Να φύγουν οι πρόσφυγες από την Ευρώπη

Και οι Γερμανοί πολιτικοί συνεχίζουν να προκαλούν την Κοινή Γνώμη με τις …σκέψεις τους που είναι αρκετά δυνατές και ενδεχομένως να μην θέλουν να μείνουν μόνο σε επίπεδο σκέψεων αλλά να γίνουν και πράξεις. Και έχουν σχέση με τους πρόσφυγες και τη λύση που θεωρούν καλύτερη για το μέλλον όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης. Και όπως φαίνεται για κάποιους η λύση είναι η …εξορία σε νησιά εκτός Ευρώπης – στον Ατλαντικό ή Ειρηνικό Ωκεανό – και μάλιστα με διαχωρισμό οικογενειών (!!!) Μήπως σας θυμίζουν κάτι αυτές οι σκέψεις; 

Και αυτές έρχονται από την πρόεδρο του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» με την πρόεδρό του Φράουκε Πέτρι να εκπλήσσει με τις προτάσεις της. Όχι, όμως αυτούς που την γνωρίζουν…  Μιλώντας στην εφημερίδα Bild προτείνει να μεταφέρονται σε νησιά εκτός Ευρώπης πρόσφυγες, των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου, αλλά και εκείνοι που εισέρχονται παράτυπα στην Ευρώπη. Στα νησιά αυτά, που θα τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι άνδρες θα διαχωρίζονται από τις γυναίκες και τις οικογένειες με παιδιά, κάτι που είναι ασφαλέστερο και πιο οικονομικό, υποστηρίζει η Πέτρι. Και η ακριβή δήλωσή της είναι ««Οι παράτυποι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο, οι αιτήσεις των οποίων απορρίφθηκαν θα εγκατασταθούν σε δύο νησιά εκτός Ευρώπης που τελούν υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών».  

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ερμήνευσαν τα σχόλια της, τονίζοντας ότι αναφερόταν στα δύο νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, Ναούρου και Μανούς, όπου η Αυστραλία χρηματοδοτεί κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Η αυστραλιανή κυβέρνηση τους έχει διαμηνύσει ότι δεν μετεγκατασταθούν ποτέ στην Αυστραλία. Την υποστήριξή του σε μία λύση τύπου Αυστραλίας έχει εκφράσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Επαναπροώθηση

Παράλληλα, προτείνει να ιδρυθεί μία «Υπηρεσία Επαναπροώθησης» η οποία θα προωθεί τους πρόσφυγες σε αυτά τα νησιά, απομακρύνοντάς τους από τη γερμανική επικράτεια σημειώνοντας ««Προτείνω την μετατροπή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων σε μια υπηρεσία μετανάστευσης που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι παράτυποι μετανάστες θα φύγουν από αυτή την χώρα το ταχύτερο δυνατό» Επιπλέον η αρχηγός του ξενοφοβικού κόμματος ζητεί την κατάργηση της συμφωνίας με την Τουρκία και την εντατικοποίηση των απελάσεων.  

Νωρίτερα αυτό το χρόνο, η Πέτρι προκάλεσε κατακραυγή προτείνοντας να παραχωρηθεί στις δυνάμεις ασφαλείας η δυνατότητα να κάνουν χρήση των όπλων τους εναντίον των μεταναστών. Οι περισσότεροι από ένα και πλέον εκατομμύριο μετανάστες που έφτασαν στην Γερμανία τον περασμένο χρόνο είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από τον πόλεμο και τις διώξεις στην Συρία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Αναβρασμός στο κόμμα της Πέτρι

Οι προτάσεις Πέτρι έγιναν με φόντο την κομματική ημερίδα της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία" (AfD) στην πόλη Κάσελ που έγινε την Κυριακή με κλειστές πόρτες, χωρίς κάμερες και δημοσιογραφική κάλυψη. Ο λόγος είναι προφανής: η AfD σπαράσσεται από εσωκομματικές έριδες, καθώς η κομματική οργάνωση της Βάδης-Βυρτεμβέργης έχει διασπαστεί, οι συμπροεδρεύοντες Φράουκε Πέτρι και Γιεργκ Μόιτεν έχουν διαφορές μεταξύ τους, ενώ μεγάλο μέρος των οργανωμένων μελών ζητούν την απομάκρυνση και των δύο, ώστε να εκλεγεί νέα ηγεσία σε έκτακτο συνέδριο. Μετά από διαβουλεύσεις έντεκα ωρών, το βράδυ της Κυριακής αποφασίστηκε να μην γίνει τελικά το έκτακτο συνέδριο.

Όλα αυτά δεν εμποδίζουν την "Εναλλακτική για τη Γερμανία" να διατηρεί τα ποσοστά της. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα παραμένει στάσιμο στο 9% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία ωστόσο, όπου γίνονται τοπικές βουλευτικές εκλογές στις 4 Σεπτεμβρίου, το κόμμα της Φράουκε Πέτρι συγκεντρώνει 19% και βρίσκεται μόλις 4 με 5 μονάδες πίσω από τους χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και τους σοσιαλδημοκράτες (SPD). Η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου εκτιμά ότι, αν συνυπολογιστούν τα συνήθη σφάλματα των δημοσκοπήσεων, η "Εναλλακτική για τη Γερμανία" δεν αποκλείεται να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις τοπικές εκλογές.

Με πληροφορίες από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Deutsche Welle

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News