Θέλεις να επιβιώσεις; Πούλα το νεφρό σου Σύριε πρόσφυγα

Εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Βιομηχανία που ανθεί τα τελευταία χρόνια και μάλιστα αποφέρει κέρδη άνω του 1,2 δις δολάρια σε ετήσια βάση. Αρκεί να ξέρεις και που να ψάξεις και κυρίως τι να ζητήσεις… Η ζήτηση άλλωστε κάθε χρόνο αυξάνεται. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού είναι 70.000 άνθρωποι. Και όλοι έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν ακόμη και 50.000 δολάρια εκτός …λίστας για να καλύψουν την ανάγκη τους. Οσο για τη προσφορά; Χάρη στην αμάθεια, την φτώχεια και τους πολέμους αρχίζει κι αυτή να μεγαλώνει. Και έτσι μειώνεται το κόστος, με τους διακινητές και μεσάζοντες να βγάζουν εύκολα και γρήγορα χρήματα. Αλλωστε όταν έχεις δύο νεφρά, το ένα μπορείς να το …πουλήσεις.

Οι ιστορίες που βλέπουν πλέον το φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση δεκάδες. Η διαδρομή γνωστή: φτωχές χώρες και κάτοικοι προσφέρουν τα όργανά τους προς τους πλούσιους κατοίκους των εύπορων χωρών. Ιδού η βασική απάντηση γιατί κανείς δεν θέλει την καταπολέμηση της φτώχειας. Από το 2015 υπάρχει η Συνθήκη εναντίον του εμπορίου ανθρώπινων οργάνων. Και; Σε ετήσια βάση έχουμε 10.000 μεταμοσχεύσεις νεφρών στη μαύρη αγορά. Είναι πολλά τα λεφτά. Και ο πόλεμος; Βοηθάει με τον τρόπο του. Και η Συρία είναι ένα πεδίο δράσης για τους εκμεταλλευτές από τη στιγμή που απέναντί τους έχουν εξαθλιωμένους πρόσφυγες. Πριν από τρία, περίπου, χρόνια έρευνα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel αποκάλυψε ότι στη σκιά του εμφυλίου, πολλοί σύριοι πρόσφυγες στον Λίβανο πωλούν (παράνομα) τα όργανά τους. Περιπτώσεις αφαίρεσης νεφρού είχε αποκαλύψει και έρευνα του αυστραλιανού πρακτορείου ειδήσεων ABC, σύμφωνα με την οποία απελπισμένοι πρόσφυγες, που εναγωνίως ψάχνουν να βρουν τρόπο να περάσουν στην Ευρώπη, πωλούν το νεφρό τους στη μαύρη αγορά. Πίσω από το έγκλημα κρύβονται οι παράνομοι διακινητές που θέτουν με κάθε τρόπο τη ζωή των προσφύγων σε κίνδυνο, ζητώντας τους μεγάλα ποσά για να τους μεταφέρουν στη γηραιά ήπειρο. Έτσι, η αφαίρεση νεφρού αποτελεί για αρκετούς Σύριους μονόδρομο.

Τουρκία – Συρία

Τον τελευταίο καιρό, όμως, το θέμα έχει λάβει νέες διαστάσεις. Σύριοι πρόσφυγες προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν στην Τουρκία, και όχι για να περάσουν στην Ευρώπη, πωλούν το νεφρό τους «Έχω μεγάλα προβλήματα και βρίσκομαι υπό πίεση. Δεν έχω άλλο τρόπο να βρω χρήματα παρά πουλώντας τα όργανά μου. Δεν γνωρίζω την τουρκική γλώσσα, ούτε μπορώ να βρω στη χώρα δουλειά», είχε δηλώσει στο γερμανικό κρατικό δίκτυο ARD σύρος πρόσφυγας που φλέρταρε με την ιδέα πώλησης νεφρού εξαιτίας της εξαθλίωσης που γνώρισε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ARD, η τιμή στην οποία πωλούνται τα νεφρά πέφτει συνεχώς, κυμαινόμενη πλέον από έξι μέχρι έντεκα χιλιάδες ευρώ. Αποτροπιασμό είχε προκαλέσει πριν από τρία, περίπου, χρόνια η ιστορία σύριου πρόσφυγα που πούλησε το νεφρό του για να περάσει στην Ευρώπη. Το όργανο αφαιρέθηκε στον Λίβανο υπό αντίξοες συνθήκες και για 20 ημέρες μετά την εγχείρηση ο πρόσφυγας ζούσε χωρίς σωστή ιατρική περίθαλψη, παρά μόνο με παυσίπονα. Αναγκάστηκε να καταπονήσει το σώμα του για να ταξιδέψει, πονούσε όμως φριχτά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ABC, παράνομοι διακινητές θεωρούν πιο κερδοφόρο το νεφρό από τα χρήματα. Προτιμούν να πάρουν το όργανο από τους πρόσφυγες παρά τα χρήματά τους, καθώς έτσι διακινούνται ακόμη μεγαλύτερα ποσά. Η προσέγγιση προσφύγων από λαθρέμπορους γίνεται σε καταυλισμούς στη Συρία. Στην πορεία, οι τελευταίοι οργανώνουν με μεσάζοντες στον Λίβανο τον τρόπο πώλησης του νεφρού και η αφαίρεση συντελείται συνήθως σε νοσοκομείο της Αιγύπτου.

Έχει, ακόμη, παρατηρηθεί μεσάζοντες στη Συρία να καλούν σπίτι τους πρόσφυγες για να κλείσει η συμφωνία που ορίζει την ημερομηνία υποβολής σε ιατρικές εξετάσεις και την ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης. Όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου της Δαμασκού, Χουσεϊν Νοφάλ, ο αριθμός των Σύρων που έχουν πουλήσει το νεφρό τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκτιμάται ότι αγγίζει τις 18.000. Πλήθος μεσαζόντων που υποβάλλουν αιτήματα για απόκτηση νεφρών, προβάλλοντας ψευδείς περιπτώσεις ασθενών, βρίσκονται δίπλα σε νοσοκομεία και φαρμακεία της Δαμασκού.

Στη Συρία οι «δωρεές» νεφρών δεν υπάγονται σε αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, οπότε η παράνομη διακίνηση των οργάνων ανθεί. Η τιμή στην οποία πωλούνται τα νεφρά διαφέρει, σύμφωνα με τον καθηγητή Ναφάλ, από χώρα σε χώρα. Στην Τουρκία το νεφρό αγοράζεται με 10 χιλιάδες δολάρια, τη στιγμή που στο Ιράκ η τιμή πέφτει ακόμη και στα χίλια, ενώ στον Λίβανο και τη Συρία κυμαίνεται γύρω στις τρεις χιλιάδες.

Με πληροφορίες από το in.gr (Ελισάβετ Σταμοπούλου)