Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤαϊλάνδη: Αίσιο τέλος και τα δώδεκα παιδιά (με το προπονητή τους) βρίσκονται...

Ταϊλάνδη: Αίσιο τέλος και τα δώδεκα παιδιά (με το προπονητή τους) βρίσκονται σε ασφαλή χέρια

|

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η δύσκολη επιχείρηση διάσωσης των 12 μικρών ποδοσφαιριστών και του προπονητή τους, που βρέθηκαν παγιδευμένοι για περισσότερες από 14 ημέρες σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη. – Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, απεγκλωβίστηκαν από τη σπηλιά το τελευταίο παιδί μαζί με τον προπονητή του, με τον πλανήτη να παρακολουθεί συγκινημένος.

Στο τέλος της έφθασε η απίστευτη οδύσσεια των 12 παιδιών και του προπονητή τους στην Ταϊλάνδη που καθήλωσε ολόκληρο τον πλανήτη. Με τον απεγκλωβισμό τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια δραματική επιχείρηση που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα ολόκληρη η υφήλιος το τελευταίο διάστημα  σκορπίζοντας δάκρυα χαράς στους συγγενείς και τους φίλους τους.

Τα παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί στο σπήλαιο

Τα παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί στο σπήλαιο

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές ηλικίας 11-16 ετών και ο 25χρονος προπονητής τους εντοπίστηκαν ζωντανοί περίπου εννέα ημέρες μετά τον αποκλεισμό τους στις 23 Ιουνίου σε μια στενή λασπωμένη λωρίδα γης μέσα στο σπήλαιο κοντά στο Τσιανγκ Ράι στα βόρεια της χώρας. Ο κόσμος παρακολουθούσε έκτοτε με εντεινόμενη αγωνία τις προσπάθειες απεγκλωβισμού τους στις οποίες συμμετείχαν όχι μόνον ντόπιοι, αλλά και εθελοντές που κατέφθασαν από διάφορα σημεία της Γης.

Κι η αγωνία ήταν δικαιολογημένη από τη στιγμή που οι ειδικοί προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που έκρυβε η επιχείρηση να οδηγηθούν στην ασφάλεια τα παιδιά που δεν γνώριζαν κολύμπι κι ήταν εξασθενημένα από την κούραση, την ασιτία, το ψυχολογικό στρες, την έλλειψη φωτός και τόσα άλλα, κι ενώ μειώνονταν δραματικά τα επίπεδα του οξυγόνου μέσα στο σπήλαιο (στο 15% από 21% που είναι το φυσιολογικό) και ήταν υπαρκτή η πιθανότητα παρά τις φρενήρεις προσπάθειες απάντλησης των υδάτων να ξαναπλημμυρίσει το σπήλαιο από τις καταρρακτώδεις βροχές της εποχής των μουσώνων.

Τους κινδύνους της επιχείρησης υπογράμμισε με τον πλέον τραγικό τρόπο ο θάνατος ενός 38χρονου δύτη, πρώην βατραχανθρώπου των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης- που πέθανε μέσα στο σπήλαιο από έλλειψη οξυγόνου στην προσπάθειά του να τοποθετήσει φιάλες σε διάφορα σημεία της οδού διαφυγής, μια τραγωδία που συγκίνησε όχι μόνον την πατρίδα του, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Κι όσο οι ειδικοί επεξεργάζονταν σχέδια επί σχεδίων -μέχρι και διάνοιξης φρέατος στην οροφή του σπηλαίου με τον κίνδυνο κατάρρευσής του πάνω στα κεφάλια των εγκλωβισμένων- και μετέφεραν τρόφιμα και προμήθειες στο σημείο όπου βρίσκονταν τα παιδιά για την πιθανότητα να παραμείνουν παγιδευμένα για έως και τέσσερις μήνες, εκατομμύρια χείλη στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη ψέλλιζαν θερμές προσευχές μαζί με τους συγγενείς, τους φίλους των εγκλωβισμένων κι ολόκληρο τον πληθυσμό της Ταϊλάνδης. Μηνύματα συμπαράστασης κατέφθαναν από παντού, από απλούς πολίτες, μέχρι ηγέτες κρατών κι ακόμη και διάσημους ηθοποιούς, τραγουδιστές, αλλά και επιχειρηματίες, όπως ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ κι ο δισεκατομμυριούχος εφευρέτης Έλον Μασκ, που ανέθεσε στην ομάδα των μηχανικών του να κατασκευάσουν από ανταλλακτικά πυραύλων ένα μίνι υποβρύχιο ικανό να μεταφέρει ένα ένα τα μικρά παιδιά μέσα από τα στενά περάσματα του σπηλαίου.

Χθες βράδυ, μάλιστα ο Μασκ ενημέρωσε μέσω Twitter ότι «μόλις επέστρεψε» από την πλημμυρισμένη σπηλιά με φωτογραφίες από το κέντρο συντονισμού της διάσωσης, όπου μια ομάδα διεθνών ειδικών εργάζονταν 24 ώρες το 24ωρο από τη στιγμή που εντοπίστηκαν ζωντανά τα παιδιά. «Το αφήνω εδώ σε περίπτωση που χρειαστεί στο μέλλον», έγραψε αναφερόμενος στο μίνι-υποβρύχιο που το βάφτισε “Wild Boars” («Αγριογούρουνα») από το όνομα της ομάδας των παιδιών.

Το ιστορικό της διάσωσης

Η ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριόχοιροι» και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν στις 23 Ιουνίου όταν καταιγίδα πλημμύρισε τις σήραγγες την ώρα που εξερευνούσαν το σύμπλεγμα σπηλαίων στη βόρεια επαρχία Τσιάνγκ Ράι έπειτα από ποδοσφαιρική προπόνηση. Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν τους 13 τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, πεινασμένους και στριμωγμένους στο σκοτάδι σ’ έναν εν μέρει πλημμυρισμένο θάλαμο, αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σύμπλεγμα. Αφού επί ημέρες σχεδίαζαν πώς θα τους απομακρύνουν, η επιχείρηση διάσωσης άρχισε την Κυριακή.

Το σύνθημα για την έναρξη της επιχείρησης δόθηκε mε τα παιδιά «να αναγκάζονται να κάνουν κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν κανένα παιδί, κατάδυση σε σπηλιά στην ηλικία των 11, σ’ ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον με μηδενική ορατότητα και το μοναδικό φως να προέρχεται από κάποιους πυρσούς», όπως επεσήμανε ο έμπειρος δύτης Ιβάν Κάρατζιτς στο BBC.

Μαθητές προσεύχονταν στην Ινδία για τη διάσωση των παιδιών (Φωτογραφία: ΑΡ)

Μαθητές προσεύχονταν στην Ινδία για τη διάσωση των παιδιών (Φωτογραφία: ΑΡ)

Δείχνοντας πρωτοφανή για την ηλικία τους και τις περιστάσεις ψυχραιμία και χωρίς ίχνος πανικού τα πρώτα τέσσερα παιδιά βγήκαν συνοδεία δυτών από τη σπηλιά την ώρα που σουρούπωνε, στέλνοντας κύματα ενθουσιασμού σε γονείς, φίλους κι ολόκληρη την υφήλιο. Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε μια καθυστέρηση στην επιχείρηση για τουλάχιστον 10 ώρες προκειμένου να αποκατασταθούν τα επίπεδα οξυγόνου μέσα στη σπηλιά και να τοποθετηθούν νέες φιάλες στα προεπιλεγμένα σημεία της διαδρομής. Την επομένη, την ίδια περίπου ώρα που έδυε ο ήλιος, άλλα τέσσερα παιδιά κατάφεραν να γλιτώσουν από την κόλαση και να οδηγηθούν με τη σειρά τους στο νοσοκομείο.

Η αγωνία των συγγενών στο κατακόρυφο, όσο διαρκούσε η επιχείρηση διάσωσης (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η αγωνία των συγγενών στο κατακόρυφο, όσο διαρκούσε η επιχείρηση διάσωσης (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η τελική φάση της επιχείρησης ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώθηκε σε σχετικά σύντομο -για τις ιδιάζουσες συνθήκες – χρονικό διάστημα με τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή τους, σηματοδοτώντας το τέλος μιας Οδύσσειας, που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ.

Οι γιατροί που τα περιθάλπουν λένε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι γενικώς καλή – μια αξιοθαύμαστη επίδοση για τα παιδιά που πέρασαν 18 μέρες στο σκοτάδι, τις πρώτες εννιά χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τους δικούς τους και τροφή μέχρι που εντοπίστηκαν και μετά άλλες τόσες με την αγωνία να κορυφώνεται και τα ίδια να κάνουν εντατικά μαθήματα κατάδυσης. 

Οπως έγινε σήμερα γνωστό στα παιδιά χορηγήθηκαν χαλαρωτικά φάρμακα λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης ώστε να βιώσουν όσο γίνεται λιγότερο στρες και αν αποφευχθεί κάποια κρίση πανικού.

Τα παιδιά θα παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για περίπου μία εβδομάδα. Ένα από τα οκτώ παιδιά παρουσίαζε φλεγμονή στους πνεύμονες, ενώ άλλο είνα είχε χαμηλό καρδιακό ρυθμό, ωστόσο και τα δύο παρουσιάζουν βελτίωση. Τα επόμενα 24ωρα θα υποβληθούν σε νέες εξετάσεις κι αν δεν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξη θα μπορούν να δουν συγγενείς τους υπό τον όρο ότι θα τηρείται μια απόσταση ασφαλείας περίπου δύο μέτρων. Κάποια από τα παιδιά έχουν ήδη δουν τους δικούς τους μέσα από τζάμι ασφαλείας. Κι εκείνο που προέχει τώρα είναι αναρρώσουν πλήρως και να επιστρέψουν σιγά σιγά στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο