Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Οι 500 χιλιάδες ρακοσυλλέκτες ζητούν ... εργασιακά δικαιώματα

Τουρκία: Οι 500 χιλιάδες ρακοσυλλέκτες ζητούν … εργασιακά δικαιώματα

|

Η «επανάσταση» των ρακοσυλλεκτών της Τουρκίας – 500.000 άνθρωποι που ζουν από τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τον δρόμο και από τους δημόσιους κάδους απορριμμάτων ζητούν να αποκτήσουν δικαιώματα

Εργάζονται χωρίς κανέναν εξοπλισμό και συνεχώς αυξάνονται καθώς η κρίση στην Τουρκία μεγαλώνει. Οι συλλέκτες χαρτιού περπατούν έως και 12 ώρες για το μεροκάματο, μπορεί και 20 χιλιόμετρα, όμως αυτό δεν είναι το πρόβλημά τους. Αυτό που τους πικραίνει είναι η προκατάληψη της κοινωνίας και η απέχθεια που τους δείχνουν οι άνθρωποι όταν τους συναντούν στον δρόμο. «Δεν μας πλησιάζουν σαν να έχουμε πανούκλα», λένε στη «Hürriyet, «κι εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Ο επικεφαλής του συλλόγου ρακοσυλλεκτών της χώρας Ρετζέπ Καραμάνδηλώνει στην τουρκική εφημερίδα ότι περίπου 500.000 άνθρωποι ζουν από τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τον δρόμο και από τους δημόσιους κάδους απορριμμάτων. «Πεθαίνουμε στα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα αυτοκίνητα μας χτυπούν στους δρόμους, πέφτουμε θύματα τροχαίων ατυχημάτων… Ο κόσμος μάς αντιμετωπίζει σαν να έχουμε κάποια ασθένεια ή σαν να είμαστε εγκληματίες και για να αλλάξει αυτό πρέπει να υπάρξει κάποιο νομικό πλαίσιο. Θέλουμε να αποκτήσουμε δικαιώματα». Τα σχόλια του Καραμάν έρχονται αφότου πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 11 τραυματίστηκαν στη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε τον Μάρτιο σε κτίριο που χρησιμοποιούσαν συλλέκτες χαρτιού στην συνοικία Αλτιντάγ της Αγκυρας.

Πυλώνες του πρότζεκτ «μηδενικά απόβλητα»

«Από τη στιγμή που εργαζόμαστε σε ανθυγιεινές συνθήκες και φιλοξενούμαστε σε κτίρια που είναι ερείπια ή εγκαταλελειμμένα, αρρωσταίνουμε πολύ συχνά, όμως είμαστε το απαραίτητο συστατικό του πρότζεκτ «μηδενικών αποβλήτων». Αν δεν ήμασταν εμείς, δεν θα μπορούσε να υπάρξει ανακύκλωση» δηλώνει ο Καραμάν ζητώντας από τις Αρχές να μην τους αγνοούν.

Υποστηρίζει πως οι ρακοσυλλέκτες του δρόμου συμβάλλουν τα μέγιστα σε ό,τι αφορά την προστασία των φυσικών πόρων και της φύσης. Με τη συλλογή απορριμμάτων (κυρίως πλαστικών), τα οποία δεν διασπώνται και βλάπτουν το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους, προστατεύουν τη φύση και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην οικονομία.

Ο Χαλίλ Ιμπραΐμ Ακάρ, 21 ετών, είναι ένας από τους 8.000 συλλέκτες χαρτιού που εργάζονται στην Αγκυρα και είναι γνωστός ως ένας από τους πιο έμπειρους συλλέκτες χαρτιού της πρωτεύουσας. Οι φίλοι του τον φωνάζουν «Ιμπο, ο κατακτητής των δρόμων»: «Εργαζόμαστε 12 με 15 ώρες την ημέρα. Περπατάμε 15-20 χιλιόμετρα κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Δίνουμε αγώνα για να επιβιώσουμε και όλα όσα κερδίζουμε τα βγάζουμε με αίμα. Ομως οι άνθρωποι μας βλέπουν με άλλον τρόπο στον δρόμο. Μας βλέπουν σαν παραβάτες, σαν κλέφτες. Είμαστε απλά εργαζόμενοι. Δεν κλέβουμε, δεν εξαπατάμε κανέναν. Δεν ικετεύουμε, βγάζουμε τα λεφτά μας με τον ιδρώτα μας και ζητούμε κάποιον σεβασμό».

Ο Μεχμέτ Σαΐτ Γιλμάζ, 23 ετών, ζει συλλέγοντας χαρτιά. Είναι πατέρας δύο κοριτσιών και κάνει αυτή τη δουλειά τα τελευταία έξι χρόνια. «Μερικές φορές οι οικογένειες που με βλέπουν στον δρόμο και έχουν κορίτσια, τα τραβούν μακριά μου και αυτό πραγματικά με πονάει. Είμαι πατέρας δύο κοριτσιών και θα πέθαινα για τα παιδιά τους. Οταν τα κοιτάζω, σκέφτομαι τα κορίτσια μου και στενοχωριέμαι» λέει και ζητάει από τους ανθρώπους να μην είναι προκατειλημμένοι εναντίον του.

«Αγωνιζόμαστε μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο. Το μόνο που ζητάμε (από τις Αρχές) είναι να μη μας καταδικάζουν σε θάνατο και να δημιουργήσουν μόνιμους χώρους όπως οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές όπου θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε και όχι τα εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα κτίρια όπου είμαστε ο ένας επάνω στον άλλον. Δεν μπορούμε καν να ανάψουμε τη σόμπα για να ζεσταθούμε φοβούμενοι μην πιάσει φωτιά και καούμε».

Ανήλικοι παράτησαν και το σχολείο τους

Ενας άλλος συλλέκτης χαρτιού, μόλις 15 ετών, είναι ο Ιντρίς Ακάρ που ήρθε στην Αγκυρα από τη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα πριν από τρία χρόνια. «Καθώς η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς μου δεν ήταν καλή, έφυγα από το σχολείο. Ηρθα στην Αγκυρα με τους συγγενείς μου, οι περισσότεροι από τους οποίους έγιναν συλλέκτες χαρτιού. Ετσι, άρχισα να συλλέγω και χαρτί, βγάζοντας 40 με 50 τουρκικές λίρες την ημέρα ανάλογα με το ποσό του χαρτιού που μαζεύω».

Ο Ακάρ λέει ότι θέλει να συνεχίσει το σχολείο και να σταματήσει να δουλεύει: «Στενοχωριέμαι όταν βλέπω τους φίλους μου να πηγαίνουν σχολείο. Ενα άλλο πράγμα που μου λείπει πολύ είναι η μητέρα μου. Μου λείπουν τα φαγητά της, μου λείπει να της χαϊδεύω τα μαλλιά, μου λείπουν οι αγκαλιές της».

Ο Γιακούπ Καμάλ, 19 ετών, συλλέγει χαρτί τα τελευταία δύο χρόνια στους δρόμους της Αγκυρας. Και αυτός παράτησε το σχολείο. «Οταν περπατάω», λέει, «οι άνθρωποι αλλάζουν δρόμο και όταν περνούν δίπλα μου, τραβούν αλλού το βλέμμα τους και αυτό μου προκαλεί θλίψη. Το μεγαλύτερο όνειρό του είναι να βρω ένα κορίτσι και να περιπλανιέμαι στους δρόμους της πόλης κρατώντας το χέρι της».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tovima.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες