Οι Γερμανοί μας χρεοκόπησαν

Εντός ολίγων ωρών βγήκαν στον αέρα δύο δημοσιεύματα από το γερμανικό περιοδικό Spiegel που μιλάει ξεκάθαρα για διαδικασία χρεοκοπίας της Ελληνικής οικονομίας. Στο ένα γίνεται λόγος για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και για ανάκληση του προσωπικού του ΔΝΤ κάτι που ουσιαστικά επιβεβαιώνει και ο γγ του ΥΠΟΙΚ λέγοντας – σύμφωνα πάντα με το γερμανικό περιοδικό ότι «δεν είναι έκπληξη η ανάκληση των υπαλλήλων» και στο άλλο σημειώνεται ότι «εντός της χώρας η χρεοκοπία έχει ήδη ξεκινήσει και έως τα μέσα Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ ενώ δεν πηγαίνουν καλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές»…

Αλλο ένα δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel προκαλεί ταχυπαλμίες στην Αθήνα. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το ΔΝΤ ανακαλεί προσωρινά τους ειδικούς του που βρίσκονται στην Αθήνα καθώς υπάρχει δυσαρέσκεια για την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν. Έτσι, λόγω αυτών των συνθηκών, προτιμάει να επιτρέψει στους υπαλλήλους του να περάσουν τις μέρες του Πάσχα στην πατρίδα τους. Το Spiegel υποστηρίζει επίσης ότι με δήλωσή του ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Θεοχαράκης, είπε ότι η ανάκληση των υπαλλήλων του δεν πρέπει να θεωρείται έκπληξη, καθώς σύμφωνα με τον ίδιοι "οι υπάλληλοι της τρόικας είναι εντελώς ανεπαρκείς”.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα δεν θα πληρώσει τη δόση του δανείου του ΔΝΤ. Στις 9 Απριλίου κάποιος είναι “κοντά στο τέλος” είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ του ΥΠΟΙΚ.

 «Η υφέρπουσα χρεοκοπία της Ελλάδας»

«Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα. Μέχρι τα μέσα Μαΐου η χώρα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους έξι δις ευρώ. Εντούτοις οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν προχωρούν. Στην ίδια τη χώρα η χρεοκοπία έχει ήδη ξεκινήσει», σημείωνε σε άλλο δημοσίευμα νωρίτερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Όπως έγραφε το Spiegel, από τα όσα ακούγονται στην Ελλάδα η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει. «Σχεδόν παντού όπου έχει λόγο το κράτος οι πληρωμές καθυστερούν ή αναβάλλονται.

Η κυβέρνηση μαζεύει ό,τι έχει και δεν έχει για να εξυπηρετήσει τα χρέη της και προφανώς αξιοποιεί και πόρους τους οποίους στην πραγματικότητα δεν έχει.

Αυτό καταδεικνύει και το παράδειγμα του κρατικού Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, (ο οργανισμός) έλαβε την εντολή να ανοίξει λογαριασμό στην ελληνική κεντρική τράπεζα προκειμένου να εμβάσει εκεί τα διαθέσιμά του. Πρόκειται για 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονται για την κατασκευή και την ανακαίνιση σχολείων».

Καταληκτική ημερομηνία η 12η Μαΐου;

«Οι στόχοι είναι σαφείς: όσο γίνεται η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά και να εξυπηρετεί το χρέος της στους διεθνείς της πιστωτές».

Όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, πρόκειται μάλλον για μια υφέρπουσα χρεοκοπία. Αλλά πόσο μπορεί να διαρκέσει ακόμη αυτό;  Εδώ και εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους φρέσκο χρήμα προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τουλάχιστον τα χρέη της μέχρι τον Ιούνιο. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στις 12 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει άλλη μια δόση προς το ΔΝΤ ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ.

«Το αργότερο τότε, σύμφωνα με παρατηρητές, και εάν η χώρα δεν λάβει βοήθεια, όλα τελειώνουν. Τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και επισήμως, η δε φήμη της θα καταστρεφόταν».

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News