οι Γερμανοί συμμερίζονται το πόνο των Ελλήνων

Οι συντελεστές του γερμανικού σατιρικού σόου «Die Anstalt», Ντίτριχ Κράους και Κλάους φον Βάγκνερ μίλησαν στο “Έθνος της Κυριακής” για το πώς εμπνεύστηκαν το επεισόδιο με την ελληνική ταβέρνα, ενώ επικρίνουν τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας που υπαγορεύει το Βερολίνο.

Στο βίντεό τους, το οποίο έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι, είχαν στήσει ένα σκηνικό με μια ελληνική ταβέρνα και τον ταβερνιάρη, όπου πηγαίνουν οι τρεις εκπρόσωποι της Τρόικας για να επιβάλουν τα μέτρα τους στον «Έλληνα» ιδιοκτήτη.  «Θέλαμε να δείξουμε με εικόνες τι σημαίνει η πολιτική λιτότητας και γιατί δεν λειτουργεί» είπαν.

 «Ήδη πριν από ένα χρόνο είχαμε δείξει τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής λιτότητας, ενώ το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων το είχαμε για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα στο μυαλό μας».

Ο Κλάους και ο Βάγκερ αναγνωρίζουν ότι στη Γερμανία υπάρχει εδώ και χρόνια μία μονόπλευρη ρητορική για την ευρωπαϊκή πολιτική κρίση, η οποία οδήγησε σε μια στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας. Στην πραγματικότητα η πολιτική διάσωσης έχει επιδεινώσει την κρίση στο μέγιστο, αναφέρουν.

Οι δύο συντελεστές του σατιρικού σόου προσθέτουν ότι εξαιτίας των προγραμμάτων λιτότητας που υπαγορεύονται, το βάρος του χρέους έχει αυξηθεί και η οικονομία καταρρέει ακόμα περισσότερο.

Οι Γερμανοί συμμερίζονται τον πόνο των Ελλήνων

 «Αν και οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν ότι πλειοψηφία του κόσμου είναι αντίθετη σε μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και σε διαπραγματεύσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις, διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος συμμερίζεται τον πόνο των θυμάτων και ντρέπονται για τη συμπεριφορά της γερμανικής γραφειοκρατίας μετά το 1945».

Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, στην επιτυχία του επεισοδίου συνέβαλε και ο Αργύρης Σφουντούρης, ένας από τους επιζώντες της σφαγής του Διστόμου, ο οποίος συγκίνησε με την εμφάνισή του στο τέλος του επεισοδίου.

Οι δυο τους λένε ότι ένιωσαν μεγάλη τιμή για αυτή τη συνεργασία και εντυπωσιάστηκαν από το κύρος που ενέπνεε ο κ. Σφουντούρης, αφού όπως είπαν ήταν πιο ετοιμόλογος από τους ίδιους.

Για τη Bild

 «Όποιος διαβάζει Bild για να ενημερωθεί είναι σαν να πίνει σφηνάκια για να ξεδιψάσει»! Ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι όλοι οι Γερμανοί αναγνώστες της Bild και στην πρόσφατη καμπάνια της «Nein» συμμετείχαν πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι από τη Γερμανία, παρόλο που η εφημερίδα προσπάθησε να δώσει άλλη διάσταση.

Ο Τούρκος που έπαιξε τον Έλληνα ταβερνιάρη

Ο Σερντάρ Σομούντσου, ο ταβερνιάρης του σόου, δήλωσε πως «για μένα ήταν αστείο το γεγονός ότι ως Τούρκος έπρεπε να παίξω έναν Έλληνα». Ο ίδιος δηλώνει πιο κοντά στην ελληνική παρά στην τουρκική κουλτούρα, αφού είναι από την Κωνσταντινούπολη και η οικογένειά του είχε πολλές επαφές με Έλληνες. Μάλιστα λέει ότι το καλοκαίρι θα έρθει στην Ελλάδα για να φρεσκάρει τα ελληνικά του. Προσθέτει, τέλος, ότι η εκπομπή αυτή επηρέασε πολλούς τηλεθεατές και τους άλλαξε γνώμη για την Ελλάδα.

 «Με εντυπωσίασε το πόσο πρόθυμο είναι το γερμανικό κοινό να αναλάβει τις ευθύνες του και να αντιμετωπίσει τις φρικαλεότητες του ναζιστικού καθεστώτος. Η γερμανική κυβέρνηση είχε να μάθει πολλά από αυτό» δήλωσε.

Ο Σομούντσου κατηγορεί τη Γερμανία για υπεροψία, αναφέροντας ότι ενεργεί λες και εκείνη εφηύρε την αξιοπιστία, ενώ έχει παραβιάσει τρεις φορές το Σύμφωνο Σταθερότητας του Μάαστριχτ. Δεν καταλαβαίνω γιατί μια χώρα που οφείλει τόσα πολλά στους Ευρωπαίους γείτονές της, συμπεριφέρεται τώρα με τόση αμέλεια» λέει ο Τούρκος κωμικός, ενώ προσθέτει ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να παρασυρθούν από το λαϊκισμό, ενώ εμείς πρέπει να τους φερθούμε με αξιοπρέπεια.

Πηγή: thethoc.gr