Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟι Απαγορευμένες Ηνωμένες Πολιτείες και ο τρομοκράτης ...Ερντογάν

Οι Απαγορευμένες Ηνωμένες Πολιτείες και ο τρομοκράτης …Ερντογάν

|

Επτά χώρες βρίσκονται στην black list του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την είσοδο πολιτών τους στην Αμερική – Αντίδραση από δικαστή – Ο Ερντογάν ένα βήμα από το να χαρακτηριστεί και επίσημα …Τρομοκράτης – Στο στόχαστρο και Αεροσυνοδοί 

Πρωί Σαββάτου για την Ευρώπη και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο 45ος πρόεδρος της Αμερικής κάνει το …θαύμα του. Οσοι πίστευαν ότι θα έκλεινε ο φράκτης προς το Μεξικό έκαναν λάθος. Ο φράκτης είναι μεγαλύτερος, πιάνει άμεσα πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες και έρχεται η συνέχεια. Ναι ο Τραμπ με την υπογραφή του σε ένα διάταγμα – ντροπή αλλάζει τα δεδομένα στην Αμερική που μετατρέπονται αίφνης σε «Απαγορευμένες Πολιτείες» φτάνοντας στο σημείο να προκαλέσει ακόμη και διπλωματικό επεισόδιο με το Ιράν. Αμεσα στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης κρατήθηκαν δυο Ιρακινοί για ώρες, στο Κάιρο απαγορεύτηκε σε έξι πολίτες από το Ιράκ και την Υεμένη να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο της EgyptAir για τις ΗΠΑ, ενώ το ίδιο έγινε σε πτήση της KLM. Οι δικηγόροι των δυο Ιρακινών που κρατήθηκαν στο JFK έκαναν μήνυση στον Ντόναλντ Τραμπ και το αμερικανικό κράτος. Και όλα αυτά ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν γυρίζουν… πίσω, με την Τεχεράνη να απειλεί με αντίποινα, δηλαδή με κλείσιμο και των δικών της συνόρων σε Αμερικανούς πολίτες. Ο Τραμπ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ή καλύτερα, το κουτί της Πανδώρας.

Το διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, προβλέπει συγκεκριμένα:

Για τη Συρία

Το διάταγμα Τραμπ καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σταματήσει να εκδίδει βίζες για Σύριους αλλά και να διακόψει την επεξεργασία αιτημάτων προσφύγων από τη Συρία. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα μείνει ενεργή μέχρι ο Τραμπ να κρίνει ότι έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, ώστε εν δυνάμει τρομοκράτες να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν τα “παραθυράκια” στο σύστημα αιτήσεων ασύλου.

Για τους πρόσφυγες

Ο Τραμπ διέταξε μια τετράμηνη παύση στο αμερικανικό πρόγραμμα προσφύγων. Η παύση έχει ως σκοπό να δοθεί χρόνος ώστε να αναθεωρηθεί ο τρόπος που ελέγχονται οι πρόσφυγες πριν εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. Το διάταγμα μειώνει τον αριθμό των προσφύγων που οι ΗΠΑ διατίθενται να δεχτούν τουλάχιστον στο μισό, σε περίπου δηλαδή 50.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Το περασμένο οικονομικό έτος, οι ΗΠΑ δέχτηκαν 84.995 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 12.587 ανθρώπους από τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε θέσει το όριο στους 110.000. Η προσωρινή μείωση περιλαμβάνει εξαιρέσεις για ανθρώπους που επικαλούνται θρησκευτικούς διωγμούς, από τη στιγμή που αποτελούν θρησκευτική μειονότητα στη χώρα τους. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί για Χριστιανούς σε μουσουλμανικές χώρες.

Και πλέον οι εξονυχιστικοί έλεγχοι αποτελούν την απόλυτη ρουτίνα: έλεγχος των προσφύγων επί Ομπάμα περιελάμβανε προσωπικές συνεντεύξεις, όπου παρέχονται βιομετρικά στοιχεία για τους ίδιους, αλλά και για τις οικογένειές τους, κοινωνικές ή πολιτικές δραστηριότητες, εργασία, τηλέφωνα, λογαριασμοί e-mails και άλλα. Τώρα; Και δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά ότι άλλο σκεφτεί κάθε ευφάνταστος υπάλληλος.

Για τους υπόλοιπους μετανάστες

Το διάταγμα Τραμπ παύει την μετανάστευση από χώρες για τις οποίες υπάρχουν ανησυχίες για 90 μέρες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως η τρίμηνη διακοπή ισχύει για Ιράκ, Συρία, Ιράν, Σουδάν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη. Το διάταγμα καλεί ακόμα τους αξιωματούχους της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μαζί με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών να παρέχουν όσες πληροφορίες χρειάζεται η κυβέρνηση ώστε να ελεγχθούν οι “επισκέπτες” αλλά και καταρτίσουν μια λίστα με όλες τις χώρες που δεν είναι σε θέση να παρέχουν τα στοιχεία που χρειάζονται.

Το διάταγμα προβλέπει πως η κυβέρνηση θα δώσει στις χώρες 60 μέρες ώστε να αρχίσουν να παρέχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται αλλιώς θα απαγορευτεί στους πολίτες τους να εισέρχονται σε αμερικανικό έδαφος. Απαγορεύοντας τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από αυτές τις 7 χώρες, φαίνεται να πραγματοποιεί έστω και προσωρινά μια προεκλογική του δέσμευση. Αυτή δηλαδή της απαγόρευσης εισόδου μουσουλμάνων, μέχρι τουλάχιστον την παροχή διασφαλίσεων πως οι “επισκέπτες” ελέγχονται εξονυχιστικά.

Αεροσυνοδοί εκτός

Κι όπως ήταν λογικό εγένετο χάος στα αεροδρόμια… Όμως, είχαμε και μία πρώτη αντίδραση… Αμερικανίδα ομοσπονδιακή δικαστής εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των Αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες. Η δικαστίνα της Νέας Υόρκης Αν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έλαβε την απόφαση σε συνεδρίαση σχετικά με το διάταγμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα σε πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών χωρών και ανεστάλη το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων. Και το πιο τρελό;  Η απαγόρευση εισόδου στην Αμερική περιλαμβάνει και αεροσυνοδούς (!!!) Η ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων των ΗΠΑ ενημέρωσε την IATA για τους νέους κανόνες το απόγευμα του Σαββάτου και διευκρινίζεται πως όλα τα μέλη πληρωμάτων που έχουν διαβατήρια χωρών όπως το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πιλότων και αεροσυνοδών, απαγορεύεται να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια.

Και ο Ερντογάν

Α υπάρχει και καλύτερο… Ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να εντάξει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Και στο στόχαστρο μπαίνει πλέον και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο λόγος; Είναι ένας εκ των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πράγμα που σημαίνει ότι στην ουσία για τις ΗΠΑ θα θεωρείται τρομοκράτης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που εκπορεύονται από πηγές προσκείμενες στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου, Μάικ Φλιν, επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να προβεί σε αυτήν την ενέργεια. Ο ίδιος φέρεται μάλιστα να δήλωσε: «Γνωρίζω το θέμα που συζητείται. Είμαι υπέρ της ένταξης (στον κατάλογο)». Ο χαρακτηρισμός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως τρομοκρατικής οργάνωσης υποστηρίζεται και από τον δημοκρατικό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ και το μέλος της βουλής των αντιπροσώπων Μάρι Ντιάζ Μπαλάρτ, οι οποίοι μάλιστα είχαν προτείνει αυτό το μήνα την ένταξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα newsit.gr
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...