Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία - Ερντογάν: Εδωσε εντολή για εύρεση "φόρμουλας" ώστε η Αγία Σοφία...

Τουρκία – Ερντογάν: Εδωσε εντολή για εύρεση “φόρμουλας” ώστε η Αγία Σοφία να γίνει τζαμί

|

Και οι Τούρκοι το βιολί της… Σύμφωνα με την εφημεριδα Ηurriyet, ο πρόεδρος Eρντογάν έδωσε εντολή να βρεθεί «φόρμουλα» για να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία –

Και τα αστειάκια, που δεν είναι και τόσο .. αστειάκια, σχετικά με την Αγία Σοφία καλά κρατούν…  Τελευταία εξέλιξη;  Εντολή για την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της Αγιας Σοφίας, η οποία το 1934 έγινε μουσείο, σε τζαμί έδωσε στα στελέχη της κυβέρνησης ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την εφημερίδα Ηurriyet.

Ο Ερντογάν σε σύσκεψη με κομματικα στελεχη δήλωσε: «Η Αγία Σοφία ως τζαμί, θα μπορεί να είναι επισκέψιμη στους τουρίστες. Όπως συμβαίνει με το Σουλταναχμέτ Τζαμί (Μπλε Τζαμί). Αυτό πρέπει νααποφασίσει ο λαός μας. Στην Αγία Σοφία και προσευχή μπορεί να γίνει και να διαβαστεί το εδάφιο του κορανίου για την άλωση.»

Ο Ερντογάν υπενθύμισε πως η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας έγινε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και είπε: «Να κάνετε αναλυτική έρευνα. Να την εξετάσουμε και να την συζητήσουμε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αναλυτικοί».

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι 24 αναφέρθηκε επίσης στην Αγία Σοφία λέγοντας ότι δεν πιστεύει «την αναίδεια της Ελλάδας να μιλάει για την Αγία Σοφία. Η Αγία Σοφία είναι στην τουρκική επικράτεια, την κατακτήσαμε, δεν έχει καμία σχέση η Ελλάδα να ασχολείται με το τι κάνουμε στην επικράτειά μας».

Πρόσθεσε δε «Θα κάνουμε ό,τι θέλουμε μέσα στη χώρα μας και στις περιουσίες μας. Η τελευταία που έχει δικαίωμα να μιλήσει είναι η Αθήνα, που είναι η τελευταία πρωτεύουσα που δεν έχει τζαμί”  κατηγόρησε δε την Ελλάδα ότι με δικαιολογία τον κορωνοϊό δεν επέτρεψε να λειτουργούν τα τζαμιά στη δυτική Θράκη.

Αγία Σοφία, η γκρεμισμένη εκκλησία

Τα καλύτερα βέβαια είχαν ειπωθεί την επαύριον της επετείου από την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους. Εκεί που μάθαμε ότι ο Μωάμεθ αποθεώθηκε κατά την εισοδό του στην Πόλη από τους κατοίκους ως λυτρωτής με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει “O Mωάμεθ όταν μπήκε στην πόλη του έγινε υποδοχή σαν λυτρωτή που τον περίμεναν. Η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους. Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν αναποκρινόμενα στις ανάγκες. Όμως σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος (κατεδαφίστηκαν).  Αλλά εμείς σε μια πόλη όπως η Κωνσταντινούπολη δεν επιλέξαμε αυτό τον δρόμο. Κοιτάζοντας μόνο αυτήν την εικόνα μπορούμε να δούμε το μεγαλείο της καρδιάς του προγόνου μας»

Και έχουμε και ωραιότερα …αστεία. Οπως αυτά του εκπρόσωπου του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος σε ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος μετά τις ελληνικές αντιδράσεις, απάντησε ότι το θέμα έρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα. Ωστόσο αντί συγκεκριμένης απάντησης, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ο οποίος είχε παροτρύνει τους Τούρκους μουσουλμάνους «να γεμίσουν πρώτα το τέμενος του Σουλνταναχμέτ (το Μπλε Τζαμί που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αγία Σοφία) και μετά θα εξεταστεί και το θέμα της Αγίας Σοφίας».

Επίσης ο κ. Καλίν υποστήριξε ότι «η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Με το να την περιορίζει κανείς μόνο στο θέμα της Αγίας Σοφίας, χάνει τη μεγάλη εικόνα αυτής της κατάκτησης. Κάποιες φορές η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα διεξάγεται με καλή πίστη, αλλά κάποιες άλλες η προσοχή στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση και χάνουμε το πιο σημαντικό. “Ποιο είναι το πνεύμα της κατάκτησης;” Το να διαβάζεται μέσα στην Αγία Σοφία το Κοράνι και ειδικά το εδάφιο για την κατάκτηση, αυτό είναι το πνεύμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης,”.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι όταν μπήκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής στην Πόλη «η Αγία Σοφία ήταν ένα ετοιμόρροπο και ξεχασμένο κτήριο, ωστόσο το πνεύμα της κατάκτησης ήταν εκείνο που κράτησε όρθια την Αγία Σοφία και έκανε την Κωνσταντινούπολη μια παγκόσμια πόλη».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφία: Zougla.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν