Τουρκία: Ερχεται ο "Τζατζάμπεης" αντί του ...Αστροναύτη και σε δύο χρόνια οι τούρκοι στο φεγγάρι (video)

Τουρκία - Ερντογκάν

"Αφού ένας πολίτης μας θα πάει στο διάστημα, πλέον σε λέξεις όπως αστροναύτης και κοσμοναύτης, πρέπει να βρούμε το αντίστοιχο τους στα τουρκικά. Από εδώ κάνω έκκληση προς τους γλωσσολόγους μας και λέω, ελάτε να βρούμε ένα τούρκικο όνομα για τους Τούρκους ταξιδιώτες του διαστήματος", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των χθεσινών ανακοινώσεών του για το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας.

Όπως είπε ο Ερντογάν "ο πρώτος μας στόχος είναι να προσγειωθούμε στο φεγγάρι έως το 2023, την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, πιστεύω ότι οι Τούρκοι μηχανικοί θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν αυτή την αποστολή". "Ο δεύτερος στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο brand που θα ανταγωνίζεται στον τομέα της δορυφορικής ανάπτυξης", είπε.

Ποιος θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος; Η Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (Turkish Space Agency - TUA), Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία ανοίγει τον δρόμο για τα διαστημικά ταξίδια στον πολιτισμό της που προώθησε την δικαιοσύνη, τα χρηστά ήθη και την ειρήνη στον κόσμο για αιώνες...  Το πρόγραμμα ορίζει τις στρατηγικές και τους στόχους της Τουρκίας σε ορίζοντα 10 ετών. "Η βασική και πιο σημαντική αποστολή του προγράμματος είναι να γίνει επαφή με το φεγγάρι με την συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους [2023]", δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι ο στόχος αυτός θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια: στο πρώτο στάδιο θα πραγματοποιηθεί μια προσγείωση στο φεγγάρι με έναν υβριδικό πύραυλο που θα εκτοξευτεί σε τροχιά στο τέλος του 2023 μέσω διεθνών συνεργασιών. "Όταν ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή, θα βρισκόμαστε μεταξύ των χωρών που έχουν καταφέρει να φτάσουν στο φεγγάρι και θα συλλέξουμε τις αναγκαίες πληροφορίες για το δεύτερο στάδιο της αποστολής". Στο δεύτερο στάδιο το 2028 η χώρα θα αρχίσει να χρησιμοποιεί δικούς της πυραύλους, ανέφερε. "Πραγματοποιώντας μια ελεγχόμενη προσγείωση στην επιφάνεια του φεγγαριου, θα είμαστε από τις λίγες χώρες που θα μπορούν να πραγματοποιήσουν επιστημονικές δραστηριότητες εκεί".

Να και η πρόταση

Φυσικά ο υπέρ-εθνικιστής, ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, επικεφαλής του κόμματος ΜΗΡ και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δεν μπορούσε να αφήσει μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη. Βγήκε λοιπόν στα τηλεοπτικά κανάλια και πρότεινα να αντικατασταθεί η λέξη αστροναύτης στο τουρκικό λεξιλόγιο από τη λέξη "τζατζάμπεης" (Caca-bey). Ο λόγος είναι ο Nurettin Cibril bin Caca Βey (Νουρετίν Τζιμπρίλ μπιν Τζατζά μπέης), ο οποίος ήταν εμίρης της βυζαντινής Ιουστινιανούπολης, που οι Τούρκοι μετονόμασαν σε Κίρσεχίρ. Για τον εν λόγω εμίρη ξέρουμε ότι έζησε τον 13ο αιώνα, έχτισε πολλά μεντρέσε (ισλαμικά σπουδαστήρια) και είχε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μάλιστα ένα εξ αυτών των σπουδαστηρίων λειτούργησε ως κέντρο αστρονομίας. O μεγάλος μουσουλμάνος Πέρσης ποιητής Τζελαλεντίν Ρουμί, σε μία επιστολή του μιλά με πολύ καλά λόγια για τις αρετές του εμίρη. Ο Τζατζά μπέης πέθανε πολεμώντας τους Βυζαντινούς to 1301.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News