Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟινούσες: Πολύνεκρη τραγωδία (ανάμεσά τους παιδιά), 54 νεκροί στο Αιγαίο το 2019

Οινούσες: Πολύνεκρη τραγωδία (ανάμεσά τους παιδιά), 54 νεκροί στο Αιγαίο το 2019

|

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Λιμενικού, στην περιοχή επικρατούσαν ήπιες καιρικές συνθήκες και είναι άγνωστη η αιτία για το ναυάγιο της βάρκας που είχε αναχωρήσει με 19 επιβαίνοντες από τις απέναντι τουρκικές ακτές με κατεύθυνση προς τη Χίο – Η παρέμβαση του “Νήσος Ρόδος” 

Μία ακόμα τραγωδία με θύματα γυναίκες και παιδιά εκτυλίχθηκε χθες το πρωί κοντά στις Οινούσσες. Μια μικρή πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν 19 άτομα ανετράπη, με αποτέλεσμα να πνιγούν στη θάλασσα ένα βρέφος, τέσσερα παιδιά και δύο γυναίκες.

Το ναυάγιο έγινε αντιληπτό στις 10.20 το πρωί από σκάφος του Frontex που περιπολούσε στην περιοχή. Το πλήρωμά του, Ρουμάνοι υπήκοοι, ειδοποίησαν τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού και δόθηκε εντολή σε έξι σκάφη, δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος να σπεύσουν σε βοήθεια. Επιπλέον κινητοποιήθηκε και το επιβατηγό πλοίο «Νήσος Ρόδος» που έπλεε στην περιοχή. Το πλήρωμα του Frontex διέσωσε από τη θάλασσα 12 άτομα μεταξύ των οποίων πέντε άνδρες, τρεις γυναίκες, τέσσερα παιδιά.

Από τα πλωτά μέσα που μετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από τη θάλασσα αρχικά δύο σοροί, ενός παιδιού και ενός βρέφους. Στην πορεία της επιχείρησης ιδιώτης δύτης βούτηξε κάτω από την αναποδογυρισμένη πλαστική βάρκα που επέπλεε ανάποδα στην επιφάνεια του νερού και ανέσυρε τις σορούς πέντε ακόμα ατόμων, τριών παιδιών και δύο γυναικών.

Τα πέντε παιδιά και οι δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν στο γενικό νοσοκομείο της Χίου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Την ώρα του ναυαγίου οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές και επομένως θεωρείται πιθανότερο για το ναυάγιο να ευθύνεται η παρουσία 19 ατόμων σε μια πλαστική βάρκα μόλις 5 μέτρων.

Οι διασωθέντες, απαντώντας στις ερωτήσεις των ανδρών του Λιμενικού που τους περισυνέλεξαν, προσδιόρισαν ότι στη μήκους πέντε μέτρων πολυεστερική βάρκα επέβαιναν συνολικά 19 άτομα καθώς και ότι είχαν αποπλεύσει από το Τσεσμέ το πρωί της Παρασκευής.

Πρόκειται για υπηκόους Τουρκίας, υψηλού μάλιστα μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι θέλησαν να φύγουν από τη χώρα τους και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα πάνω από 2.000 συμπατριώτες τους, διωκόμενοι από το τουρκικό καθεστώς.

Ηδη από χθες, μάλιστα, οι διασωθέντες φέρονται να εξέφρασαν τη βούλησή τους να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, ενώ τυπικά η προανάκριση για το ναυάγιο ανετέθη στο Λιμεναρχείο Χίου. «Είμαστε συγκλονισμένοι από τις νέες τραγικές ειδήσεις που φτάνουν από το Αιγαίο. Η ομάδα μας είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη στους επιζήσαντες» επεσήμανε στον λογαριασμό της στο Twitter η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

54 νεκροί σε ναυάγια στο Αιγαίο το 2019

Το τραγικό περιστατικό ανεβάζει τουλάχιστον στα 59 τα θύματα ναυαγίων στο Αιγαίο από την αρχή του χρόνου, στη διάρκεια προσφυγικών ταξιδιών από τα μικρασιατικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), οι καταγεγραμμένοι μέχρι σήμερα νεκροί ή αγνοούμενοι στις προσφυγικές –μεταναστευτικές διαδρομές στο Αιγαίο– σε ελληνικά ή σε τουρκικά ύδατα- ήταν 52. Από αυτούς 27 έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια διαδρομής με βάρκα προς τη Λέσβο, 14 προς την Κω, 5 προς τη Σάμο, 3 προς τη Ρόδο, 2 προς τη Χίο και 1 προς το Φαρμακονήσι. Με τους 7 Τούρκους νεκρούς στις Οινούσσες, ο αριθμός των θυμάτων ανέβηκε στους 59.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν