Σε Guantanamo μετατρέπεται η Ελλάδα

Η απόφαση ελήφθη. Η Γερμανία χρησιμοποίησε για μία ακόμη φορά τα …δεκανίκια της και δη την Σλοβενία που ανέλαβε τη πρωτοβουλία για να ενισχύσει τα σύνορα της FYROM  με την Ελλάδα. Και το χειρότερο είναι ότι στη συγκεκριμένη κίνηση είναι σύμφωνο και ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Πρόεδρος δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.. Πως συμφωνεί; Μα με την επιστολή που έχει στείλει προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό κο Μίρο Τσεράρ και στον οποίο αναφέρει – σύμφωνα με τους Financial Times – ότι «Χαιρετίζω την πρότασή σας ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν βοήθεια στην ΠΓΔΜ για τη στήριξη των ελέγχων στα σύνορα με την Ελλάδα, μέσω αστυνομικών και της επιβολής του νόμου, καθώς και την παροχή εξοπλισμού»…. Kαι αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η Ευρωπαική Ενωση μετατρέπει την Ελλάδα σε κράτος-αποθήκη ψυχών (!!), το Guantanamo της Ευρώπης.

Ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να εμποδίσουν την είσοδο σε ανθρώπους που δεν θέλουν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα αυτή προκειμένου να κάνουν αίτηση αλλού στην Ευρώπη. «Τα κράτη μέλη όντως θα πρέπει να αρνούνται την είσοδο στα εξωτερικά σύνορα για τους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου παρά το γεγονός ότι είχαν την ευκαιρία να το πράξουν», σημειώνει ο κ. Γιούνκερ.

Πολλοί πρόσφυγες που διέρχονται από χώρες όπως η Σλοβενία ​​και η Αυστρία, ακόμη δεν προτίθενται να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, με την ελπίδα να κινηθούν πιο βόρεια προς τη Γερμανία ή τη Σουηδία. Οι νόμοι της ΕΕ υπαγορεύουν ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να ζητήσουν καταφύγιο στο πρώτο λιμάνι που φτάνουν, αν και οι κανόνες αυτοί - γνωστοί ως συνθήκες του Δουβλίνου – θα καταργηθούν αργότερα αυτό το έτος. Το σχέδιο της Σλοβενίας επιδιώκει να μετατοπίσει την πρώτη γραμμή των προσπαθειών της Ευρώπης για έλεγχο των προσφύγων, στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, όπου η κυβέρνηση ήδη δυσκολεύεται να διαχειριστεί την εισροή με περιορισμένους πόρους.

Και το χειρότερο όλων; Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία συντάσσονται με την Σλοβενία και δίνουν διορία μόλις 6 εβδομάδων στην Ελλάδα για να λύσει το πρόβλημα της προσφυγικής ροής (!!!)Η απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρωθεί σε συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί εσωτερικών ώστε να συζητήσουν το ενδεχόμενο να αφήσουν εκτός Σένγκεν την Ελλάδα για δύο χρόνια «μεταφέροντας» τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια! Οι Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται αγανακτισμένες αφού σημειώνουν πως η Ελλάδα έχει ανοίξει μόνο ένα από τα πέντε κέντρα υποδοχής των προσφύγων που είχε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους.

Εάν ισχύσει τελικά αυτό τα Ευρωπαϊκά σύνορα θα φτάνουν μέχρι τις Σλοβενία, Κροατία και Ουγγαρία και τα οποία θα γεμίσουν με Ευρωπαϊκούς φύλακες που θα γυρνούν όσους μετανάστες πάνε να περάσουν στην Γερμανία ή την Σουηδία, πίσω! Το ευκολότερο πλάνο είναι να βάλουμε την Ελλάδα σε κλειστή καραντίνα» είπε διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής ένωσης στους «Times».

Σύμφωνα με τους FT, η Αθήνα αντεπιτίθεται περιγράφοντας το σχέδιο ως ένα επικίνδυνο πείραμα που θα τραυμάτιζε τη χώρα. «Δεν σκοπεύουμε να γίνουμε νεκροταφείο ψυχών», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας.

Με πληροφορίες από τους Times

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News