Μας …ξεβράκωσε ο Νταβούτογλου

Ξεκινάμε από τα …απλά. Και σήμερα (Τρίτη 19/04) είχαμε νέες παραβάσεις του FIR Αθηνών και σε σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου με 12 τουρκικά αεροσκάφη να εμφανίζονται σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Συγκεκριμένα, δύο σχηματισμοί οκτώ συνολικά αεροσκαφών και τέσσερα ακόμη μεμονωμένα προέβησαν σε 11 παραβάσεις και σε 15 παραβιάσεις. Τέσσερα από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές. Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Απειλές

Από εκεί και πέρα, είχαμε την …κόντρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Τουρκία με τον πρόεδρο της ΕΕ Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει «Η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί σε όλα τα κριτήρια προκειμένου να επιτύχει την κατάργηση της βίζας για ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κριτήρια δεν θα "μετριαστούν". Η απάντηση αυτή ήρθε μετά την τουρκική απειλή χθες Δευτέρα ότι θα φύγει από τη συμφωνία αν η 28μελής Ένωση δεν εκπληρώσει το δικό της μέρος της συμφωνίας του Μαρτίου, δηλαδή να χαλαρώσει τις απαιτήσεις βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ένωση… Και η δήλωση αυτή έγινε στη σύνοδο της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ξεβράκωμα

Όμως, τα ρέστα του έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σε απάντηση του, που έδωσε στην Ντόρα Μπακογιάννη, ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Απαντώντας στην “τετριμμένη” ερώτηση της εκπροσώπου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Συνέλευσης, που επιχείρησε προβοκατόρικα να τον ρωτήσει γιατί η Τουρκία δεν εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, εξέθεσε και την Ντόρα Μπακογιάννη, για τις συμφωνίες που, προφανώς, είχε συνυπογράψει με την Τουρκία όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος αλλά εξέθεσε και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις μυστικές συμφωνίες που, όπως αποκάλυψε, έχει συνυπογράψει πρόσφατα με την Τουρκία και με την σύμφωνη γνώμη του ΝΑΤΟ.

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν συγκεκριμένα νησιά στο Αιγαίο που θα πρέπει να αποστρατικοποιηθούν” είπε ο τούρκος πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι: “Η ουσία της συμφωνίας που κάναμε με την κυρία Μέρκελ είναι ότι τα προβλήματα και οι διαφορές θέσεων που έχουμε στο Αιγαίο είναι γνωστά και το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται εκεί για να τις αγνοήσει. Ολες οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στηρίζονται και από τις δύο πλευρές αλλά σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουμε κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ξεκάθαρο ότι συγκεκριμένα νησιά στο Αιγαίο θα πρέπει να αποστρατικοποιηθούν και σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να τηρηθούν”.

Πηγή: Dimokratiki.gr