Πρόταση σοκ: κρατήστε μετανάστες κερδίζετε "χρέος"

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται για ακόμα μία φορά η Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό, με τους Ευρωπαίους να έχουν χάσει τη μπάλα και να μην μπορούν να διαχειριστούν την κρίση, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τον καθένα να λέει το… μακρύ του και το κοντό του, και η Αθήνα να υπομένει  κάθε απειλή.

Αφού ζήτησαν από την Ελλάδα να απωθεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με βία από τα σύνορα της –εν ολίγοις να τους βουλιάζει τις βάρκες, τώρα ζητoύν να δημιουργηθεί ένα στρατόπεδο 300.000-400.000 μεταναστών μέσα στο κέντρο της Αθήνας.

Το θέμα έθεσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια της Συνόδου για το Μεταναστευτικό στην Ολλανδία, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Μουζάλας στο ΣΚΑΙ: «Ο Βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300-400.000 μεταναστών στην Αθήνα».

«Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται. Aνησυχώ» τόνισε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό». Όπως ανακοίνωσε ακόμη ο Γιάννης Μουζάλας τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.

Οι απειλές για αποβολή από την Σένγκεν

Οι συνεχείς προσφυγικές ροές με τα πολιτικά συνεπακόλουθα που προκαλούν σε χώρες της κεντρικής και βόρεια Ευρώπης, δημιουργούν έναν ακόμα πονοκέφαλο στην Αθήνα, ενώ, παράλληλα, στη χθεσινή άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Άμστερνταμ, στην οποία συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας, το κλίμα ήταν βαρύ.

Ο κ. Μουζάλας δέχθηκε μεγάλη πίεση η οποία εκδηλώθηκε με την απειλή της έναρξης της συζήτησης για αποπομπή της Ελλάδας από τη συνθήκη Σέγκεν. Επιπλέον, κατά τη χθεσινή Σύνοδο, ερωτήματα υπήρξαν για την πορεία κατασκευής των κέντρων υποδοχής (hotspots), αλλά και για τον ρυθμό των προσφυγικών ροών.

Ήδη, εδώ και κάποιες ημέρες, οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα είναι προς την κατεύθυνση οι ελληνικές αρχές να προχωρούν σε βίαιες απωθήσεις προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, ώστε να μειωθούν οι ροές. Κάτι τέτοιο η ελληνική πλευρά απορρίπτει με κάθε τρόπο, αφού οι βίαιες απωθήσεις θα αυξήσουν μετά βεβαιότητας τους πνιγμούς ανθρώπων στο Αιγαίο. Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης απέρριψε ρητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Είμαστε απολύτως σαφείς. Η Ελλάδα φυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό που δεν μπορεί να πράξει και δεν θα πράξει ούτε αύριο, είναι να βυθίζει βάρκες και να πνίγει γυναικόπαιδα, γιατί το απαγορεύουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και οι αξίες του πολιτισμού μας».

Και οι προτάσεις... εξυπνάκηδων: Ανταλλάξτε χρέος με πρόσφυγες 

Η Ελλάδα θα συμφωνήσει να σφραγίσει τα βόρεια σύνορα της με την βοήθεια της Ε.Ε., διακόπτοντας την ροή μεταναστών στην βόρεια Ευρώπη. Οι πρόσφυγες που θα καταφθάνουν στην Ελλάδα θα φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά, σε καταυλισμούς προσφύγων.

Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία θα συμφωνήσει σε μια μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς και σε άμεση οικονομική βοήθεια για την διαχείριση της τρέχουσας κρίσης: Αυτή είναι εν ολίγοις η πρόταση - σοκ των Financial Times.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Γκίντεον Ράχμαν, η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει δύο μεγάλες κρίσεις το τελευταίο εξάμηνο: Η μία αφορά το ευρώ και η άλλη το προσφυγικό. Από σύμπτωση, οι ίδιες δύο χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο και των δύο προβλημάτων, η Ελλάδα και η Γερμανία.

«Το περασμένο καλοκαίρι, η Γερμανία έφτασε πολύ κοντά στο να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ, αντί να συμφωνήσει σε νέο δάνειο δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα, η Γερμανία παραπαίει από το βάρος της έλευσης πάνω από 1 εκατ. προσφύγων, οι περισσότεροι εκ των οποίων πέρασαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Έφτασε η ώρα να σκεφτούμε δημιουργικά πως τα δύο προβλήματα μπορούν να συνδυαστούν σε ένα διπλωματικό πακέτο που θα βοηθάει και τις δύο χώρες. Το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας θα είναι απλό»:

Η Ελλάδα θα συμφωνήσει να σφραγίσει τα βόρεια σύνορα της με την βοήθεια της Ε.Ε., διακόπτοντας την ροή μεταναστών στην βόρεια Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία θα συμφωνήσει σε μια μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς και σε άμεση οικονομική βοήθεια για την διαχείριση της τρέχουσας κρίσης. Οι πρόσφυγες που θα καταφθάνουν στην Ελλάδα θα φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά, σε καταυλισμούς προσφύγων υπό την διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιστρέφουν στην Συρία (ή όπου αλλού πηγαίνουν) μόλις αποκατασταθεί η ειρήνη.

«Το σχέδιο αυτό μπορεί να φαίνεται ακραίο» υποστηρίζει ο Ράχμαν, αλλά, συνεχίζει, «πτυχές του μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αξιωματούχοι της Ε.Ε. εξετάζουν την «περίφραξη» της Ελλάδας με το κλείσιμο των συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, που είναι το βασικό μονοπάτι προς τα βόρεια»

Πηγή: Koolnews.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News