Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία - Ακάρ: "Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να έρθουμε στο...

Τουρκία – Ακάρ: “Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να έρθουμε στο Καστελλόριζο”

|

Λίγο πριν την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αυξάνει την ένταση με προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα

 

Ανεβάζει και άλλο τους τόνους ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λίγο πριν την έξοδο του νέου γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στη Μεσόγειο. Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε και πάλι στο Καστελλόριζο, σημειώνοντας ότι απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία, βρίσκεται δηλαδή σε «απόσταση κολύμβησης».

«Είναι σε απόσταση κολύμβησης των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών μας. Αυτοί παρεξηγούνται με αυτό που λέμε επειδή οι σπουδαστές κολυμπούν εκεί. Τις προάλλες, ένας Έλληνας υπουργός δήλωσε “αν επιθυμούν ας έρθουν, αν μπορούν να κολυμπήσουν” κι εμείς δηλώσαμε “αν θέλει ο Θεός, μια ημέρα μπορεί να συμβεί κι αυτό”» σημείωσε ο Ακάρ, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επανέφερε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως: «Eίναι ξεκάθαροι οι όροι της Συνθήκης της Λωζάνης στο άρθρο 12 των Παρισίων, παράγραφος 18 . Ξεκάθαρα αναφέρουν πως τα νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν. Εμείς, παρ’ όλα αυτά, κάνουμε υπομονή και λέμε “ελάτε να συνομιλήσουμε”».

Ο Ακάρ προχώρησε και σε απειλές κατά της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει τη στρατιωτική υπεροχή. «Στους Έλληνες λέμε το εξής… Μην σκέφτεστε να πολεμήσετε μαζί μας. Ο πόλεμος είναι ζήτημα αριθμητικής. Οι προσπάθειες που κάνετε (για εξοπλιστικά), ακόμη κι αν γίνουν πραγματικότητα, είναι πολλές για την άμυνα σας, όμως για την Τουρκία είναι λίγες», είπε.

Τέλος, έκανε αναφορά και στον σημερινό απόπλου του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», χαρακτηρίζοντάς τον ως μια «μια νέα σημαντική εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο». Και πρόσθεσε: «To Nαυτικό μας μέχρι σήμερα έχει συνοδεύσει και προστατεύσει τα σεισμογραφικά μας και τα γεωτρύπανά μας.» 

Που θα πάει… 

Είθισται για λόγους ασφάλειας της ναυσιπλοΐας η σχετική οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) να εκδίδεται τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την έναρξη των ερευνών, ωστόσο το γεγονός ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ εκκρεμούσε υποδηλώνει την πανηγυρική διάσταση που η τουρκική ηγεσία επιθυμεί να δώσει στον απόπλου του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». Ενδεικτική της ατμόσφαιρας που καλλιεργεί η Αγκυρα είναι και η χθεσινή δήλωση του κ. Ερντογάν. «Αύριο θα αποχαιρετήσουμε, από το λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνας, το νέο, τέταρτο γεωτρύπανό μας, με την ονομασία “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν”. Mέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Ετοιμη για κάθε σενάριο η Αθήνα, παρότι κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως θα κινηθεί σε περιοχή περί την Κύπρο – Επιφυλακή από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ακόμη και χθες στην Αθήνα δεν υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση της αρχικής εκτίμησης περί πλου του γεωτρύπανου σε κάποια περιοχή περί την Κύπρο. Ως πιθανότερο σενάριο παραμένει να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στις –διάτρητες από πλευράς σεισμικών ερευνών δύο (2D) και τριών διαστάσεων (3D)– περιοχές περί τη χερσόνησο της κατεχόμενης Καρπασίας, είτε βόρεια είτε νότια αυτής.

Στη Λευκωσία και στην Αθήνα το σενάριο του οικοπέδου 6 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), το ήμισυ του οποίου βρίσκεται, κατά την αντίληψη της Αγκυρας, επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, παραμένει εξαιρετικά πιθανό.

Οπως άλλωστε και ένας πιθανός συνδυασμός δραστηριοποίησης του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στα οικόπεδα 5 και 6 και ενδεχομένως δυτικότερα, στα όρια της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχές κοντά στα σημεία που έκαναν έρευνες το 2018 το «Μπαρμπαρός» και το 2020 το «Ορούτς Ρέις».

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει επιφυλακή από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), εάν η Τουρκία επιλέξει μια τέτοια πορεία.

Προς το παρόν, η πιθανότητα αποστολής του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» δυτικά του 28ου μεσημβρινού, εντός δηλαδή των θαλασσίων εκτάσεων μεταξύ Κρήτης και νοτιοδυτικής Ρόδου, που έχουν οριοθετηθεί ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο από το καλοκαίρι του 2020, θεωρείται περιορισμένη.

Σε βάθος χρόνου, εάν η Τουρκία επιλέξει να κλιμακώσει, σε αυτή την περιοχή θα επιχειρηθεί να γίνουν πρώτα σεισμικές έρευνες από κάποιο πλοίο της κλάσης «Μπαρμπαρός», προτού αποσταλεί και πλωτό γεωτρύπανο. Καθεμία από αυτές τις δυνητικές επιλογές θα συνιστούσε, βεβαίως, κατακόρυφη επιλογή κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας.

Στο διπλωματικό πεδίο η Αθήνα έχει λάβει διαβεβαιώσεις από διάφορες κατευθύνσεις, ιδίως εκείνη των ΗΠΑ, που είναι ιδιαίτερα ενεργές στο παρασκήνιο, ότι φαίνεται πως –τουλάχιστον προς το παρόν– η Αγκυρα δεν επιθυμεί τον εκτροχιασμό των σχέσεων με την Ελλάδα. 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη