Μετά το φιλί τώρα και το ταγκό

Μαθήματα Δημοκρατίας και πολιτισμικού Savoir vivre από τους γείτονες Τούρκους, οι οποίοι θέλουν να μπουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή τουλάχιστον έτσι διατείνονται… Γιατί αλήθεια δεν τους βάζουμε; Έχοντας μάλιστα λάβει τέτοιες αποφάσεις, όπως αυτές του τελευταίου διμήνου, σίγουρα κάνουν ακόμη και τους Δανούς να αισθάνονται πρωτόγονοι… Όπως είναι γνωστό πρόσφατα, το Ανώτατο Ισλαμικό ιερατείο με κυβερνητική προτροπή, έκρινε ότι ένα δημόσιο φιλί είναι «κατά βάση ανήθικη πράξη» και έξω από τις μουσουλμανικές παραδόσεις.  Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Μάιο «συνελήφθη» ζευγάρι να φιλιέται στο μετρό της Άγκυρας με αποτέλεσμα να δεχτεί αυστηρές συστάσεις και στη συνέχεια να έχουμε μίνι πορεία διαμαρτυρίας από τουλάχιστον 100 πολίτες, ευτυχώς χωρίς να χρειαστεί στρατιωτική παρέμβαση…

Η δεύτερη απαγόρευση, ήρθε την περασμένη Τρίτη 18 Νοεμβρίου και αφορά την «τηλεοπτική συνύπαρξη» προσωπικών φωτογραφιών μέσα σε «ιερούς χώρους κάθε θρησκευτικού δόγματος». Όταν κάποιες εφημερίδες ρώτησαν αν η απαγόρευση ισχύει και για φωτογραφίες του πάπα Φραγκίσκου στην εκκλησία των Καθολικών της Άγκυρας η απάντηση ήταν κάθε άλλο από καθησυχαστική. Στην κρίση των εφημερίδων εναπόκειται η δημοσίευση σχετικών φωτογραφιών.

Η τρίτη απαγόρευση - αυτή σε μορφή σοβαρής σύστασης - άφορα το ταγκό και ανακοινώθηκε την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου. Ο κλασικός αργεντίνικος χορός χαρακτηρίστηκε «βιασμός με τα πόδια» από την «Πλατφόρμα Καλής Διαγωγής», ένα πολιτικά και κοινωνικά πανίσχυρο σωματείο ισλαμιστών της Νότιας Τουρκίας.  Αφορμή ήταν η οργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ταγκό στην Άγκυρα το οποίο άρχισε στις 18 Νοεμβρίου. «Δεν έχουν θέση στην  κοινωνία μας και απέχουν πολύ από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις μας ούτε ανήκουν στην εθνική κουλτούρα της Τουρκίας" τέτοιες "αποχαυνωτικές δήθεν χορευτικές επιδείξεις», αποφαίνεται η Πλατφόρμα. Δεν αναφέρονται μέχρι στιγμής διώξεις για παραβάσεις των απαγορεύσεων εν ονόματι της «ισλαμικής θρησκευτικής παράδοσης».