Τουρκία - Χ. Ακάρ: "Το Αιγαίο μας ανήκει"

Και οι εθνικιστικές κορώνες καλά κρατούν και έχουν ενταχθεί πλήρως στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Η αρχή έγινε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  ο οποίος με την ευκαιρία της επετείου των 104 ετών από τη μάχη των Δαρνανελίων είχε αναφέρει  «Παρενοχλώντας τα σύνορά μας με τη Συρία μας δοκιμάζουν προσπαθώντας να ιδρύσουν εκεί ένα διάδρομο τρομοκρατίας. Το ίδιο και στο Ιράκ. Στην Κύπρο μας δοκιμάζουν προσπαθώντας να παραβιάσουν τα δικαιώματά μας. Μας δοκιμάζουν στο Αιγαίο προσπαθώντας να το μετατρέψουν σε θάλασσα απροσπέλαστη. Μας δοκιμάζουν προκαλώντας ταραχές στους δρόμους, κάνοντας απόπειρα πραξικοπήματος, κάνοντας συμμαχίες σκότους". Ενώ από τη Σμύρνη είχε πει ... «Σμύρνη! Που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!».

Και τώρα, πήρε σειρά ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος χθες Πέμπτη 21 Μαρτίου έκανε λόγο για «Γαλάζια Πατρίδα», στην οποία συμπεριέλαβε και το Αιγαίο και την Κύπρο. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά :«Έχουμε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφη της πατρίδας μας. Μιλάμε για 780.000. Κάποτε έλεγα 800.000 για να γίνει εύκολα κατανοητό. Κάποιοι παρεξήγησαν και μου είπαν «ποια εδάφη πήραμε;» Να είμαστε προσεκτικοί. 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κι έχουμε και την Γαλάζια Πατρίδα των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός. Οι θάλασσες. Η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και μέσα σε αυτά και η Κύπρος. Έτσι, λοιπόν αυτές οι περιοχές είναι στο περιβάλλον του ενδιαφέροντός μας και είναι περιοχές που είμαστε υπεύθυνοι για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ηρεμία».

«Αν πεθάνουμε θα γίνουμε ήρωες… »

Σε ομιλία του την Πέμπτη 21 Mαρτίου στο εργοστάσιο συντήρησης της πολεμικής αεροπορίας, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «είμαστε πάντοτε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας στη Μαύρη Θάλασσα, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, ωστόσο δεν θα παραβιάσουμε ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα αυτού του λαού». Ο τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε πάρει κάθε μέτρο που περνάει από το χέρι μας και θα συνεχίσουμε να το παίρνουμε στο πλαίσιο της αντίληψης “αν πεθάνουμε θα γίνουμε ήρωες, αν ζήσουμε θα γίνουμε βετεράνοι”».