Τουρκία: Νέα πρόκληση με αναφορά στο 1974 και την εισβολή

Τέλος δεν έχουν οι προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία, παρά τις συνεχείς αντιδράσεις για την απόφαση της Αγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα, ο Ομερ Τσελίκ δεν δίστασε να σχολιάσει ότι είναι καλό να κρατά φρέσκο στη μνήμη του το 1974 ο Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου της Κύπρου ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και η απόφαση για γεωτρήσεις αποτελούν δεύτερη εισβολή. Στο μεταξύ, σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση υποχώρησης έστειλε τις τελευταίες ώρες και ο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι σταθερότητα στην περιοχή θα υπάρχει μόνο με προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας.

Τουρκία: Ο Αναστασιάδης το λέει εισβολή, εμείς προστασία δικαιωμάτων
Στις δηλώσεις του ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, ανέφερε ότι «το ερευνητικό πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά και το πλοίο Πορθητής κάνουν δραστηριότητες και οι ναυτικές μας δυνάμεις τα προστατεύουν με ισχυρό τρόπο». Ο Τούρκος αξιωματούχος συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν είναι δυνατόν να έχουν αποτέλεσμα με τετελεσμένα ενάντια στην Τουρκία και υπογράφοντας συμφωνίες με χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία».

Δεν σταμάτησε εκεί όμως, αλλά σχολίασε και τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη για δεύτερη εισβολή. «Ο Αναστασιάδης ακόμη και αν το έχει αντιληφθεί λάθος, ένα πράγμα έχει διακριβώσει σωστά. Παρομοίασε την αποστολή του Μπαρμπαρός και του Πορθητή από την Τουρκία με την επιχείρηση του 1974 κατά την οποία προστατεύτηκαν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Ο ίδιος αποκαλεί αυτή την επιχείρηση “εισβολή”. Κι εμείς το αποκαλούμε ως επιχείρηση για την προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκύπριων. Είναι καλό για τον ίδιο τον Αναστασιάδη να θυμάται το 1974. Είναι καλό να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του. Επειδή στείλαμε τα πλοία εκεί φέρνει ο ίδιος στην επικαιρότητα το 1974, το τονίζω αυτό επειδή ο ίδιος το φέρνει στην επικαιρότητα», συνέχισε ο Τσελίκ στις προκλητικές δηλώσει του.

Κύπρος: Σταματήστε άμεσα τις απειλές για χρήση βίας
Στο μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, για τις τουρκικές προκλήσεις αναφορικά με τις γεωτρήσεις.

Το Εθνικό Συμβούλιο «καταδίκασε ομόφωνα την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, και όλες τις άλλες παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ακόμη, ζητήθηκε επιτακτικά ο άμεσος τερματισμός όλων των τουρκικών ενεργειών και των απειλών για χρήση βίας, για να υπάρξει μείωση της έντασης και σεβασμός της ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει παράλληλα την προσήλωση του στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού μέσα από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Οι τουρκικές ενέργειες υποσκάπτουν και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αυτές», σημείωσε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Χωρίς τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού», επισημάνθηκε ακόμη στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν για τις γεωτρήσεις
Την Παρασκευή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε πρεσβευτές, έκανε λόγο για δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή. «Η σταθερότητα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Anadolu, μιλώντας σε δείπνο σε πρεσβευτές στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, AKP.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει τα τετελεσμένα στην περιοχή, και υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στο ζήτημα το γνωρίζουν αυτό. «Οπως όλα τα προβλήματα, θέλουμε να λύσουμε αυτό το θέμα με αμοιβαίες συζητήσεις, διάλογο και συνεργασία», υποστήριξε ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος στην ένταση και τις διεθνείς αντιδράσεις που έχουν προκύψει, μετά την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr - φωτογραφία: AP/ Nikolas Giakoumidis

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News