μπορεί να αποκαλείται προς το παρόν κόμης ή βαρώνος καθώς ο πρώτος γιος ενός δούκα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει έναν από τους μικρότερους τίτλους του πατέρα του - η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε στον Χάρι την ημέρα του γάμου του με την Μέγκαν τους τίτλους Κόμης του Νταμπάρτον και Βαρώνος του Κίλκελ.

Ως πρωτότοκος γιος όμως, το μωρό τελικά θα κληρονομήσει τον τίτλο του Δούκα του Σάσεξ από τον πατέρα του. Μελλοντικά ωστόσο, το μωρό και τα μελλοντικά παιδιά του ζευγαριού μπορούν τελικά να γίνουν πρίγκιπες και πριγκίπισσες όταν ο παππούς τους, ο πρίγκιπας Κάρολος, γίνει βασιλιάς, καθώς ο πατέρας τους θα είναι επισήμως γιος ενός μονάρχη.

Η βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί επίσης να εκδώσει γραπτή εντολή για να δώσει στο μωρό και στα μελλοντικά αδέλφια του έναν τίτλο πρίγκιπα ή πριγκίπισσας, όπως έκανε και  με τα παιδιά της Κέητ και του Πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Με πληροφορίες και φωτογραφία από την εφημερίδα "Καθημερινή"