Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήOι Τόρις κέρδισαν, η Μέι έχασε και ο Κόρμπιν δικαιώθηκε

Oι Τόρις κέρδισαν, η Μέι έχασε και ο Κόρμπιν δικαιώθηκε

|

Ο όρος hung parliament μπαίνει και πάλι στο πολιτικό λεξιλόγιο των Βρετανών, καθώς η τελική πρόβλεψη του αποτελέσματος στη Βρετανία δίνει πρωτιά των Συντηρητικών χωρίς αυτοδυναμία. 
 

Ο όρος hung parliament μπαίνει και πάλι στο πολιτικό λεξιλόγιο των Βρετανών, καθώς η τελική πρόβλεψη του αποτελέσματος στη Βρετανία δίνει πρωτιά των Συντηρητικών χωρίς αυτοδυναμία. 

Η Τερέζα Μέι φαίνεται να είχε την τύχη του προκατόχου της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προκήρυξε δημοψήφισμα για το Brexit και το έχασε. Και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Η ίδια ζήτησε από τη Βουλή των Κοινοτήτων πρόωρες εκλογές, έκανε μία κάκιστη προεκλογική εκστρατεία (πολλοί στα κοινωνικά δίκτυα τη συγκρίνουν με εκείνη της Χίλαρι Κλίντον το 2016) και έχασε. 

Για τους προληπτικούς: είναι η 13η πρωθυπουργός της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Επτά υπουργοί της κυβέρνησής έχασαν την έδρα τους, μεταξύ αυτών οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας. 

Και δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα παραμείνει στην ηγεσία των Συντηρητικών ως επικεφαλής σε περίπτωση που το κόμμα αποφασίσει να αναζητήσει συμμάχους για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Εντυπωσιακή εμφάνιση του Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, ο οποίος με μια εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία, τεράστια κινητοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδίως από τη νέα γενιά, κατάφερε να αυξήσει τη δύναμη των Εργατικών, έστω και αν παραμένουν δεύτερο κόμμα.

Κακή βραδιά για τη Νίκολα Στέρτζεον στην Σκωτία, όπου το κόμμα της έχασε δύναμη και περιπλέκεται εξαιρετικά το αίτημά της για δεύτερο δημοψήφισμα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σκωτία οι Συντηρητικοί πέτυχαν εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν και οι Εργατικοί.

Ακόμα και ο Άλεξ Σάλμοντ, ο πολιτικός μέντορας της Στέρτζεον και αρχιτέκτονας του δημοψηφίσματος του 2014 για την ανεξαρτησία έμεινε εκτός Βουλής. 

Σε μικρή άνοδο το Φιλελεύθερο Κόμμα της Βρετανίας ο άλλοτε σύμμαχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην κυβέρνηση (2010-2015). 

Το κόμμα είχε στηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και στο προεκλογικό του μανιφέστο ζητά νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit με επιλογή ακόμα και για παραμονή στην ΕΕ. 

Πολύ καλά τα πήγε και το Sinn Fein στη Βόρειο Ιρλανδία: πήρε 7 έδρες, ενώ σε άνοδο και το «βρετανικό» DUP με 10 έδρες.

Σύμφωνα με την τελική πρόβλεψη του αποτελέσματος, οι Συντηρητικοί θα συγκεντρώσουν 319 έδρες (7 λιγότερες από την αυτοδυναμία και 12 λιγότερες από το 2015), οι Εργατικοί 261 (+29), το SNP στην Σκωτία 35 (-19), οι Φιλελεύθεροι 12 (+4), το DUP (Β.Ιρλανδία) 10 (+2), το Sinn Fein 7, οι Πράσινοι κρατούν 1 έδρα, το ουαλικό Paid Cymru 4 έδρες (+1). Εκτός Βουλής το UKIP, που είχε μία έδρα.

Σε επίπεδο ψήφων: Συντηρητικοί: 13,5 εκατομμύρια και 42,4% (+5,5%), Εργατικοί 12,8 εκατομμύρια και 40% (+12,8%), Φιλελεύθεροι 2,3 εκατομμύρια και 7,22%, SNP 977 χιλιάδες ψήφοι και 3% (-1,68%), UKIP 593 χιλιάδες ψήφοι και 1,9% και Πράσινοι 522 χιλιάδες και 1,6%.

Η συμμετοχή στο 68,7%.

Το αποτέλεσμα ανά περιοχή
 

  • Αγγλία: Συντηρητικοί 45,5% και 294 έδρες, Εργατικοί 42% και 226 έδρες, Φιλελεύθεροι 7,7% και 8 έδρες, UKIP 2,1% και καμία έδρα.
  • Ουαλία: Εργατικοί 48,9% και 28 έδρες, Συντηρητικοί 33,6% και 8 έδρες, Plaid Cymru 10,4% και 4 έδρες.
  • Σκωτία: SNP 36,9% και 35 έδρες, Συντηρητικοί 28,6% και 13 έδρες, Εργατικοί 27,1% και 7 έδρες, Φιλελεύθεροι 6,8% και 4 έδρες.
  • Βόρειος Ιρλανδία: DUP 36% και 10 έδρες, Sinn Fein 29,4% και 7 έδρες, ανεξάρτητος 1 έδρα.

Με δεδομένο ότι στις Βρυξέλλες ο Μισέλ Μπαρνιέ (ο επίσημος διαπραγματευτής της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ) περιμένει άμεσα τον συνομιλητή του για να ξεκινήσουν οι επαφές, στο Λονδίνο δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αν και διατυπώνονται σκέψεις μετάθεσης της ημερομηνίας.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας είναι ουσιαστικά τρία: 
 

  • Η Τερέζα Μέι θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αναζητώντας συμμάχους ανά περίπτωση -ήδη το DUP στη Βόρειο Ιρλανδία έχει δηλώσει πρόθυμο και οι έδρες του είναι αρκετές.
  • Η Τερέζα Μέι θα παραιτηθεί και θα κληθεί ένα άλλο πρόσωπο από τους Τόρις να σχηματίσει κυβέρνηση Brexit.
  • Οι Τόρις δεν θα προσπαθήσουν καν να σχηματίσουν κυβέρνηση και η εντολή θα περάσει στον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με άλλα κόμματα, κυρίως με το πληγωμένο SNP στην Σκωτία.

Από το είδος της κυβέρνησης που θα προκύψει, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το Brexit. Μια νέα κυβέρνηση από τους Εργατικούς ενδεχομένως να φέρει αλλαγές στην όλη διαδικασία, αν όχι και στο ίδιο το Brexit. Άλλωστε, ούτε ο Κόρμπιν πιστεύει στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ούτε η Μέι. Ούτε και η Νίκολα Στέρτζεον στην Σκωτία.

Πάντως, στο Συντηρητικό Κόμμα υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να πάρουν την καρέκλα της Τερέζα Μέι για να εφαρμόσουν άμεσα το σκληρό σενάριο της εξόδου.

Aν η ίδια δεν παραδώσει την εξουσία σαφώς θα είναι αποδυναμωμένη έναντι των Βρυξελλών, αλλά έναντι των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της. 

Στις Βρυξέλλες θα γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση στην οποία βρίσκεται και δεν θα υποχωρούν εύκολα στις βρετανικές απαιτήσεις, ειδικά στο θέμα των χρημάτων που πρέπει να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ για να αποχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική για το Brexit μάλλον πρέπει να σχεδιαστεί εκ νέου. 

Άλλωστε η ίδια, ακόμα και αν παραμείνει, δεν πήρε αυτό που ζήτησε από το εκλογικό σώμα, για να υλοποιήσει αυτό που είχε στο μυαλό της.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας: Ο Νάιτζελ Φάρατζ ο τέως ηγέτης του UKIP που είχε οργώσει τη Βρετανία με το διαβατήριο στο χέρι, ώστε να πείσει τον κόσμο να ψηφίζει «Leave», τώρα φοβάται για την τύχη του Brexit και σκέφτεται να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί