Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠαραξικόπημα ημίχρονο / Ερντογκάν τελικό

Παραξικόπημα ημίχρονο / Ερντογκάν τελικό

|

Απέτυχε το 6ο πραξικόπημα στην ιστορία της Τουρκίας που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Παρασκευής αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο Ερντογκάν βγήκε νικητής – Συνελήφθη ο επικεφαλής – Ο Ερντογκάν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματιες  

Νύχτα τρόμου στην Τουρκία αφού ομάδα στρατιωτικών επιχείρησε με πραξικόπημα να καταλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Ομως, η αντίδραση των πολιτών ήταν άμεσα. Προέταξαν τα στήθη τους κάποιοι βρέθηκαν ακόμη και μπροστά από τα τανκς και το 6ο πραξικόπημα στην ιστορία της Τουρκίας *(το πρώτο το 1960) μοιάζει να περνάει στην ιστορία. Οχι βέβαια αναίμακτα από τη στιγμή που τουλάχιστον 80 είναι αυτοί έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ ο απολογισμός δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε είναι η εύθραυστη ισορροπία που υπάρχει στη κονωνία της γειτονικής χώρας. Και πλέον όλοι ισορροπούν πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, ενώ ο Πρόεδρος της Χώρας Ταγίπ Ερντογκάν μπορεί να κέρδισε αλλά χρειάστηκε όχι την … τεχνολογία (μήνυμα μέσω face time προς τους πολίτες) αλλά τον… λαό που είχε ξεχάσει ώστε να μείνει στην εξουσία. Και αυτό θα πρέπει να του γίνει μάθημα…..Και είναι δεδομένο ότι θα έχει συνέχεια από τη στιγμή που δήλωσε ότι “πήγαν να με σκοτώσουν… θα το πληρώσουν”. Ποιοι είναι όμως οι αληθινοί ένοχοι;  

Διαβάστε πως κύλησε η νύχτα μέσα από την ιστοσελίδα του Βήματος… 

Αεροσκάφος που εκτελούσε εμπορική πτήση προσγειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Είναι το πρώτο που αφίχθη σε αυτό το αεροδρόμιο μετά την εκδήλωση απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής.
«(Η πτήση) #TK1984 προσγειώθηκε στο IST από το Λονδίνο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ειδικευμένος ιστότοπος Flightradar24, χρησιμοποιώντας τον διεθνή κωδικό του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.
Το αεροσκάφος της Turkish Airlines ήταν το πρώτο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί ξανά ώρες μετά την εκδήλωση απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αποτράπηκε καθώς ο τουρκικός λαός βγήκε στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας μετά από προτροπή του Ερντογάν και κατάφερε να σταματήσει το τμήμα των ενόπλων δυνάμεων που προαπάθησε να καταλάβει την εξουσία.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ η κατάσταση το ξημέρωμα του Σαββάτου δεν ελεγχόταν πλήρως από τις δυνάμεις που είναι πιστές σε αυτόν. 
Τελικά οιδυνάμεις των πραξικοπηματιών άρχισαν να παραδίδονται λίγο πριν τις 7 το πρωί. Πλάνα που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση εικονίζουν περίπου πενήντα στρατιωτικούς στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Τουρκία, να παραδίδονται με τα χέρια ψηλά.
Η ανακοίνωση των πραξικοπηματιών
Με ανακοίνωση που αποδίδεται στις Ενοπλες Δυνάμεις ανακοινώθηκε ότι ο στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Να βγουν στους δρόμους καλεί τους Τούρκους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο CNN Turk σε σύνδεση μέσω κινητού και κατηγορεί το κίνημα του Φεουλάχ Γκιουλέν για τα γεγονότα.
Πυροβολισμοί κοντά στο Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα, ελικόπτερα και μαχητικά σε χαμηλές πτήσεις πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα, στρατός έκλεισε τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, τανκς στην είσοδο του αεροδρομίου «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη.
 

Συνεχής ενημέρωση:

06:51 Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν παραμένει στο αεροδρόιο της Κωνσταντινούπολης μέχρι την πλήρη επικράτηση των δυνάμεων που είναι πιστές σε αυτόν
06:45 Παραδίδονται στις δυνάμεις του Ερντογάν δυνάμεις των πραξικοπηματιών πάνω στον Βόσπορο
05:00 Ξημερώνει Σάββατο στην Τουρκία και η κυβέρνηση της χώρας δεν ελέγχει πλήρως ακόμα την κατάσταση καθώς εστίες πραξικοπηματιών υπάρχουν ακόμα σε Αγκυρα και Κωνσταντινοπολη
04:56 Συνεχείς πτήσεις ελικοπτέρων στην Αγκυρα
04:55 Ολο και περισσότερες πληροφορίες κάνουν λόγι για 12 νεκρούς στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας
04:50 Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για 120 συλλήψεις πραξικοπηματιών
04:40 Δήλωση στήριξης της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης έκανε και η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. 
«Παρακολουθώ όλες τις εξελίξεις με το πραξικόπημα στην Τουρκία σήμερα με μεγάλο προβληματισμό. Πρέπει όλοι να ζητήσουμε πρωτίστως ηρεμία και σεβασμό στους νόμους, τους θεσμούς, και στις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματα και να στηρίξουμε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω βία και αιματοχυσία. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τόσο των αμερικανών πολιτών όσο και των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών» 
04:36 Πληροφορίες για 120 τραυματίες από τον βομβαρδισμό του τουρκικού Κοινοβουλίου – Πληροφορίες ανεπιβεβαίωτες κάνουν λόγο για 12 νεκρούς
04:34 Ανακατάληψη του CNN Turk από τους πολίτες – Συνεχίζονται οι εκπομπές του τηλεοπτικού καναλιού
04:26 Το Διάγγελμα: «Σήμερα όπως ξέρετε υπήρξε μια κινητικότητα μετά το μεσημέρι μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μετά από την κινητικότητα, υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης για την ενότητα του έθνους μας. Υπάρχει μια ομάδα, το παράλληλο κράτος, υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας. Μετά από προσπάθειες 40 ετών είχαν καταφέρει να εισβάλουν στις δομές του κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κίνηση που έγινε ήταν μια προδοσία εναντίον του κράτους και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα της προδοσίας τους. 

Υπάρχει μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία με τις ψήφους του λαού και ένας πρόεδρος που έχει εκλεγεί. Δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς σ’ αυτόν τον ιερό αγώνα μας, βάλαμε τις ζωές μας μπροστά και αυτή τη στιγμή αυτή η κίνηση θα γίνει η αιτία να καθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις. Αυτούς που είχαν σχέση με το παράλληλο κράτος. Η κίνηση έγινε πριν τις κρίσεις των αξιωματικών. Ήξεραν ότι τους γνωρίζαμε και τους αποβάλλαμε. Η Τουρκία έχει νέες δομές και νέες συμπεριφορές. Έτσι κάναμε τα βήματά μας. Εδώ στο Ατατούρκ πριν από λίγες ημέρες έγινε στόχος του Ισλαμικού Κράτους. Είχαμε δεκάδες θύματα. Και σήμερα υπήρξε εισβολή του παράνομου κράτους. Πάνω από το αεροδρόμιο πετάνε F-16. 

Πριν έρθω εδώ ήμουν στην Μαρμαρίδα και όταν έφυγα έμαθα ότι βομβάρδιζαν το σημείο που βρισκόμουν. Αυτά έκαναν. Επίσης επιτέθηκαν στις Μυστικές Υπηρεσίες, στην Προεδρεία της Δημοκρατίας. Έχουν συλλάβει γενικό μου γραμματέα. Δεν ξέρω την κατάσταση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Τους καλώ, όλους τους αρχηγούς των Σωμάτων. Εσείς νομίζω, πιστεύετε στις αξίες αυτού του λαού, όμως υπάρχουν και κάποιοι που έχουν αντίθετες απόψεις από εσάς. Δεν είναι πιστοί στις αρχές του κράτους. 

Είναι πιστοί στην Πενσυλβάνια (εννοεί τον Γκιουλέν). Απευθύνομαι στους φαντάρους: Είστε δικά μας παιδιά. Αυτή τη στιγμή, εσείς μην αντιστέκεστε απέναντι στον κόσμο. Είναι οι πατεράδες σας, οι μανάδες, τα αδέρφια σας. Αν κάνετε το αντίθετο, θα πληρώσετε και σεις βαρύ τίμημα. Συλλαμβάνονται πολύ αυτή τη στιγμή. Δεν θα μείνουμε εδώ. Θα πάμε μέχρι ψηλά στην ιεραρχεία μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα καθαρίσουν. Συνεχίζουμε. Αυτό θα συνεχιστεί. Όπως αντιμετωπίσαμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, έτσι θα κάνουμε και τώρα. Η οργάνωση του Γκιουλέν, είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αυτή την τρομοκρατική ενέργεια, την κάνουν με τα όπλα του τουρκικού λαού. Κάποια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο στρατός ελέγχει την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση και πρόεδρος εκλεγμένος. Είμαστε στα καθήκοντά μας και με την βοήθεια του θεού, θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε στους εισβολείς να υπάρχουν στη χώρα μας.»

04:16 Διάγγελμα Ερντογάν από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
04:13 Εισβολή των πραξικοπηματιών στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια της Κωνσταντινούπολης και στην εφημερίδα Σαμπάχ
04:10 Τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του τουρκικού Κοινοβουλίου στην Αγκυρα
04:06
 Στρατιώτες παρέδωσαν τα όπλα τους στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης στους οπαδούς του Ερντογάν
04:04 Πυροβολισμοί στο CNN Turk – Πολίτες οπαδοί του Ερντογν κατέλαβαν τα στούντιο του σταθμού
04:00 Ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
03:59 Ανταλλαγές πυροβολισμών στην πλατεία Ταξίμ
03:55 Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ΕΕ εκφράζει την απόλυτη υποστήριξή της στην εκλεγμένη κυβέρνηση, τους θεσμούς και τους νόμους της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 
Το Συμβούλιο καλεί για την άμεση επιστροφή της Τουρκίας στη συνταγματική τάξη και υπογραμμίζει πως και τα 28 μέλη της Ένωσης παρακολουθούν στενά και σε συνεννόηση μεταξύ τους τις εξελίξεις. 
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
03:50 
Μαχητικά πετούν πάνω από την Κωνσταντινούπολη – Οι ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα με την Ελλάδα διετάχθησαν να σπεύσουν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το πρωί του Σαββάτου
03:47 Μεγάλη έκρηξη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
03:44 Πληροφορίες για ένταση και εκρήξεις στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης
03:40 Διακόπηκε η εκπομπή του CNN Turk – Εισβολή στρατιωτών στη Χουριέτ
03:38 Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Κοινοβουλίου από τους πραξικοπηματίες
03:37 Στρατιωτικές δυνάμεις των πραξικοπηματιών εισβάλει στο CNN Turk και προσπαθεί να διακόψει το πρόγραμμα του τηλεοπτικού καναλιού.
03:36 Όλες οι αεροπορικές πτήσεις της British Airways και της Lufthansa που είχαν προορισμό αεροδρόμια της Τουρκίας εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς ή επιστρέφουν εκεί από όπου απογειώθηκαν, σύμφωνα με εκπροσώπους των δύο εταιρειών, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.
Βόμβα χτύπησε το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu 
Μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία και εναντίον του πραξικοπήματος έστειλε και η Ελλάδα, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.
Διπλωματικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επικοινώνησαν με συμβούλους του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασαν την υποστήριξη της Ελλάδας για τη συνταγματική νομιμότητα και για την εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.
Σήμερα Σάββατο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν αλλά και με τον τούρκο ομόλογό του Μπινάλι Γιλντιρίμ.
Το προεδρικό αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
Χαοτική η κατάσταση. Στο «κόκκινο» η ανησυχία διεθνώς -με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γερμανία να περεμβαίνουν δηλώνοντας ότι οι όλες οι πλευρές πρέπει να στηρίξουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.
Η εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι συνελήφθησαν οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος
Αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνει ο Ερντογάν αναμένεται κατά πληροφορίες να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, απ’ όπου φέρεται νά εχει αποχωρήσει ο στρατός
Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι υποκινητής του πραξικοπήματος είναι ένας συνταγματάρχης ονόματι Μουχαρέμ Κιοσέ που είχε απομακρυνθεί από το στράτευμα.
Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος Ζεκιαΐ Ακσακαλλί σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση μίλησε τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και διαφοροποίησε τη θέση του από τους πραξικοπηματίες. 
Τους χαρακτήρισε «δίκτυο προδοσίας» και είπε ότι η κατάσταση ελέγχεται. Επιβεβαίωσε ότι στην Αγκυρα υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και απέφυγε να δώσει πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ. 
Πληροφορίες του Reuters για παράδοση του επικεφαλής του πραξικοπήματος 
Τραυματίες σε πλατεία στην Κωνσταντινούπολη Σύμφωνα με πληροφορίες 17 νεκροί αστυνομικοί στην Αγκυρα
Νέες δηλώσεις από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο, λέει. Καλεί και εκείνος το λαό να βγει στο δρόμο. Η στρατιωτική ηγεσία διέταξε όλους τους στρατιώτες πίσω στις βάσεις τους, αναφέρει.
Αποσύρεται ο στρατός από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από μαζική είσοδο πολιτών στον χώρο Η αστυνομία συλλαμβάνει μαζικά στρατιώτες
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτολμούς δηλώνει μιλώντας ζωντανά στην τηλεόραση ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παραμένει στην εξουσία.
Ο αρχηγός της Α’ Στρατιάς, στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, με έδρα την Κωνσταντινούπολη τάχθηκε κατά των πραξικοπηματιών. Δήλωσε ότι πρόκειται για μικρή ομάδα αξιωματικών. «Δεν είναι μία κίνηση που υποστηρίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εκπροσωπούν μία μικρή ομάδα της Α’ Στρατιάς. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Με μονάδες που δεν τους ακολουθούν και στο πλάισιο της ιεραρχίας λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» είπε.
Άλλες δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Άγκυρας
Ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες από την Rai News ήθελαν τον Ερντογάν να βρίσκεται εν πτήσει προς τη Ρώμη, ενώ άλλες πληροφορίες τον εμφάνιζαν να κατευθύνεται στο Λονδίνο
Άρματα μάχης περικύκλωσαν το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες
Ελικόπτερα άνοιξαν πυρ στο αρχηγείο της ΜΙΤ στην Άγκυρα, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu
Πολίτες ανεβαίνουν στα άρματα μάχης
Πυροβολισμοί στην ανατολική είσοδο της γέφυρας του Βοσπόρου, πληροφορίες για τραυματίες. Μαχητικά κάνουν χαμηλές πτήσεις στο σημείο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απευθύνει έκκληση για ηρεμία, παρακολουθεί την κατάσταση 
Πυρά από στρατιωτικό ελικόπτερο στις εγκαταστάσεις του προεδρικού μεγάρου στην Αγκυρα. Παρατηρείται συγκέντρωση πολιτών στο σημείο, χωρίς να διευκρινίζεται με ποια πλευρά τάσσονται. 
Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στην Άγκυρα, κοντά στην κρατική τηλεόραση ενώ είχε πέσει νωρίτερα ξανά το σήμα της
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Άγκυρα. Καλεί σε «αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών».
Σε επιφυλακή ο τουρκικός στρατός στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.
Μεγάλη ανησυχία εκφράζει το Φόρεϊ Όφις
Πανηγυρικοί πυροβολισμοί στη Δαμασκό. Κόσμος βγήκε στους δρόμους στη Δαμασκό και τις περιοχές του Χαλεπίου που ελέγχονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. 
Το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εξέγερσης δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για πρώτη φορά σε σύνδεση μέσω κινητού -αποφεύγοντας, όπως και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, να μιλήσει για πραξικόπημα. Θα το ξεπεράσουμε αυτό, και οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν υψηλότατο τίμημα, λέει. Αυτή είναι πράξη που ενθαρρύνθηκε από «παράλληλες δομές» αναφέρει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τους πολίτες τους στην Τουρκία να παραμείνουν σε ασφαλές καταφύγιο και να μην βγουν έξω.
Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ λέει μέσω Twitter ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα ανταποδώσουν τα ίσα, θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν νεκροί
Διάγγελμα Ερντογάν μέσω skype: Καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να αντισταθεί
Ο δήμαρχος της Άγκυρας καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους κατά της απόπειρας πραξικοπήματος
Το υπό κατάληψη κρατικό TRT μεταδίδει: Έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ετοιμάζεται νέο Σύνταγμα, το πραξικόπημα έγινε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. 
Της χώρας πλέον ηγείται «Συμβούλιο Ειρήνης» που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πληθυσμού και τη μη διατάρξη της δημόσιας τάξης. Το «Συμβούλιο Ειρήνης» εγγυάται την ελευθερία των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, γλώσσας.

Σε εξέλιξη ουσιαστική απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά δεν πρόκειται για λίγους συνταγματάρχες σε καμία περίπτωση, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters
Ο στρατός έχει καταλάβει τα αεροδρόμια και στρατηγικά σημεία στην Κωνσταντινούπολη.
Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναφέρει πως στρατιώτες μπήκαν στο κτίριο και τους ζήτησαν να φύγουν -CNN Turk
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους Γάλλους πολίτες στην Τουρκία να μην βγουν στον δρόμο
Στρατιώτες μέσα στο κτίριο του δικτύου TRT στην Άγκυρα, λέει ανταποκριτής του δικτύου στο Reuters
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ για τις εξελίξεις: Πρέπει να αποφευχθεί αιματοχυσία, όποια ζητήματα να διευθετηθούν εντός του συνταγματικού πλαισίου
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι δηλώνει πως ελπίζει ότι θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και συνέχεια στην Τουρκία

Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αναφέρουν ότι είχαν εντοπίσει από νωρίς το απόγευμα κινητικότητα των τουρκικών στρατευμάτων, μεταδίδει η ΕΡΤ
Πληροφορίες ότι αναμένεται δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή της προεδρίας ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι καλά στην υγεία του. Βρίσκεται για διακοπές εκτός της πρωτεύουσας Αγκυρας, στην Αλικαρνασσό.
Πηγή της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρει ότι η ανακοίνωση που έγινε εκ μέρους του στρατού δεν έχει την έγκριση της ιεαρχίας.
Κρατούνται όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα -ανάμεσά τους ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ- μεταδίδουν το CNN Turk και το πρακτορείο Anadolu
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερωθεί από τον διοικητή της ΕΥΠ, ακολούθησε επικοινωνία με τον  υπουργό Εθνικής Άμυνας και αρχηγό ΓΕΕΘΑ
Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε ρεπόρτερ του NTV 

Ο Ερντογάν (ο οποίος βρίσκεται στην Αλικαρνασσό) είναι καλά – CNN Turk
Σταμάτησε να μεταδίδει το TRT Haber, το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι
Όλες οι πτήσεις από και πρός το διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν
Μπλόκο σε Facebook, Twitter και Youtbe
Επιβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέγερση από τμήμα του στρατού λέγοντας ότι πρόκειται για απόπειρα από ομάδα εκτός της ιεραρχίας, αποφεύγει ωστόσο να χρησιμοποιήσει τη λέξη πραξικόπημα. Λέει ότι κλήθηκαν οι δυνάμεις ασφαλείας «για να κάνουν αυτό που πρέπει». Ο Γιλντιρίμ μίλησε για «εξέγερση από τμήμα του στρατού», λέγοντας ότι «θα ήταν λάθος να το χαρακτηρίσουμε πραξικόπημα», και κάλεσε σε ηρεμία.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι μία μικρή ομάδα εντός των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε πραξικόπημα.
Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται για διακοπές εκτός της πρωτεύουσας Αγκυρας, στην Αλικαρνασσό.
«Η εκλεγμένη κυβέρνηση παραμένει στα ηνία. Αυτή η κυβέρνηση θα φύγει μόνο όταν το πει ο λαός» ανέφερε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «δεν συμβιβαζόμαστε όσον αφορά στη Δημοκρατία». όπως μετέδωσε το δίκτυο NTV.
Πληροφορίες για ανάπτυξη στρατιωτών και σε Τραπεζούντα και Αττάλεια.

Πηγή: tovima.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα