Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία εναντίον Ελλάδας για την γενοκτονία των Ελλήνων Πόντου και "μαθήματα ιστορίας"

Τουρκία εναντίον Ελλάδας για την γενοκτονία των Ελλήνων Πόντου και “μαθήματα ιστορίας”

|

Κόντρες ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας με αφορμή την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους – Οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα για αβάσιμες αναφορές και ανακαλύπτει ελληνικές σφαγές και η Ελλάδα απαντάει τονίζοντας “πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιστορία σας” 

Ε όχι και μαθήματα ιστορίας από την γείτονα χώρα; Αποτελεί ντροπή… Ναι είναι γνωστό ότι κάθε κράτος έχει την τάση να κρύβει κάποιες μαύρες σελίδες μέσα σε ένα βάθος αιώνων ιστορίας, αλλά οι γείτονες το έχουν παρακάνει…. Σε λίγο θα μας πουν ότι είναι οι … άγγελοι που ήρθαν στην Γη και καθημερινά παλεύουν απέναντι σε δαίμονες…. Και γιατί το λέμε αυτό; Μα για την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και την επίθεση προς την Ελλάδα γιατί… τόλμησε να τιμήσει τους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ποντίων. Που να είχαν χρησιμοποιήσει δηλαδή οι κκ Σακελλαροπούλου (Πρόεδρος της Δημοκρατίας), Μητσοτάκης (Πρωθυπουργός) τη λέξη “Τουρκία” στα χθεσινά τους μηνύματα…. 

Παραβλέποντας για ακόμη μια χρονιά τους περισσότερους από 350 χιλιάδες νεκρούς, η τουρκική πλευρά κατηγορεί, με ιταμό τρόπο, την ελληνική πλευρά για θηριωδίες του στρατού στην Ανατολία. Χωρίς να αναφέρει ούτε μία λέξη για τη σφαγή του ποντιακού ελληνισμού, και τον ξεριζωμό που ακολούθησε και φυσικά χωρίς να ζητήσει συγγνώμη ή να αναφερθεί έστω και λίγο για ένα ιστορικό γεγονός αναγνωρισμένο από όλο τον κόσμο, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε μια ανακοίνωση που βάζει περισσότερο λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως «η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919 δεν αποτελεί μονάχα το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας και μία ημέρα γιορτής μόνο για το Έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό». Αντιστρέφει δηλαδή μια γενοκτονία, μια σφαγή 350 χιλιάδων ανθρώπων και τη μετατρέπει σε… ημέρα ανεξαρτησίας.

«Μια τέτοια μέρα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «οι αβάσιμες και γεμάτες παραλήρημα δηλώσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών της Ελλάδας με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα».

Μιλά για ελληνικές… σφαγές

Προκλητικοί είναι και οι ισχυρισμοί της για ελληνικές σφαγές λέγοντας πως «μετά το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου το 1918, η Κωνσταντινούπολη ήταν η μόνη κατεχόμενη πρωτεύουσα και ο ελληνικός στρατός εισέβαλε στο Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 κι αυτή η οδυνηρή εισβολή μετατράπηκε σε μια καλά σχεδιασμένη και επαίσχυντη κατοχή χωρίς καμία αιτιολογία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φρικτές διαστάσεις από τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν πέντε μήνες μετά την εισβολή ήταν αρκετά σοβαρές για να απαιτηθεί από τους Συμμάχους να ιδρυθεί μια διερευνητική επιτροπή».

«Η ελληνική ηγεσία», σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, δεν θα πρέπει να ξεχνά τις εκθέσεις της ερευνητικής επιτροπής των συμμαχικών χωρών και τα γεγονότα στα οποία βασίζεται το άρθρο για εγκλήματα πολέμου της συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης. Το άρθρο 59 της συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης όριζε ότι τα όσα διέπραξε ο ελληνικός στρατός, όταν κατέλαβε την Ανατολία, ήταν ενάντια στους κανόνες του πολέμου».

Και τονίζει: «Μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος, το 1934, υπέδειξε τον μεγάλο ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ωστόσο σήμερα αποδεικνύεται ότι ανεύθυνοι πολιτικοί και ριζοσπαστικοί κύκλοι προσπαθούν να αναγνώσουν την ιστορία αντίστροφα».

Η ανακοίνωση καταλήγει με σύσταση προς την Ελλάδα να διαβάσει σωστά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον κόσμο. Την ίδια στιγμή δηλαδή που αμφισβητεί τη Γενοκτονία των Ποντίων καταλήγει με το να ζητά και… φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα. «Επιμένοντας στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, η Ελλάδα θα πρέπει, στο χέρι φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν να προχωρήσει σε μία σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επέλθει στον κόσμο», καταλήγει η ανακοίνωση.

2869675.jpg

Σκληρή απάντηση Αθήνας

Με μια πληρωμένη απάντηση το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην Αγκυρα για τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Καλώντας την Αγκυρα να συμβιβαστεί με την Ιστορία της ώστε να μην επαναληφθούν ξανά γεγονότα όπως η Γενοκτονία των Ποντίων.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

“Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών.

Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη