Τουρκία: Δεν αφορά τους Ελληνες τι θα υπάρχει στα διαβατήριά μας

Τουρκία

«Δεν καταλαβαίνω γιατί ενδιαφέρει τους Έλληνες το τι απεικονίζεται στο διαβατήριό μας. Aυτή η νοοτροπία πραγματικά είναι περίεργη. Έχει γίνει κάτι πολύ όμορφο και σωστό. Και συγχαίρουμε όσους συνέβαλαν σε αυτό. Δεν αφορά τους Έλληνες και δεν έχουν λόγο να αντιδρούν. Είχαν κάνει το ίδιο όταν είχαμε ανοίξει την Αγία Σοφία ως τζαμί. Αυτό δεν αφορά την Ελλάδα, η Αγία Σοφία βρίσκεται στην περιοχή της κυριαρχίας μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, αναφερόμενος στα ελληνικά ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν την είδηση.


Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από τον ερχόμενο Αύγουστο θα κυκλοφορήσουν τα νέα διαβατήρια για τους Τούρκους πολίτες.  Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «οι σελίδες του νέου μας διαβατηρίου θα ξεκινούν με το παλάτι του Τοπ Καπί και θα τελειώνουν με το πρώτο Κοινοβούλιο, ενώ στη μεσαία του σελίδα θα απεικονίζεται το μεγάλο τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Η απόφαση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης θεωρείται πως δείχνει την αποφασιστικότητα της Αγκυρας στο ζήτημα αυτό.

Oι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί πριν από δύο χρόνια, δεν άλλαξαν τις θέσεις της Τουρκίας. Παράλληλα, ο Ερντογάν ανέφερε πως «άλλα είναι τα σύνορα της χώρας μας και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Από τη Σιβηρία, στην Αφρική, πέραν του Ατλαντικού στην Αμερική μέχρι και τα Βαλκάνια. Τα σημερινά μας σύνορα είναι αυτά, όμως δεν κόψαμε τους δεσμούς μας με τους ανθρώπους που ζήσαμε για αιώνες».

Εν τω μεταξύ, η διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «οι ισχυρισμοί που προβλήθηκαν από κάποια ΜΜΕ πως “έσπασε το καπάκι της δεξαμενής νερού της Αγίας Σοφίας και τοποθετήθηκαν υποδήματα εντός” είναι αναληθείς». Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε είναι παλαιά και δεν απεικονίζει τη σημερινή κατάσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News