Τουρκία: Ο Ερντογάν άφησε όρθια την φον ντερ Λάιεν

Μα που είναι το παράξενο δηλαδή; Στην Τουρκία δεν πήγαν; Τι περίμεναν δηλαδή; Να της δώσουν και θέση ισότιμη με τους άνδρες; Είναι γνωστή η θέση (ειδικά) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το που πρέπει να στέκεται μία γυναίκα όταν είναι με έναν άντρα… Τι θέλουμε να πούμε; Ο λόγος είναι η μεγάλη προσβολή που επεφύλασσε ο Ερντογάν στη... γυναίκα της παρέας και το γεγονός ότι ο Μισέλ άθελά του συνέδραμε.

Τι έγινε; Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, συναντήθηκαν χτες το μεσημέρι στην Άγκυρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το γεγονός πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της εξέφρασε στήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και το γεγονός πως και οι δύο, φον ντερ Λάιεν και Μισέλ, έταξαν εκ νέου χρήματα στον Ερντογάν για το μεταναστευτικό θα πρέπει για λίγο να πάρουν δευτερεύουσα θέση στο τραπέζι των συζητήσεων.

Όπως ορίζει το πρωτόκολλο υπάρχει μία καρέκλα για τον Τούρκο πρόεδρο και μια για τον επισκέπτη ηγέτη. Είναι επιεικώς αδύνατον το πρωτόκολλο να μην προβλέπει και δεύτερη καρέκλα σε περίπτωση που πρόκειται για άνω του ενός. Ή τουλάχιστον είναι αδύνατον οι προετοιμασίες να έγιναν χωρίς ουδείς να θυμάται ότι είναι δύο οι καλεσμένοι. Από αυτό συνεπάγεται ότι το γεγονός πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έμεινε όρθια να κοιτάζει τους καθισμένους Μισέλ και Ερντογάν έγινε μάλλον επίτηδες από την πλευρά του Τούρκου προέδρου.

Γκάφα έγινε από την πλευρά του Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αν και ομότιμός της, δεν έδωσε προτεραιότητα στην φον ντερ Λάιεν και έκατσε δίπλα στον Ερντογάν κοιτώντας απορημένος προς την πλευρά της προέδρου της Κομισιόν.

Η πρόεδρος μουρμουρίζει σαστισμένη «εμμ…» παραμένοντας όρθια την ώρα που Μισέλ και Ερντογάν έχουν καθίσει στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί για να φιλοξενήσουν τους δύο άνδρες, και μόνον αυτούς, που θα συμμετείχαν στην συνάντηση ανάμεσα στους δύο ευρωπαίους ηγέτες και τον ισλαμιστή τούρκο πρόεδρο.

Στην συνέχεια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

 

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος είναι γνωστός... λάτρης των γυναικών. Αυτό πιστοποιείται ακόμα και αν αφήσει κανείς στην άκρη τους λόγους για τους οποίους έβγαλε την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών. Έχοντας κάνει πολλές φορές δηλώσεις στις οποίες λέει ότι οι γυναίκες δεν έχουν θέση εκτός από το να φροντίζουν τα παιδιά και το σπίτι τους, έφτασε σημείο να κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι πραγματοποιεί τις διαδηλώσεις στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, καλώντας παράλληλα τις γυναίκες "να μην ακούν τις λεσβίες".

Επίσης συμπεράσματα για το θέμα των γυναικών και τη σχέση του Ερντογάν με αυτό, μπορεί να βγάλει κάποιος κοιτώντας τη δράση και την προσφορά των θηλυκών βουλευτών του ΑΚΡ στον αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα στην Τουρκία.

Ο Έρικ Μάμερ, επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η φον ντερ Λάιεν "σαφώς εξεπλάγη" από την απουσία καρέκλας, αλλά προτίμησε να επικεντρωθεί στην "ουσία" της συνάντησης και να δώσει προτεραιότητα σε επίσημα θέματα.

Αυτό εξάγεται από τις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της συνάντησης, όπου μεγάλο μέρος αυτών κατέλαβε το θέμα της αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και το γεγονός των εμφανώς υποβαθμισμένων δικαιωμάτων που έχουν οι γυναίκες στην Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News