ΠΝΑΙ: Ανάμεσα στις τέσσερις (μόλις) Περιφέρειες της Ευρώπης με "πράσινο" χρώμα

Τα εύσημα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τους κατοίκους του Νοτίου Αιγαίου. Κυρίως αυτούς και μετά σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Κι αυτό γιατί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι μία από τις τέσσερις (μόλις) σε ευρωπαϊκό επίπεδο που διατηρείται … πράσινη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχει τα λιγότερα δυνατά κρούσματα με βάση την αναλογία πληθυσμού…

Είδηση που έρχεται από την Ευρώπη… Κοινώς, ο Ευρωπαϊκός Χάρτης από το European Centre for Disease Prevention and Control (σ.σ. το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC) που δημοσιεύτηκε χθες Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και αφορά τα κρούσματα Covid19 σε όλη την Ευρώπη για διάστημα 14 ημερών. Και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 4 μοναδικές περιφέρειες της Ευρώπης με πράσινο χρώμα και με λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Οι άλλες τρεις; Δύο ακόμη στην Ελλάδα (Κρήτη και Ηπειρος) και μία  στη Νορβηγία.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας των τεστ για την Covid-19 έχει πέσει κάτω από το 4% σε διάστημα 14 ημερών, δηλαδή το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 ανά 100.000 πληθυσμού.

Συγκριτικά, μόνο μια μικρή επαρχία της νότιας Νορβηγίας βρίσκεται επίσης στο «πράσινο». Η υπόλοιπη Ελλάδα, πλην της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται στο «κόκκινο», είναι χρωματισμένη «πορτοκαλί», μαζί με τη Φινλανδία, μεγάλο μέρος της Νορβηγίας και την Κορσική. Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο «κόκκινο», δηλαδή καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - ECDC

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News