Τουρκία: Μήνυμα Ερντογάν και επίταξη των νοσοκομείων

Μήνυμα να παραμείνουν σπίτι τους έστειλε σήμερα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κινητό όλων των τούρκων πολιτών, ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ο Τούρκος πρόεδρος ηχογράφησε μήνυμα που μεταδίδεται από όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Τουρκία, όπου ακούγεται η φωνή του να τους καλεί να μείνουν στο σπίτι, να προσεύχονται στο σπίτι και να μην δέχονται επισκέπτες, καταλήγοντας ότι "βρισκόμαστε σε ένα αμείλικτο αγώνα κατά του κορονοϊού".

Το μήνυμα διαρκεί 2 λεπτά και έχει ακουστεί τουλάχιστον 4 εκατομμύρια φορές από αντίστοιχους συνδρομητές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε τον τρόπο αυτό επικοινωνίας των μέτρων του για τον κορονοϊό, καθώς αρκετοί πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για να ενημερώνονται, αλλά και για να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους Τούρκους ακούγοντας τον ίδιο τον πρόεδρό τους στο τηλέφωνο.

"Επιτάσσει" όλα τα νοσοκομεία

Σε "πανδημικά νοσοκομεία" δηλαδή νοσοκομεία αναφοράς λόγω κορονοϊού μετατρέπονται όλα τα νοσοκομεία της Τουρκίας, δημόσια και ιδιωτικά, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι όλα θα πρέπει να δέχονται και να αντιμετωπίζουν ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό. Η ισχύς του νέου αυτού μέτρου άρχισε από χθες βράδυ (20 Μαρτίου).

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του τουρκικού Υπουργείου Υγείας, όλα τα νοσοκομεία που έχουν τουλάχιστον δύο γιατρούς οι οποίοι ειδικεύονται σε περιστατικά μολυσματικών ασθενειών, πνευμονικών παθήσεων και νοσημάτων γενικής παθολογίας, θα λειτουργούν στο εξής ως "πανδημικά νοσοκομεία".

Τα νοσοκομεία αυτά θα πρέπει να δημιουργήσουν μια κλινική και μια μονάδα εντατικής θεραπείας για ασθενείς με κορονοϊό.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Duvar, o πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου της Άγκυρας Βεντάτ Μπουλούτ δήλωσε ότι "αυτό σημαίνει ότι η κρίση μόλις αρχίζει". Ο Μπουλούτ είπε ότι η Τουρκία διαθέτει 42 χιλιάδες μονάδες εντατικής θεραπείας, το ένα τρίτο από τις οποίες βρίσκονται σε ιδιωτικές κλινικές.

Η Τουρκία πολλαπλασίασε τις τελευταίες μέρες περιοιριστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο σχολείων και πολιτιστικών χώρων, ενώ έχει προχωρήσει σε αναστολή αεροπορικών συνδέσεων με 20 χώρες.

Η αρχή θρησκευτικών υποθέσεων έκλεισε τα τεμένη πριν τις προσευχές της Παρασκευής και αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί για να εμποδίσουν την είσοδο στους χώρους λατρείας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του τούρκου Υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, (20 Μαρτίου) οι νεκροί από κορονοϊό ανήλθαν στους 9, ενώ διπλασιάστηκαν και τα κρούσματα. Μέσα σε ένα 24ωρο από 359 αυξήθηκαν σε 670. Επίσης, έως χθες είχαν διεξαχθεί στην Τουρκία 3.656 τεστ, από τα οποία τα 311 βγήκαν θετικά. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr