Τα βραχιόλια της ...ντροπής

Η πολιτισμένη Ευρώπη και δη η Βρετανία στέλνει ένα ακόμη μήνυμα «αγάπης» στους πρόσφυγες… Από τις κόκκινες πόρτες των σπιτιών των προσφύγων στο Middlesbrough της Αγγλίας, φτάσαμε τα βραχιολάκια των προσφύγων στο Cardiff της Ουαλίας.

Πως έχει η ιστορία; Οι πρόσφυγες διαμένουν σε οίκημα που διαχειρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία, η Clearsprings Ready Homes για λογαριασμό του υπουργείου εσωτερικών της Βρετανίας. Η εταιρεία υποχρεώνει τους πρόσφυγες να φορούν κόκκινα, μπλε ή ασημένια βραχιολάκια.

Όσοι αρνηθούν να τα φορέσουν δεν τρέφονται  στο οίκημα και το προσωπικό τους απειλεί ότι θα τους κάνει αναφορά στο υπουργείο. Οι πρόσφυγες δεν έχουν άδεια εργασίας και δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα, συνεπώς εξαρτώνται από τη διατροφή που τους παρέχει το κράτος.

Όταν οι πρόσφυγες κυκλοφορούν στην πόλη, ή ακόμα και όταν στέκονται έξω από το οίκημα, περαστικοί που βλέπουν τα βριαχιολάκια τους γιουχάρουν, τους φωνάζουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, και μερικές φορές τους βρίζουν χυδαία.

Πρόσφυγες ανέφεραν στις εφημερίδες  Guardian και Telegraph ότι η διάκριση που σηματοδοτούν τα βραχιολάκια τους κάνει να αισθάνονται πολύ άσχημα και προσπαθούν να τα κρύψουν όταν κυκλοφορούν στο δρόμο.

Μια τοπική οργάνωση υποστήριξης προσφύγων στο Cardiff παραπονέθηκε στην εταιρεία και στο υπουργείο εσωτερικών της Βρετανίας για τη μεταχείριση των προσφύγων, χωρίς να λάβει καμία απάντηση μέχρι στιγμής.

Ας σημειωθεί ότι αυτά συμβαίνουν στη Βρετανία, ένα κράτος που υπερηφανεύεται για την πολυπολιτισμική του κοινωνία, κάτι που τονίστηκε ιδιαίτερα κατά την εναρκτήρια τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο το 2012.

Η περίπτωση στο Cardiff δεν είναι η πρώτη φορά που πρόσφυγες αναγκάζονται να φορούν τέτοια βραχιολάκια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, πρόσφυγες στην Κροατία έπρεπε να φορούν βραχιολάκια διαφορετικών χρωμάτων για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν, αλλά τουλάχιστον αυτά χρησιμοποιούνταν μόνο για τη διάρκεια του ταξιδιού.
Με πληροφορίες από το tvxs.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News