Πυροβολίστε τους μετανάστες

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε …πήξει από πολιτισμό. Οι Ελβετοί και οι Δανοί ψήφισαν Νόμο για να «γδύνουν» οικονομικά τους μετανάστες, Αυστριακοί και Σλοβένοι έχουν ζητήσει να υπάρξουν τείχη, οι Βέλγοι έφτασαν στο σημείο να πουν «πνίξτε τους», έστω κι εάν το διέψευσαν… Και οι Γερμανοί; Με την Μέρκελ στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης και της πίεσης που δέχεται από τους Βαυαρούς που ζητούν έως και Ειδικά δικαστήρια, έρχεται η Πρόεδρος του ξενοφοβικού αντιευρωπαϊκού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) Φράουκε Πέτρι, να δηλώσει «Πυροβολήστε τους»… Μάλιστα, η κα Πέτρι πρότεινε οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να σταματήσουν τη ροή των προσφύγων προς τη χώρα, δίνοντας την «τελική λύση» για το προσφυγικό. Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο και ο ευρωβουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Μάρκους Πρέτσελ, ο οποίος είχε υποστηρίξει αναφερόμενος στον περιορισμό των προσφύγων πως «θεωρείται αυτονόητη η υπεράσπιση των γερμανικών συνόρων ακόμα και με την ισχύ των όπλων».

Τότε η δήλωσή του είχε παρουσιαστεί ως «ακραία και μεμονωμένη». Ωστόσο τη θέση αυτή επαναφέρει η ίδια η πρόεδρος της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία». Μιλώντας στην εφημερίδα Mannheimer Morgen ανέφερε πως οι συνοριοφύλακες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους τους για να αποτρέψουν την είσοδο των προσφύγων στη χώρα. «Κανένας αστυνομικός δεν θέλει να πυροβολήσει έναν πρόσφυγα. Αλλά η χρήση όπλου αποτελεί την έσχατη λύση», σημείωσε.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν δήλωσε ότι η πρόταση Πέτρι θυμίζει τη διαταγή του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας να πυροβολούνται πάραυτα όσοι προσπαθούν να διαφύγουν στη Δύση υπερπηδώντας το Τείχος. «Ο τελευταίος γερμανός πολιτικός που ήθελε να πυροβολήσει πρόσφυγες ήταν ο Έριχ Χόνεκερ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Όπερμαν, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Σε παρόμοιο ύφος το σχόλιο από τον πρώην πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρζε: «Η Πέτρι έχει μεγαλώσει στην Ανατολική Γερμανία και γνωρίζει πολύ καλά τί σημαίνουν οι πυροβολισμοί στα σύνορα». Αντιδράσεις υπήρξαν και από το Κόμμα της Αριστεράς και τους Πράσινους, χαρακτηρίζοντας την πρόεδρο της Εναλλακτικής Γερμανίας ως «απάνθρωπη, πρωτόγονη, αντιδημοκρατική» και «πραγματικά επικίνδυνη».

 «Κανείς γερμανός αστυνομικός δεν πρόκειται να πυροβολήσει πρόσφυγες», σχολίασε ο εκπρόσωπος του σωματείου αστυνομικών Γιεργκ Ράντεκ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι δηλώσεις Πέτρι δεν ανταποκρίνονται καν στην πραγματικότητα, καθώς «σε κανένα σημείο του νόμου δεν πρβοβλέπεται ότι η εισδοχή προσφύγων αποτρέπεται με τη χρήση όπλου». Ο εκπρόσωπος των αστυνομικών υπαλλήλων υποστηρίζει μάλιστα ότι «όποιος προτείνει έναν τόσο ακραίο τρόπο αντίδρασης, προφανώς θέλει να υποσκάψει το κράτος δικαίου και να καταστήσει την αστυνομία όργανο των επιδιώξεών του. Κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί παλαιότερα στην ιστορία της Γερμανία και δεν θέλουμε να ξανασυμβεί ποτέ πια».

Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) θα πρέπει να παρακολουθεί στενά το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Όπως είπε ο αντικαγκελάριος δεν θα πρέπει να παραχωρείτε τηλεοπτικός χρόνος στο κόμμα από τους εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς.

Με πληροφορίες από το tvxs.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News