ΤΙΜΕ: Πρόσωπο της Χρονιάς η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Τι; Δεν το περιμένατε; Η δεκαεξάχρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ, η μαθήτρια από την Σουηδία που συνέδεσε το όνομά της με το μαθητικό κίνημα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, φιγουράρει στο εξώφυλλο του διπλού τεύχους Δεκεμβρίου. «Γκρέτα Τούνμπεργκ, η δύναμη της νεότητας», γράφει το περιοδικό TIME δίπλα στη φωτογραφία, που δείχνει την .., πιτσιρίκα όρθια σε ένα βράχο, να ατενίζει προς τη θάλασσα.Οπως αναφέρεται «κατάφερε να μετατρέψει τις αόριστες ανησυχίες για τον πλανήτη σε ένα οικουμενικό κίνημα, καλώντας σε παγκόσμια αλλαγή». 

«Στους 16 μήνες που ακολούθησαν, απευθύνθηκε στους ηγέτες των κρατών στα Ηνωμένα Έθνη, συναντήθηκε με τον Πάπα, ήρθε σε ρήξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, και ενέπνευσε 4 εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετάσχουν στην "απεργία για το Κλίμα" στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019», γράφει το TIME. «Το πρόσωπό της έγινε γκράφιτι και μάσκες για το Halloween. Το όνομά της έχει γραφτεί πάνω σε ποδήλατα και σκαραβαίους. Η Μάργκαρετ Άτγουντ την συνέκρινε με την Ιωάννα της Λωρραίνης. Καθώς η αναφορά σε αυτήν εξαπλωνόταν, οι υπεύθυνοι του λεξικού Collins επέλεξαν την ιδέα της Τούνμπεργκ για τις "Απεργίες για το Κλίμα" ως την φράση της Χρονιάς».

Το TIME σχολιάζει πως η πολιτική πραγματικότητα πίσω από την ανάληψη δράσης για το κλίμα είναι ένα περίπλοκο και δαιδαλώδες ζήτημα και «η Τούνμπεργκ δεν έχει κάποια μαγική λύση. Όμως κατάφερε να δημιουργήσει μία αλλαγή στάσης σε παγκόσμια κλίμακα, μεταμορφώνοντας εκατομμύρια αδιόρατες ανησυχίες σε ένα διεθνές κίνημα που καλεί για επείγουσα αλλαγή». Έκανε έκκληση για έναν ηθικό κλοιό σε όσους προτίθενται να δράσουν, επικρίνοντας με οργή εκείνους που αδιαφορούν. «Έπεισε ηγέτες, από δημάρχους μέχρι προέδρους, να δεσμευτούν εκεί που παλιότερα τηρούσαν ασαφή στάση. Αφού μίλησε στο κοινοβούλιο και διαμαρτυρήθηκε μαζί με το βρετανικό γκρουπ Extinction Rebellion, το Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε νόμο που προβλέπει την εκμηδένιση του αποτυπώματος άνθρακα σε εθνική κλίμακα».

«Έστρεψε την προσοχή του πλανήτη στις περιβαλλοντικές αδικίες για τις οποίες νέοι, αυτόχθονες ακτιβιστές διαμαρτύρονται επί χρόνια. Εξαιτίας της, εκατοντάδες χιλιάδες έφηβες "Γκρέτες", από τον Λίβανο μέχρι τη Λιβερία, έφευγαν νωρίτερα από το σχολείο για να οδηγήσουν τους συνομηλίκους τους, στις πορείες ανά τον κόσμο». «Αυτή η στιγμή είναι διαφορετική», δηλώνει στο TIME ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την δράση του με στόχο την ευαισθητοποίηση κυβερνήσεων και πολιτών. «Κατά τη διάρκεια της ιστορία, πολλά, μεγάλα ηθικά κινήματα κέρδισαν ορμή την στιγμή που οι νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να τα κάνουν σκοπό τους».

«Η Τούνμπεργκ είναι 16 ετών αλλά μοιάζει με 12. Τις περισσότερες φορές χωρίζει τα μαλλιά της στη μέση, σε δύο κοτσίδες. Έχει σύνδρομο Άσπεργκερ που σημαίνει ότι δεν λειτουργεί με τον ίδιο, συναισθηματικά, τρόπο με πολλούς από τους ανθρώπους που συναντά. Αντιπαθεί τα πλήθη, αγνοεί την "ψιλή κουβέντα" και μιλά ευθέως, με απλές προτάσεις. Δεν μπορεί ούτε να κολακευτεί και η προσοχή της είναι αναπόσπαστη. Δεν εντυπωσιάζεται από τη δημοσιότητα άλλων ανθρώπων, ούτε φαίνεται να ενδιαφέρεται να αυξήσει τη φήμη της. Όμως αυτές ακριβώς οι ποιότητες την βοήθησαν να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Εκεί που άλλοι χαμογελούν για να σπάσουν την ένταση, εκείνη συνοφρυώνεται. Εκεί που οι άλλοι μιλούν με ελπιδοφόρα ευχολόγια, η Τούνμπεργκ επαναλαμβάνει τα δεδομένα της αδιαμφισβήτητης επιστήμης. Η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει. Πόλεις θα πλημμυρίσουν. Εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν».

«Θέλω να πανικοβληθείτε», είχε πει στο ετήσιο συνέδριο των CEO και τους ηγέτες του κόσμου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο. «Θέλω να νιώθετε το φόβο που νιώθω κι εγώ κάθε μέρα. Και μετά, θέλω να αναλάβετε δράση»

Ποια είναι... 

Η Γκρέτα Ερνμαν Τούνμπεργκ, γεννημένη στις 3 Ιανουαρίου 2003, είναι Σουηδή ακτιβίστρια που εργάζεται με σκοπό τη καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο οικολογικής συνείδησης.

Η δράση της ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η επίμονα επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία της για το κλίμα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Τον Νοέμβριο του 2018 μίλησε στο TEDxStockholm, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αποτέλεσε βασικό ομιλητή στη Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και τον Ιανουάριο του 2019 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η Τούνμπεργκ έχει λάβει σημαντικά βραβεία και τιμές για τον ακτιβισμό της. Τον Μάρτιο του 2019, τρία μέλη της Νορβηγικής βουλής και δύο της σουηδικής βουλής την πρότειναν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Τον Μάιο του 2019 έγινε πρωτοσέλιδο του περιοδικού Τάιμ με ένα παγκόσμιο μήνυμα-έκκληση σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τον Αύγουστο του 2019 ανακοίνωσε το εγχείρημα ενός υπερατλαντικού ταξιδιού από το Πλίμουθ στη Νέα Υόρκη με ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Με πληροφορίες από το lifo.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News