Ρωσία: Πυρκαγιά σε ερευνητικό υποβρύχιο με 14 νεκρούς

Μια από τις δύσκολές στιγμές, με την είδηση να έρχεται από τη Ρωσία αναφέροντας για πυρκαγιά σε ρωσικό υποβρύχιο εντός των χωρικών υδάτων... Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 14 ναύτες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν σε υποβρύχια πέθαναν από πυρκαγιά που σημειώθηκε στο βαθυσκάφος στο οποίο βρίσκονταν εντός των ρωσικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το υποβρύχο είναι πυρηνοκίνητο, κατηγορίας AS-12. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Moscow Times το υποβρύχιο έχει το κωδικό όνομα "Losharik" και έχει σχεδιαστεί για έρευνα, διάσωση και ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι «την 1η Ιουλίου στα ρωσικά χωρικά ύδατα 14 ναύτες υποβρυχίων που επέβαιναν σε επιστημονικό ερευνητικό βαθυσκάφος, που είχε αποστολή να μελετήσει τον θαλάσσιο χώρο κοντά στον πυθμένα και τον πυθμένα του Ειρηνικού για σκοπούς του Πολεμικού Στόλου της Ρωσίας, έχασαν την ζωή τους, όταν προκλήθηκε πυρκαγιά κατά την διάρκεια βιομετρικών μετρήσεων, με αποτέλεσμα να υποστούν δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις».

Η πυρκαγιά κατασβέσθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και αυτή την στιγμή το βαθυσκάφος βρίσκεται στον ναύσταθμο του Σεβερομόρσκ στην Θάλασσα του Μπάρεντς, ενώ έχει δοθεί εντολή για την διεξαγωγή έρευνας ώστε να διαλευκανθούν τα αιτία της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την Moscow Times, αυτό είναι το μεγαλύτερο ατύχημα μετά το 2008, όταν μια διαρροή αερίου φρέον στο υποβρύχιο πυρηνικής ενέργειας «Nerpa» σκότωσε 20 ναύτες και τραυμάτισε 21.

Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο του 2000 το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο «Κουρσκ» το οποίο βυθίστηκε στην Θάλασσα του Μπάρεντς, ύστερα από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο πρωραίο του τμήμα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους και τα 118 μέλη του πληρώματος

Η αποστολη του «Losharik»

Σύμφωνα με αναλυτές κανένα άλλο υποβρύχιο δεν έχει γίνει αντικείμενο τόσο πολλών εικασιών και ενδιαφέροντος όπως το Losharik (AS-12) το οποίο έχει βαπτιστεί και ως «spy sub».

Με δυνατότητα ειδικών αποστολών σε μεγάλο βάθος είναι ο διάδοχος δύο προηγούμενων υποβρυχίων ειδικών αποστολών που κατασκευάστηκαν στον Ψυχρό Πόλεμο. To 40μετρο υποβρύχιο «Project.1851 X-RAY Class» και το 70μετρο «Project.1910 UNIFORM». Το X-RAY ήταν ισοδύναμο με το αμερικανικό υποβρύχιο NR-1, εκτός από το ότι σχεδιάστηκε για να μεταφέρεται κάτω από την κοιλιά ενός μεγαλύτερου υποβρυχίου για μεγαλύτερη μυστικότητα.

Το UNIFORM είχε παρόμοια αποστολή αλλά ήταν μεγαλύτερο και κινούταν αυτόνομα. Το «Losharik» συνδυάζει τα χαρακτηριστικά και των δύο αυτών υποβρυχίων, είναι παρόμοιο σε μέγεθος με το UNIFORM αλλά μεταφέρεται κάτω από άλλο υποβρύχιο.

Το  «Losharik» έχει πάρει το όνομα του από ένα ρωσικό άλογο καρτούν (Лошарик), γεγονός που δίνει μια ένδειξη για την ασυνήθιστη κατασκευή του. Και αυτό γιατί το ρωσικό ναυτικό κρατά το AS-12 καλά κρυμμένο και μακριά από «αδιάκριτα μάτια» με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να είναι περιορισμένες. Με την πάροδο του χρόνου έχουν διαρρεύσει ορισμένες φωτογραφίες, αλλά είναι πάντα κακής ανάλυσης. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr