Το πρώτο χωριό Alzheimer έτοιμο στη Γαλλία!

Όταν μιλάμε για πρόνοια προφανώς και ο νους μας δεν πάει στην Ελλάδα μήτε ταξιδεύει στα γαλανά νερά των Κυκλάδων μας. Μπορεί να φτερουγίσει στη Γαλλία. Εκεί, το κράτος θα χτίσει το πρώτο «χωριό του Αλτσχάιμερ» σε ένα πείραμα που στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με τη νόσο.

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Είναι μια μη αναστρέψιμη, προοδευτική διαταραχή που καταστρέφει και τελικά καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου, οδηγώντας σε απώλεια μνήμης και εξασθενημένες γνωστικές δεξιότητες.

Το αυτοτελές συγκρότημα στη Νταξ, μια πόλη spa στη νοτιοδυτική Γαλλία, θα μιμείται για τις ανάγκες αυτές μια μικρή κοινότητα, με ένα σούπερ μάρκετ, κέντρο υγείας, κομμωτήριο και βιβλιοθήκη.

Οι 120 κάτοικοι (10 κάτω των 60 ετών) θα έχουν την ελευθερία να μετακινούνται με ασφάλεια μέσα στο χωριό, οι οποίες θα σχεδιάζονται για να βοηθήσουν την αίσθηση κατεύθυνσης, οπτικών αναρτήσεων και μνήμης σε ένα μπλοκ κτιρίων που έχει σχεδιάσει με βάση ένα κλασσικό γαλλικό χωριό η δανέζικη κοινοπραξία Nord Architects. Οι κάτοικοι θα ζουν σε μικρές, κοινόχρηστες κατοικίες, οργανωμένες σε τέσσερις γειτονιές, μαζί με 100 φροντιστές και 12 εθελοντές που θα οργανώσουν τις δραστηριότητες. Το κόστος της κατασκευής του χωριού υπολογίζεται σε 29 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα χρειαστούν επιπλέον 7 εκατομμύρια για να λειτουργήσει. Οι ασθενείς θα πληρώνουν 66 ευρώ την ημέρα για την διαμονή τους στο χωριό, όσο περίπου κοστίζει και σε ένα παραδοσιακό οίκο ευγηρίας στη Γαλλία.

Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια αίσθηση ομαλότητας και να διατηρηθεί η κανονικότητα της ζωής των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Το σχέδιο βασίζεται στο Hogeweyk, το οποίο θεωρείται το πρώτο «χωριό άνοιας» στον κόσμο, κοντά στο Άμστερνταμ, στην Ολλανδία. Εκεί, οι κάτοικοι ομαδοποιούνται σε κοινόχρηστα σπίτια ανάλογα με το υπόβαθρο και τα ενδιαφέροντά τους και μπορούν να βοηθήσουν με το μαγείρεμα, τον καθαρισμό και την αγορά των δικών τους ειδών διατροφής.

Ορισμένες άλλες χώρες δημιούργησαν επίσης τις δικές τους εκδόσεις του ολλανδικού μοντέλου "χωριών". Η πρώτη κοινότητα της Ιρλανδίας για άνοια πρόκειται να ανοίξει κι αυτή φέτος. Εν τω μεταξύ, στην Τασμανία (Αυστραλία), άρχισε η λειτουργία σε ένα «χωριό άνοιας» με 15 σπίτια και με ένα σούπερ μάρκετ, καφέ, σινεμά και σαλόνι ομορφιάς. Οι υποστηρικτές αυτού του νέου τρόπου φροντίδας για τους πάσχοντες από άνοια λένε ότι οι ασθενείς είναι πιο δραστήριοι και κοινωνικοί και χρειάζονται λιγότερα φάρμακα από
ό, τι σε συνήθεις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων.

Στα μέρη μας τι κάνουμε;