Οδοκαθαριστής … πρωθυπουργός

Αν μη τι άλλο ξέρει το παιχνίδι της επικοινωνίας… Σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κερδίζει τα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο… Η αρχή έγινε την περασμένη Τρίτη όταν βρέθηκε στην Νέα Υόρκη και δη στην Madison Square μαζί με την πολυπληθή ινδική κοινότητα όπου μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση. Μάλιστα, το σόου που συμπλήρωσε την ομιλία του κόστισε περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια και περιελάμβανε από λέιζερ έως εντυπωσιακά ολογράμματα.  Διοργανωτής ήταν ο σύνδεσμος Αμερικανό-ινδικής κοινότητας και την εκδήλωση παρουσίασε η Ινδικής καταγωγής Μις Αμερική 2003 Nina Davuluri. Στην ομιλία του ο Μόντι  υποστήριξε πως ο αιώνας που διανύουμε θα έχει σημείο αναφοράς την Ασία και η χώρα του θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όμως, η επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, είχε και την «άσχημη πλευρά» κι αυτό γιατί δικαστήριο τον έχει καλέσει να δώσει απαντήσεις για την απόπειρα γενοκτονίας κατά των μουσουλμάνων στο κρατίδιο της Ινδίας Γκουτζαράτ όταν ο ίδιος ήταν κρατιδιακός πρωθυπουργός. Για το ίδιο θέμα απαλλάχθηκε οριστικά από την Ινδική δικαιοσύνη το2012, αρνούμενος τις κατηγορίες αλλά η όλη εμπλοκή του, τού είχε στοιχήσει την άρνηση θεώρησης του διαβατηρίου του το 2005 από τις Αμερικανικές αρχές όταν θέλησε να εισέλθει στη χώρα.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, πιάνει σκούπα και αρχίζει δουλειά. Και το εννοούμε κυριολεκτικά. Σήμερα, ο Ναρέντρα Μόντι καλείται να δώσει το καλό παράδειγμα με αφορμή την έναρξη πανεθνικής καμπάνιας για τη σημασία της καθαριότητας και της δημόσιας υγιεινής και θα σκουπίσει τους δρόμους της πρωτεύουσας Νέο Δελχί. Η καμπάνια με τίτλο Swachh Bharat Abhiyan (Αποστολή Καθαρή Ινδία) ξεκινά ανήμερα της εθνικής εορτής για την επέτειο της γέννησης του ηγέτη της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι. Και όπως τονίζει «Μια καθαρή Ινδία είναι ο καλύτερος φόρος μνήμης στον Γκάντι για όταν θα γιορτάσουμε τα 150 έτη από τη γέννησή του, το 2019. Ο Γκάντι αφιέρωσε τη ζωή του προκειμένου η Ινδία να γίνει κυρίαρχο κράτος. Τώρα είναι η ώρα να αφιερώσουμε τους εαυτούς μας στην καθαριότητα της μητέρας πατρίδας».

Σύμφωνα με την οργάνωση WaterAid λιγότερο από το 1/3 των 1,2 δισεκατομμυρίων Ινδών έχει πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής και περισσότερα από 186.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια λόγω μη ασφαλούς νερού.