Τι ξεχνάνε στο πίσω κάθισμα ενός ταξί

Έχετε σκεφτεί τι μπορεί να βρει ένας οδηγός ταξί στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του στο τέλος της βάρδιάς του; Η πιο εύκολη απάντηση είναι χρήματα. Αλλά πως θα σας φαίνονταν εάν σας έλεγαν ότι έχουν βρει φουσκωτή μπανάνα θαλάσσης; Η έναν σκύλο; Η ακόμη και χαρτοφύλακα με άκρως απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ;

Ακούγονται παράξενα καθώς έχουν βρεθεί, όμως η πλειοψηφία των ευρημάτων δεν είναι άλλα από κινητά τηλέφωνα. Περισσότερα από 190.000 κινητά ξεχνούν κάθε χρόνο στο πίσω κάθισμα των λονδρέζικων ταξί αφηρημένοι πελάτες, σύμφωνα με μια έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας Eset που εφιστά την προσοχή καθώς τα αντικείμενα αυτά, εκτός από τη χρηματική αξία τους, μπορεί να περιέχουν και πολλά ευαίσθητα δεδομένα των κατόχων τους.

Η εταιρεία πήρε συνεντεύξεις από 300 οδηγούς ταξί της βρετανικής πρωτεύουσας. Όπως είπαν, κατά μέσον όρο βρίσκουν ο καθένας τους οκτώ κινητά τηλέφωνα τον χρόνο, ξεχασμένα στο πίσω κάθισμα. Τα μισά από αυτά δεν έχουν καν κωδικό ασφαλείας. Δεδομένου ότι στο Λονδίνο κυκλοφορούν 25.000 ταξί, τα ξεχασμένα κινητά τηλέφωνα μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 190.000 ετησίως.

«Σήμερα χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα για πολλά πράγματα, ακόμη και για να κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές ή να δούμε την επαγγελματική αλληλογραφία μας. Δεν θέλουμε να πέσουν σε λάθος χέρια», εξήγησε ο Μαρκ Τζέιμς, ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας της Eset. «Η έρευνά μας δείχνει ότι μολονότι τα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν διαρκώς τους κινδύνους που συνιστά το ηλεκτρονικό έγκλημα, οι καταναλωτές δεν πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσουν στόχο και οι ίδιοι», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «αφελή» αυτή τη στάση.

«Ο καθένας θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν τα δεδομένα που περιέχονται στο κινητό τηλέφωνό του μπορεί να τον εκθέσουν σε κίνδυνο, προσωπικά ή επαγγελματικά. Εάν η απάντηση είναι καταφατική, κάτι πολύ πιθανό, τότε θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια του κινητού τηλεφώνου τους», κατέληξε.

Οι αφηρημένοι πελάτες πάντως ξεχνούν και πολλά άλλα πράγματα: μόνο πέρσι ταξιτζήδες βρήκαν και παρέδωσαν 100.000 λίρες σε μετοχές και ομόλογα, μια φουσκωτή μπανάνα θαλάσσης, έναν σκύλο, 400 σακουλάκια με καραμέλες και τον χαρτοφύλακα ενός ηγετικού στελέχους του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News