Ολυμπιακά Ακίνητα; Να τα κάνετε Hot Spot

Εδώ και χρόνια η Ελλάδα αδυνατεί να αξιοποιήσει την κληρονομία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αφήνοντας τα ακίνητα να καταρρέουν... Αρκετές φορές έγινε προσπάθεια αξιοποίησης όμως έπεσε στο κενό. Και μοιραία έρχονται σήμερα οι Ευρωπαίοι να τα ...αξιοποιήσουν με προτάσεις που προκαλούν σοκ από τη στιγμή που προβλέπουν δημιουργία ενός τεράστιου hot Spot στην Αθήνα με τη παρουσία 50.000 μεταναστών (!!!) 

Οχι δεν είναι αστείο είναι το σχέδιο που έχουν δημιουργήσει οι Ευρωπαίοι με στόχο τη μεταφορά των «hot spot» για τους πρόσφυγες από τη Λέσβο και την Κω σε ένα μεγάλο κέντρο στην Αθήνα, υπό τη διοίκηση της Frontex και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Κι αυτό αποκαλύπτεται από το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα των προσφύγων και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταθέσει την πρώτη υποδοχή των προσφύγων από τους υπερβολικά επιβαρημένους δήμους Λέσβου και Κω στην ηπειρωτική χώρα.

Έτσι θα πρέπει να δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα ένα τεράστιο κέντρο για 40-50.000 ανθρώπους, το οποίο θα διοικείται από υπαλλήλους της Frontex και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αξίζει κάπου εδώ να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το ζήτημα.

«Ο Γιούνκερ και η Μέρκελ πρέπει βέβαια να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι hot spot με τόσους πολλούς πρόσφυγες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άσχημες εικόνες που θα έμοιαζαν με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πέραν αυτού μια εισβολή ξένων υπαλλήλων θα ξυπνούσε σε πολλούς Ελληνες αναμνήσεις από την κρίση χρέους και τη μισητή τρόικα», αναφέρει το περιοδικό. Θέση της Κομισιόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, είναι τμήμα των προτάσεων για άμεσα μέτρα με τα οποία προσέρχεται ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στη Σύνοδο για το προσφυγικό μεταξύ ηγετών χωρών της ΕΕ και βαλκανικών χωρών που έχει συγκαλέσει για την Κυριακή. Σύμφωνα με το «Spiegel», «η Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των hot spots, επιδιώκοντας η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής». Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι στην Ελλάδα ήδη γίνεται η συντεταγμένη καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά οι περισσότεροι εκ των 4.000 προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου – από φόβο μήπως απελαθούν ή σταλούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν. 

Αντίρρηση 

Οπως ανέφερε το δημοσίευμα υπάρχουν αντιρρήσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση. Πως εκφράζονται; "Η απάντησή μας θα είναι όχι" δηλώνει κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας  σχολιάζοντας το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν και η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται πως επιδιώκουν τη δημιουργία κέντρου υποδοχής 50.000 προσφύγων σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα.

Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, είπε ο κ. Μουζάλας μιλώντας στο Mega.  Όπως ανέφερε η ελληνική πλευρά δεν έχει ιδέα για παρόμοια πρόταση και δεν έχει συζητηθεί τέτοιο πράγμα. "Η συμφωνία που υπάρχει είναι αυτή με τον ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία και τη βοηθειά του να φτιάξουμε δύο χώρους φιλοξενίας προσφύγων χωρητικότητας 8.000-10.000 ο καθένας. Ένας στην Αττική και ένας στην Μακεδονία" είπε, τονίζοντας πως τον ανησυχεί που γράφεται κάτι τέτοιο στο Spiegel 

Ερωτηθείς τι θα απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση, εάν τεθεί η πρόταση στη διάσκεψη για το προσφυγικό  που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, είπε: "Η απάντησή μας θα είναι όχι". "Δεν μπορούμε να κάνουμε τη χώρα ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων. 60.000 είναι ένα χωριό μεγάλο. Δεν υπάρχουν τέτοιο χώροι, μόνο στην Ιορδανία υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα ενός τέτοιου camp. Είναι πολιτικό, κοινωνικό πρόβλημα, έχει ζητήματα διαχείρισης. Πιθανώς να είναι μια πρόταση πανικού μπροστά στα ρεύματα των προσφύγων", επισήμανε ο κ. Μουζάλας.

Πηγή: mikrometoxos.gr, enikos.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News