Ναι, θα πατούσα το κουμπί

Την θεωρεία του Μανδαρίνου λίγο πολύ όλοι την γνωρίζουμε. Την ακούσαμε για πρώτη φορά στην ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, «Μια ζωή την έχουμε!», όπου ο Μανώλης (Περικλής Χριστοφορίδης), θέτει ένα κρίσιμο δίλημμα στον συνάδελφό του, Κλέων (Δημήτρης Χορν): «Τη θεωρία του μανδαρίνου την ξέρεις; Εάν σου πουν ότι τώρα, εδώ στην Αθήνα θα πατήσεις ένα κουμπί και την ίδια στιγμή, στα βάθη της Κίνας, θα πεθάνουν 3.000 μανδαρίνοι, αλλά εσύ θα γίνεις πάμπλουτος, το πατάς το κουμπί ή όχι;». Ένα δίλημμα που έχουμε ακούσει αρκετές φορές σε διάφορες παραλλαγές και στο οποίο ουκ ολίγοι πολιτικοί κλήθηκαν να απαντήσουν με την μορφή ερώτησης και σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα. Κατά πόσο δηλαδή ένας πολιτικός θα πατούσε το κουμπί για να ενεργοποιηθούν πυρηνικά έστω κι εάν σκοτώνονταν αθώοι πολίτες ως παράπλευρες απώλειες.

Επίσημα κανείς δεν απάντησε. Ανεπίσημα είδαμε τους Μπους, Μπλερ, Σαρκοζί, Ερντογάν, Πούτιν και άλλους ηγέτες τα τελευταία χρόνια να επεμβαίνουν σε διάφορες χώρες με πρόσχημα τη Δημοκρατία και να συντρίβουν καθεστώτα με χιλιάδες αθώους (κυρίως γυναικόπαιδα) νεκρούς…

Όμως, το βράδυ της 19ης Ιουλίου έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος πάγωσε. Για πρώτη φορά βρέθηκε πολιτικός και δη γυναίκα να απαντάει και δη μονολεκτικά «Ναι» στην συγκεκριμένη ερώτηση που της τέθηκε. Ποια ήταν η ερώτηση; «Είστε διατεθειμένη να επιτρέψετε ένα πυρηνικό χτύπημα που θα μπορούσε να σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά;» Κι όπως είπαμε η απάντηση ήταν «Ναι».

Ποια είναι η πολιτικός; Μα η Βρετανίδα Τερέζα Μέι, η οποία απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρή… Η όπως χαρακτήρισαν την απάντηση οι βρετανοί «ωμή»…

Τι συνέβη;  Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, κέρδισε την έγκριση του Κοινοβουλίου για την ανανέωση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας που φέρει το κωδικό όνομα Trident. Η συζήτηση στη Βουλή διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες και ξεκίνησε με το κατά πόσο θα πρέπει να αντικατασταθούν τέσσερα υποβρύχια που έχουν την δυνατότητα εκτόξευσης πυρηνικών κεφαλών, κάτι που θα κοστίσει στη χώρα 40 δισ. λίρες.

Η πλειοψηφία τελικά του βρετανικού Κοινοβουλίου (355 ψήφοι) ψήφισε υπέρ της συνέχισης του πυρηνικού προγράμματος, παρά τις ενστάσεις του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, και ολόκληρο το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας.

Η επίμαχη ερώτηση έγινε από τον βουλευτή του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), Τζορτζ Κέρεβαν ο οποίος απευθυνόμενος στη πρωθυπουργό ρώτησε: «Είστε διατεθειμένη να επιτρέψετε ένα πυρηνικό χτύπημα που θα μπορούσε να σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά;». Η Τερέζα Μέι έδωσε μία μονολεκτική απάντηση: «Ναι». Κι έγραψε ιστορία γιατί είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Βρετανίας που απαντά στο υποθετικό ερώτημα ενώ οι προκάτοχοί της απέφευγαν να απαντήσουν, αν θα πατούσαν ποτέ το κουμπί των πυρηνικών όπλων.

Η Τερέζα Μέι μετά την χωρίς δισταγμό καταφατική απάντηση, πρόσθεσε ότι «θα ήταν μια πράξη καθαρής ανευθυνότητας» να καταργήσει το Ηνωμένο Βασίλειο τα πυρηνικά όπλα και κατηγόρησε τους αντιπάλους του πυρηνικού προγράμματος Trident λέγοντας ότι αυτό το πρόγραμμα θα ήταν το πρώτο που θα υπερασπιζόταν την χώρα απέναντι στους εχθρούς της.

Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος μετά το δημοψήφισμα για Brexit, έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από τους περισσότερους βουλευτές του, που του ζητούν να παραιτηθεί, υποστήριξε την δική του θέση για το θέμα, η οποία είναι αντίθετη από εκείνη της πρωθυπουργού. «Δεν θα έπαιρνα μία απόφαση που θα σκότωνε εκατομμύρια αθώους ανθρώπους», απάντησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες από το Koolnews.gr