Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΝέα Ζηλανδία: Ο εκτελεστής ήθελε "Νόμπελ Ειρήνης" και ... αναφορά στην Αγιά...

Νέα Ζηλανδία: Ο εκτελεστής ήθελε “Νόμπελ Ειρήνης” και … αναφορά στην Αγιά Σοφιά

|

Οι σκέψεις του εκτελεστή “Brenton Tarrant” σοκάρουν… Στοχοποιεί την Αγιά Σοφιά, πολιτικούς ενώ ήθελε και Νόμπελ όπως ο Μαντέλα μετά την αποφυλάκισή του  

Από το πρωί της Παρασκευής, όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε… Το νέο λουτρό αίμαστος στην Νέα Ζηλανδία με απολογισμό 49 νεκρούς (και δεκάδες τραυματίες στα νοσοκομεία) προβληματίζει…  Δράστης; 28χρονος λευκός άνδρας με εξτρεμιστική, εθνικιστική ιδεολογία, και ο οποίος προκάλεσε την «η πιο σκοτεινή» ημέρα στην ιστορία της χώρας όπως την χαρακτήρισε η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν ότι είναι η μία από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία του Δυτικού Κόσμου.  Ο 28χρονος με καταγωγή από την Αυστραλία και με το ψευδώνυμο “Brenton Tarrant” στα social media, εισέβαλλε σε δύο τζαμιά του Κράιστσερτς βαριά  οπλισμένος και άρχισε να πυροβολεί εν ψυχρώ τους πιστούς μουσουλμάνους που είχαν συγκεντρωθεί στα τεμένη για την πρωινή προσευχή.

Συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση, παραδέχτηκε τις πράξεις του και κατηγορείται για ανθρωποκτονία. Μάλιστα, ανέφερε  ότι είχε σκοπό να επιτεθεί και σε τρίτο τέμενος στην πόλη Ασμπάρτον, αν τα κατάφερνε. Ομως, οι αποκαλύψεις συνεχίζονται. Λίγες ώρες πριν τις απο τις επιθέσεις στα δύο τεμένη του Κράιστσερτς, ο 28χρονος δράστης είχε αναρτήσει στα social media ένα «μανιφέστο» 73 σελίδων, στο οποίο εξηγούσε τα κίνητρα της επίθεσης. Όταν έκανε το σχέδιο του πράξη, μετέδωσε απευθείας το βίντεο του μακελειού στο Facebook, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ. Όπως υποστήριξε, επέλεξε τη Νέα Ζηλανδία λόγω της θέσης της, για να δείξει ότι ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου δεν ήταν απαλλαγμένα από «μαζική μετανάστευση». 

Ο “Brenton Tarrant” – «ένας απλός, λευκός άνδρας,γεννημένος οικογένεια μεσαίας τάξη και χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές» εξηγεί ότι ήθελε να επιτεθεί κατά μουσουλμάνων και ανέφερε ως κίνητρό του τη « λευκή γενοκτονία», όρος που χρησιμοποιούν ρατσιστικές ομάδες για να αναφερθούν στη μετανάστευση και την αύξηση του πληθυσμού των μειονοτήτων. Σύμφωνα με την ανάλυση του κειμένου του, ο “Brenton Tarrant” φαίνεται ότι  προετοίμαζε εδώ και μήνες τις επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία. Καθώς ξεκίνησε να γράφει το κείμενο στις 21 Ιανουαρίου και έκανε την τελευταία αλλαγή χθες, λίγες ώρες πριν την αιματοχυσία στα δύο τζαμιά.

Το κείμενό του έχει τίτλο «Η Μεγάλη Αντικατάσταση» και στόχος του, όπως ο ίδιος γράφει, είναι να δημιουργήσει «μία ατμόσφαιρα φόβου» και να προκαλέσει «βία εναντίον των μουσουλμάνων». Μάλιστα, Ττο κείμενο ξεκινά με ένα ποίημα του Ντίλαν Τόμας.

Στο «μανιφέστο», ο δράστης αυτοχαρακτηρίζεται «eco-fascist», που νεότερος ήταν κομμουνιστής, μετά αναρχικός, στη συνέχεια φιλελεύθερος πριν γίνει φασίστας. Δηλώνει ότι το σημείο κλειδί της ριζοσπαστικοποίησης του είναι η ήττα της ηγέτιδας της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2017 και η επίθεση με φορτηγό στην Στοκχόλμη με πέντε νεκρούς ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 11 ετών τον Απρίλιο 2017.

Είδωλά του ο Μπρέιβικ και ο Όσμπορν

Ο 28χρονος Αυστραλός, δηλώνει θαυμαστής του Νορβηγού ακροδεξιού Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που σκότωσε 77 ανθρώπους στη Νορβηγία του 2011 και υπέρμαχος της «λευκής φυλής». Μάλιστα γράφει ότι είχε επαφή μαζί του και «πήρα την ευχή για την αποστολή μου αφού επικοινώνησα με τους αδερφούς του ιππότες».

Ο δράστης αναφέρεται επίσης σε άλλους δράστες παρόμοιων επιθέσεων, όπως στον Ντάρεν Όσμπορν, τον 48χρονο Ουαλό, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη επειδή τον Ιούνιο του 2017 παρέσυρε με φορτηγάκι μια ομάδα μουσουλμάνων κοντά στο τζαμί του Φίνσμπερι Παρκ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους δώδεκα.

«Η Μέρκελ πρέπει να πεθάνει πρώτη»

Ο “Brenton Tarrant” καλεί τους ομοιδεάτες του να δολοφονήσουν την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, κάνοντας λόγο για «γνωστούς εχθρούς των εθνών μας και της φυλής μας».

«Οι προδότες αξίζουν το θάνατο των προδοτών. Δεν πειράζει αν χρειαστεί τρία ή 30 χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν για τις αηδιαστικές επιθέσεις στη φυλή.

Μάλιστα, αναφέρει ότι η Μέρκελ είναι η «μητέρα όλων των αντι-λευκών, αντί-γερμανικών πραγμάτων» και γιαυτό είναι στην κορυφή της λίστας με τους «προδότες» που πρέπει να πεθάνουν.

«Ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη –  Η Αγιά Σοφιά θα ελευθερωθεί από τους μιναρέδες»

Ο δράστης του μακελειού μιλά για το όραμά του για μία Ευρώπη των «λευκών» και κάνει ειδική αναφορά στους Τούρκους, τους οποίους απειλεί με αφανισμό. Χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας «ηγέτη ενός από τους αρχαιότερους εχθρούς του λαού μας και ηγέτη του μεγαλύτερου ισλαμιστικού γκρουπ στην Ευρώπη» και τους Τούρκους μετανάστες «στρατιώτες του Ερντογάν που καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη».

«Μπορείτε να ζείτε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη και μπορεί να μην σας πειράξει κανείς, στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Αλλά αν επιχειρήσετε να ζήσετε σε ευρωπαϊκά εδάφη, οπουδήποτε δυτικά του Βοσπόρου, θα σας σκοτώσουμε και θα σας διώξουμε από τα εδάφη μας. Ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και κάθε μιναρέ στην πόλη. Η Αγιά Σοφιά θα ελευθερωθεί από τους μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα ανήκει ξανά δικαιωματικά τους χριστιανούς. Φύγετε όσο έχετε ακόμα την ευκαιρία».

Ελπίζει σε Νόμπελ μόλις αποφυλακιστεί, όπως ο «τρομοκράτης» Νέλσον Μαντέλα

Σε κάποιο σημείο προς το τέλος τους μανιφέστου του, ο 28χρονος πιστεύει ότι θα φυλακιστεί για τις πράξεις του αλλά όταν θα εκτίσει την ποινή του θα τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης όπως ο Νέλσον Μαντέλα.

«Δεν περιμένω απλά να βγω, αλλά επίσης περιμένω και ένα βραβείο Νόμπελ. Όπως βράβευσαν τον τρομοκράτη Νέλσον Μαντέλα μόλις ο δικός του λαός κατάφερε τη νίκη και πήρε την εξουσία. Περιμένω να αποφυλακιστώ 27 χρόνια μετά την καταδίκη μου, τα ίδια χρόνια με τον Μαντέλα,για το ίδιο έγκλημα» γράφει χαρακτηριστικά… 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Κέα – Εθελοντική αιμοδοσία: Συγκεντρώθηκαν 100 μονάδες αίματος

Εθελοντική Αιμοδοσία Απριλίου 2024 – Ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

Ανησυχία για τις ελλείψεις που καταγράφει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ - Τι αναφέρει για τις Κυκλάδες

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Ολυμπιακή Φλόγα – Πάρος: Εκδήλωση τελετής υψηλού πολιτισμικού επιπέδου (photos)

Ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου Πάρου κ. Κώστα Μπιζά, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Άννας Κάγκανη Κορτιάνου και της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κας Φλώρας Λουκή. (photos)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;