Τουρκία - Ακάρ: "Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να έρθουμε στο Καστελλόριζο"

Ακάρ

Ανεβάζει και άλλο τους τόνους ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λίγο πριν την έξοδο του νέου γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στη Μεσόγειο. Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε και πάλι στο Καστελλόριζο, σημειώνοντας ότι απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία, βρίσκεται δηλαδή σε «απόσταση κολύμβησης».

«Είναι σε απόσταση κολύμβησης των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών μας. Αυτοί παρεξηγούνται με αυτό που λέμε επειδή οι σπουδαστές κολυμπούν εκεί. Τις προάλλες, ένας Έλληνας υπουργός δήλωσε “αν επιθυμούν ας έρθουν, αν μπορούν να κολυμπήσουν” κι εμείς δηλώσαμε “αν θέλει ο Θεός, μια ημέρα μπορεί να συμβεί κι αυτό”» σημείωσε ο Ακάρ, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επανέφερε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως: «Eίναι ξεκάθαροι οι όροι της Συνθήκης της Λωζάνης στο άρθρο 12 των Παρισίων, παράγραφος 18 . Ξεκάθαρα αναφέρουν πως τα νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν. Εμείς, παρ’ όλα αυτά, κάνουμε υπομονή και λέμε “ελάτε να συνομιλήσουμε”».

Ο Ακάρ προχώρησε και σε απειλές κατά της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει τη στρατιωτική υπεροχή. «Στους Έλληνες λέμε το εξής… Μην σκέφτεστε να πολεμήσετε μαζί μας. Ο πόλεμος είναι ζήτημα αριθμητικής. Οι προσπάθειες που κάνετε (για εξοπλιστικά), ακόμη κι αν γίνουν πραγματικότητα, είναι πολλές για την άμυνα σας, όμως για την Τουρκία είναι λίγες», είπε.

Τέλος, έκανε αναφορά και στον σημερινό απόπλου του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», χαρακτηρίζοντάς τον ως μια «μια νέα σημαντική εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο». Και πρόσθεσε: «To Nαυτικό μας μέχρι σήμερα έχει συνοδεύσει και προστατεύσει τα σεισμογραφικά μας και τα γεωτρύπανά μας.» 

Που θα πάει... 

Είθισται για λόγους ασφάλειας της ναυσιπλοΐας η σχετική οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) να εκδίδεται τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την έναρξη των ερευνών, ωστόσο το γεγονός ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ εκκρεμούσε υποδηλώνει την πανηγυρική διάσταση που η τουρκική ηγεσία επιθυμεί να δώσει στον απόπλου του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». Ενδεικτική της ατμόσφαιρας που καλλιεργεί η Αγκυρα είναι και η χθεσινή δήλωση του κ. Ερντογάν. «Αύριο θα αποχαιρετήσουμε, από το λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνας, το νέο, τέταρτο γεωτρύπανό μας, με την ονομασία “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν”. Mέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Ετοιμη για κάθε σενάριο η Αθήνα, παρότι κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως θα κινηθεί σε περιοχή περί την Κύπρο – Επιφυλακή από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ακόμη και χθες στην Αθήνα δεν υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση της αρχικής εκτίμησης περί πλου του γεωτρύπανου σε κάποια περιοχή περί την Κύπρο. Ως πιθανότερο σενάριο παραμένει να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στις –διάτρητες από πλευράς σεισμικών ερευνών δύο (2D) και τριών διαστάσεων (3D)– περιοχές περί τη χερσόνησο της κατεχόμενης Καρπασίας, είτε βόρεια είτε νότια αυτής.

Στη Λευκωσία και στην Αθήνα το σενάριο του οικοπέδου 6 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), το ήμισυ του οποίου βρίσκεται, κατά την αντίληψη της Αγκυρας, επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, παραμένει εξαιρετικά πιθανό.

Οπως άλλωστε και ένας πιθανός συνδυασμός δραστηριοποίησης του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στα οικόπεδα 5 και 6 και ενδεχομένως δυτικότερα, στα όρια της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχές κοντά στα σημεία που έκαναν έρευνες το 2018 το «Μπαρμπαρός» και το 2020 το «Ορούτς Ρέις».

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει επιφυλακή από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), εάν η Τουρκία επιλέξει μια τέτοια πορεία.

Προς το παρόν, η πιθανότητα αποστολής του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» δυτικά του 28ου μεσημβρινού, εντός δηλαδή των θαλασσίων εκτάσεων μεταξύ Κρήτης και νοτιοδυτικής Ρόδου, που έχουν οριοθετηθεί ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο από το καλοκαίρι του 2020, θεωρείται περιορισμένη.

Σε βάθος χρόνου, εάν η Τουρκία επιλέξει να κλιμακώσει, σε αυτή την περιοχή θα επιχειρηθεί να γίνουν πρώτα σεισμικές έρευνες από κάποιο πλοίο της κλάσης «Μπαρμπαρός», προτού αποσταλεί και πλωτό γεωτρύπανο. Καθεμία από αυτές τις δυνητικές επιλογές θα συνιστούσε, βεβαίως, κατακόρυφη επιλογή κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας.

Στο διπλωματικό πεδίο η Αθήνα έχει λάβει διαβεβαιώσεις από διάφορες κατευθύνσεις, ιδίως εκείνη των ΗΠΑ, που είναι ιδιαίτερα ενεργές στο παρασκήνιο, ότι φαίνεται πως –τουλάχιστον προς το παρόν– η Αγκυρα δεν επιθυμεί τον εκτροχιασμό των σχέσεων με την Ελλάδα. 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Kathimerini.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News