Πανευρωπαϊκό χαράτσι υπέρ... προσφύγων

Το ενδεχόμενο εισαγωγής ευρωπαϊκής εισφοράς αλληλεγγύης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung», το οποίο ωστόσο διαψεύδεται ήδη από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισφορά αλληλεγγύης θα μπορούσε να εισπραχθεί μέσω μιας αύξησης του φόρου καυσίμων ή του ΦΠΑ ώστε τα επιπλέον έσοδα να καταλήξουν στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα κονδύλια, σημειώνει η εφημερίδα, θα διατεθούν σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Μέρος των κονδυλίων θα δοθεί σε «ασφαλείς χώρες», για την φροντίδα των προσφύγων εκεί, αλλά και στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.

Η εφημερίδα μάλιστα υποστηρίζει ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν πως η ιδέα ήρθε αρχικά από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε: «Αυτό που ισχύει είναι ότι ούτε θέλουμε αυξήσεις φόρων στην Γερμανία ούτε θέλουμε την εισαγωγή ενός φόρου Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του πριν από μερικές ημέρες είχε εκφράσει την άποψη για την ανάγκη ύπαρξης κοινού ευρωπαϊκού νόμου για το μεταναστευτικό, ώστε να αντιμετωπιστεί η χειρότερη προσφυγική κρίση στην ήπειρο από τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του 90.

“Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προσφυγικό νόμο και μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική – και γρήγορα!,” είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

Η θέσπιση του νόμου αυτού θα πρέπει να είναι “θέμα μηνών παρά χρόνων, αλλά, ξανά, πρώτα θα χρειαστεί να θέσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή.” Πρόσθεσε ότι ένας τέτοιος νόμος δεν προϋποθέτει αλλαγές στις συμβάσεις της ΕΕ.

Ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει από το 1999 να δημιουργήσουν ένα Κοινό Σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου και από τότε έχουν υπάρξει προσπάθειες να εναρμονιστούν οι νόμοι σε όλα τα κράτη-μέλη, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους σε μερικά θέματα όπως η αναγνώριση ενός ατόμου ως πρόσφυγα και οι συνθήκες υποδοχής.

Ο Σόιμπλε είπε ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να παραχωρήσει εθνικά δικαιώματα όσον αφορά την πολιτική ασύλου και πιστεύει πως και η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να πράξει το ίδο. Εξέφρασε μάλιστα και αισιοδοξία ότι και η Ιταλία και πιθανά και η Ελλάδα να μπορούσαν να πεισθούν να κάνουν το ίδιο.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι θα ήταν αναγκαίο να υπάρξουν συνομιλίες και με τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, προσθέτοντας: “Δεν θα πρέπει να στριμώχνουμε πάντα την Ουγγαρία στη γωνία. Η Ουγγαρία έχει να υποστεί την πίεση στα εξωτερικά σύνορα του συστήματος Σένγκεν.”

Η Ευρώπη, είπε, χρειάζεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ελέγχει την πρόσβαση “αλλά δεν νοείται μια Ευρώπη γεμάτη φράχτες” και ως ευημερούσα περιοχή η ήπειρος είχε την υποχρέωση να βοηθήσει τους κυνηγημένους και τους φτωχούς του κόσμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News