Σεβασμό ζητεί από τα ΜΜΕ ο Γιούνκερ

Ενοχλημένος από τις επίμονες φήμες που αμφισβητούν τη νηφαλιότητά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε χθες ότι πάσχει από ισχιαλγία και αξίωσε «σεβασμό» της προσωπικότητάς του από τα μέσα ενημέρωσης. Την αφορμή για τη συναισθηματική έκρηξη του προέδρου της Κομισιόν έδωσε δημοσιογράφος, ο οποίος τον ρώτησε αν ήταν πιωμένος, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, την περασμένη εβδομάδα, όπου παραπατούσε και χρειάστηκε βοήθεια (φωτο bankwars.gr) για να σταθεί στα πόδια του.

«Εκπλήσσομαι πραγματικά από το ενδιαφέρον που βρίσκουν ορισμένοι γύρω από αυτά τα ούτε καν δευτερεύοντα θέματα και αξιώνω σεβασμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ηλικίας 63 ετών πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ασταθής στις κινήσεις του, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, σε σημείο που να χρειαστεί να τον βοηθήσουν οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας. Στη συνέχεια, απομακρύνθηκε με αναπηρικό καροτσάκι, υπό τα παραξενεμένα βλέμματα του Ντόναλντ Τραμπ και άλλων Δυτικών ηγετών.

«Είχα ισχιαλγία και επιπλέον υπέφερα από κράμπες», δήλωσε χθες ο Γιούνκερ στις Βρυξέλλες και προσέθεσε: «Ειλικρινά γέλασα με τη μικρότητα» όσων εκτόξευσαν δηλητηριώδη σχόλια εναντίον του.

Την επομένη του επεισοδίου στις Βρυξέλλες, ενώ οι φήμες περί μέθης του Γιούνκερ είχαν ήδη εξαπλωθεί στο Διαδίκτυο, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη» της στον Ευρωπαίο αξιωματούχο. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι ο προϊστάμενός του αντιμετώπισε «ιδιαίτερα επώδυνη» κρίση ισχιαλγίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά στη συνέχεια η κατάστασή του βελτιώθηκε, χάρη στη χρήση παυσίπονων. Οι εξηγήσεις του δεν εμπόδισαν, ωστόσο, έναν εκ των δημοσιογράφων να τον ερωτήσει, ειρωνικά, αν είναι σίγουρο ότι τα παυσίπονα θα δράσουν κι αν ο κ. Γιούνκερ έχει την τάση να τα διαλύει σε οινοπνευματώδη, αντί για νερό.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιούλιο του 2019, είναι γνωστός στους ευρωπαϊκούς κύκλους για το χιούμορ, την ειλικρίνεια και την κοινωνικότητά του. Ωστόσο, η ενίοτε κάτι περισσότερο από εκδηλωτική συμπεριφορά του έχει τροφοδοτήσει τις φήμες, που επανέρχονται κατά διαστήματα, για τη σχέση του με το αλκοόλ. Τον θόρυβο για αυτό το ζήτημα σήκωσαν ιδιαίτερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το Λονδίνο αντιδρούσε έντονα στην υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν.

Γεγονός είναι ότι η κρίση ισχιαλγίας που ταλαιπώρησε τον κ. Γιούνκερ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν τον εμπόδισε να ανταποκριθεί στο πυκνό πρόγραμμά του, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ταξίδεψε διαδοχικά στην Κίνα και την Ιαπωνία για τις σημαντικές συνόδους κορυφής με την Ε.Ε., το προηγούμενο τριήμερο, ενώ στις 25 Ιουλίου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσιγκτον, με αντικείμενο τον επαπειλούμενο εμπορικό «πόλεμο» μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ