Τουρκία: Ανύπαρκτο το φιρμάνι του Έλγιν για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Μα είναι δυνατόν ένας Σερ, ένας αριστοκράτης και δη Βρετανός να λέει ψέματα; Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι ένας άνθρωπος της ...Αυτοκρατορίας, θα πει ψέματα για να κερδίσει κάτι... Κι όμως. Μετά από χρόνια, έρχονται τούρκοι επιστήμονες και μας λένε ότι το φιρμάνι που κρατούσε στα χέρια του ο Ελγιν και έκοβε τα μάρμαρα του Παρθενώνα ήταν ανύπαρκτο... Και το χειρότερο; Είχε δωροδοκήσει για να το αποκτήσει. Ντροπή του... 

Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι δύο Τούρκοι επιστήμονες (Ζεϊνέπ Αϊγκάν και Ορχάν Σακίν) και ένας οθωμανολόγος διεξήγαγαν έρευνα σύμφωνα με την οποία το φιρμάνι του σουλτάνου Σελίμ Γ’, το οποίο επικαλέστηκε ο 7ος Κόμης του Έλγιν για να ακρωτηριάσει τον Παρθενώνα από τα γλυπτά, είναι ανύπαρκτο. Αντίθετα, ο Βρετανός αριστοκράτης φέρεται να δωροδόκησε τοπικούς αξιωματούχους που τον άφησαν να αρπάξει ό,τι μπορούσε. 

Μάλιστα, το πρωτότυπο φιρμάνι που φέρεται να απέσπασε από το σουλτάνο ο λόρδος Έλγιν δεν βρέθηκε ποτέ. Και πως να βρεθεί.. Οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αρχική επιστολή που επικαλείται το Βρετανικό Μουσείο είναι μια μεταγενέστερη μετάφραση στα Ιταλικά. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια επιστολή από τον Καϊμακάμ Πασά Σεγίντ Αμπντουλάχ, που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και αντικαθιστούσε τον Μεγάλο Βεζίρη Γιουσούφ Γιζά Πασά, και η οποία έδινε την άδεια στον Έλγιν να φτιάξει εκμαγεία από τα γλυπτά, αλλά όχι να τα καταστρέψει.

Το πόρισμα των Τούρκων επιστημόνων δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στην ελληνική πλευρά για τη διεκδίκηση των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ