Τουρκία: Κύρωσε την συμφωνία με τη Λιβύη, οδεύει προς ΟΗΕ και η Ελλάδα κυνηγάει την ... ουρά της

Και το περιμέναμε, και το βλέπαμε να έρχεται και για μία ακόμη φορά η Ελλάδα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, ανίκανη πλέον να υπερασπιστεί οτιδήποτε είναι δικό της.... Τι εννοούμε; Νόμος της τουρκικού κράτους είναι από χθες το απόγευμα η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας Τουρκίας - Λιβύης, μετά την επικύρωση από την Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με άνετη πλειοψηφία. Το κείμενο του μνημονίου ανάμεσα στην Αγκυρα και στην κυβέρνηση της Τρίπολης περιήλθε στην Αθήνα προχθές το βράδυ  –αλλά όπως τονίζεται, ούτε από τη Λιβύη ούτε από την Τουρκία– επιβεβαιώνοντας τις ελληνικές ανησυχίες για συμφωνία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εν συνεχεία και σε διεθνές επίπεδο. Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι το επόμενο βήμα της Τουρκίας θα είναι η κατάθεση της διμερούς συμφωνίας στον ΟΗΕ, κάτι που εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως ένα τετελεσμένο το οποίο η Αθήνα θα πρέπει να υπερκεράσει στο μέλλον. 

Απέλαση Πρέσβη της Λιβύης 

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το περιεχόμενο του κειμένου βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, ενώ επισήμαιναν ιδιαιτέρως ότι η λιβυκή πλευρά δεν συνεργάστηκε καθόλου με την Αθήνα. Και σήμερα είχαμε εξελίξεις.  «Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα,Mohamed Younis Menfi, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Υπενθυμίζεται ότι στον Λίβυο πρέσβη είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει στο υπουργείο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Το περιεχόμενο του κειμένου βρίσκεται μεν από χθες στα χέρια της Αθήνας, ωστόσο διέρρευσε από την τουρκική πλευρά. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι διπλωματικές πηγές επισήμαιναν ιδιαιτέρως ότι η λιβυκή πλευρά δεν συνεργάστηκε καθόλου με την Αθήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει». Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Ερωτηματικό βέβαια γιατί δεν είχαμε αντίστοιχη κίνηση και προς τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα... 

Ολα για το φυσικό αέριο 

Καθαυτό το κείμενο –και ο χάρτης, με ακριβείς συντεταγμένες, που το συνοδεύει– αποτελεί την, κατά την Τουρκία, αποκαλούμενη «νομιμοποίηση» των εις Δυσμάς διεκδικήσεων της «Γαλάζιας Πατρίδας». «Εξαφανίζει» το Καστελλόριζο, ενώ αφαιρεί επήρεια αλλά και υφαλοκρηπίδα όχι μόνο από τα ελληνικά νησιά Ρόδο, Κάσο και Κάρπαθο, αλλά και από την Κρήτη. Τα δύο σημεία στα οποία συναντώνται τα υποτιθέμενα όρια των ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη βρίσκονται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια και ανατολικά της Κρήτης. Ενα επιπλέον αποτέλεσμα που παράγεται από αυτή τη συμφωνία ανάμεσα σε Αγκυρα και Τρίπολη είναι ότι προφανέστατα απορρίπτεται πλήρως οποιαδήποτε ελληνική ή κυπριακή άποψη περί σημείου συναντήσεως ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες των δύο κρατών. Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει στην πιθανότητα ανακάλυψης φυσικών αερίων. «Σε περίπτωση που υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται από την ΑΟΖ της μιας πλευράς στην ΑΟΖ της άλλης, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες της αξιοποίησης των πόρων αυτών. Αν κάποιο από τα δύο μέρη (δηλαδή Τουρκία ή Λιβύη) έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις που στοχεύουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με κάποιο άλλο κράτος, αυτό το μέρος πριν καταλήξει σε οριστική συμφωνία με το κράτος αυτό θα πρέπει να ειδοποιήσει και να συμβουλευτεί το άλλο μέρος», αναφέρεται ενδεικτικά σε ένα από τα άρθρα της συμφωνίας. Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίθει αναφορών και παραπομπών στο διεθνές δίκαιο, ενώ επισημαίνεται ότι αυτή πραγματοποιήθηκε με βάση την αρχή της «ίσης απόστασης» ανάμεσα στις τουρκικές και τις λιβυκές ακτές.

Η ελληνική αντίδραση 

Οτι είχαμε στο μυαλό μας και γνωρίζαμε από πριν... Καταδίκη και τίποτα περισσότερο... Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, την οποία «καταδικάζει απερίφραστα» ως «ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» και «δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:  «Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών. Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα». 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News