Τουρκία: Διαφάνεια (στο φως η Συνθήκη της Λωζάνης) και φίμωση (απαγόρευση συνέντευξης)

Το timing μόνο… τυχαίο δεν είναι! Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, άρχισε και η προπαγάνδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά΄και η "δημοκρατική" του διάθεση καθότι εκμεταλλεύεται όλο το κρατικό μηχανισμό προς όφελός του μη επιτρέποντας στους αντιπάλους του ακόμη και τα αυτονόητα. Οπως να μιλήσουν στην τηλεόραση. Δικό του το μαγαζί άλλωστε, ότι θέλει κάνει..

Όπως μεταδίδουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ο «σουλτάνος» έδωσε εντολή να δημοσιοποιηθούν απόρρητα έγγραφα της Συνθήκης της Λωζάνης. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συγκεντρώνει τα επίσημα έγγραφα από τη Γαλλία, ώστε να τα κάνει ψηφιακά και στη συνέχεια να τα δώσει στη δημοσιότητα. Τα δημοσιεύματα, που μεταδίδουν την είδηση, γράφουν για «ήττα» του Κεμάλ Ατατούρκ, τονίζοντας πως «σήμερα η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι πλέον νίκη για την Τουρκία«. Και φυσικά, όλα αυτά στη… γραμμή του Ερντογάν, ο οποίος κάνει ακόμα μία προσπάθεια να… απομυθοποιήσει τον Κεμάλ Ατατούρκ, «πολεμώντας» παράλληλα τους μεγάλους αντιπάλους του στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου και «νοσταλγούς» του κεμαλισμού, Μουχαρέμ Ιντζέ (CHP – Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) και Μεράλ Ακσενέρ (Iyi Parti – Καλό Κόμμα).

Και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ο "δημοκράτης" αυτός πολιτικός προχωρεί σε μία τέτοια κίνηση, να θυμήσουμε ότι στις  29 Σεπτεμβρίου 2016, έθεσε για πρώτη φορά θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Σε ομιλία του σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, είπε χαρακτηριστικά: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;". Και συνέχισε: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».  Όπως αναφέρεται, θα βγουν στη δημοσιότητα και επιστολές συνημμένες με τη Συνθήκη και υπογεγραμμένα αντίγραφα και πολλά ακόμη έγγραφα που ήταν «κρυμμένα» για 96 ολόκληρα χρόνια. Προφανώς, όλα αυτά έχουν στόχο να αποδομήσουν τους κεμαλιστές, καθώς η «μάχη» με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Τουρκίας, δηλαδή την κεμαλική ιδεολογία, αναμένεται σκληρή.

Οσο για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις και το "ευ αγωνίζεσθαι"; Όπως μετέδωσε το ODA TV, η εφημερίδα «Hürriyet» ακύρωσε την τελευταία στιγμή την δημοσίευση συνέντευξης με τον προεδρικό υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μουχαρέμ Ιντζέ, που θα δημοσιευόταν χθες Κυριακή 6 Μαΐου, ύστερα από παρέμβαση της διοίκησης της εφημερίδας. Μην ξεχνάμε ότι η Hürriyet, η ναυαρχίδα του τουρκικού Τύπου, ανήκει στο όμιλο Doğan Media, ο οποίος αγοράστηκε από τον φιλοκυβερνητικό όμιλο Demirören τον Μάρτιο. Το ODA TV ανέφερε επίσης ότι υψηλόβαθμα στελέχη του ειδησεογραφικού καναλιού CNN Türk, που ανήκει στον ίδιο όμιλο εταιρειών ΜΜΕ, ήταν δυσαρεστημένα, διότι το κανάλι μετέδωσε την Παρασκευή την τελετή, κατά την οποία ο Μουχαρέμ Ιντζέ ανακοινώθηκε επίσημα υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Το κανάλι δεν κάλυψε την πρώτη εκλογική συγκέντρωση του Ιντζέ στην Γιαλόβα.