Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Βγάζει απαγορευτικό στη χρήση των κρυπτονομισμάτων

Τουρκία: Βγάζει απαγορευτικό στη χρήση των κρυπτονομισμάτων

|

Στροφή των Τούρκων επενδυτών στα κρυπτονομίσματα μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου να καθαιρέσει τον κεντρικό τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ – Οι αγορές ψηφιακών νομισμάτων έφτασαν στην Τουρκία σε αξία τα 2,8 δισ. δολάρια και η αντίδραση του Ερντογάν 

Η Τουρκία σε νέα μονοπάτια…. Εχοντας καταγράψει ανησυχητική αύξηση των συναλλαγών σε κρυπτογραφημένα νομίσματα, η Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε προχθές ότι από 30 Απριλίου απαγορεύει τη χρήση τους για πληρωμές. Επικαλέστηκε την ανωνυμία που χαρακτηρίζει τις κρυπτογραφημένες αξίες και βρίσκεται στον πυρήνα της συλλογιστικής τους, ως στοιχείο που εγκυμονεί τον κίνδυνο «ανεπανόρθωτων» ζημιών για τους χρήστες.

Στη σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, τονίζεται πως απαγορεύεται σε όσες επιχειρήσεις διενεργούν πληρωμές και ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις χρημάτων να χρησιμοποιούν πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων. Μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε τα συνήθη επιχειρήματα όσων τάσσονται κατά των κρυπτογραφημένων νομισμάτων, που δεν είναι άλλα από την απουσία ρυθμίσεων και εποπτικών μηχανισμών, την έλλειψη ελέγχου από κάποια κεντρική τράπεζα ή άλλη κεντρική αρχή αλλά και τις εξαιρετικά μεγάλες διακυμάνσεις που έχουν καταγραφεί στην αγορά των επίμαχων αξιών. Οπως τόνισε στην επίσημη ιστοσελίδα της, η χρήση των ψηφιακών νομισμάτων εγκυμονεί «σημαντικούς κινδύνους».

Η απόφαση συμπίπτει με καίριες εξελίξεις που κατεγράφησαν μέσα στην εβδομάδα στον χώρο των κρυπτογραφημένων αξιών με την εισαγωγή του Coinbase, σημαντικότερου χρηματιστηρίου του κλάδου στον δείκτη Nasdaq στην αγορά της Νέας Υόρκης. Μια εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω κορύφωση το ενδιαφέρον των επενδυτών και τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα και παράλληλα να επισπεύσει τις προσπάθειες κεντρικών τραπεζών, κυβερνήσεων και ρυθμιστικών αρχών να θέσουν υπό έλεγχο τη διαρκώς αναπτυσσόμενη αλλά αδιαφανή αγορά.

Σε ό,τι αφορά, όμως, ειδικότερα την Τουρκία, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας αντανακλά την ανησυχία της για μια άλλη δυσοίωνη εξέλιξη στο εσωτερικό της: την ταχύτατη στροφή των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των μικροεπενδυτών, στο bitcoin μετά την ελεύθερη πτώση στην οποία βρίσκεται το νόμισμα της χώρας τους τελευταίους μήνες.

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δήλωσαν ότι συμμερίζονται την «ανησυχία που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο» σε ό,τι αφορά τη ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μάλιστα πως εκπονεί σχέδιο για την επιβολή ρυθμίσεων σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα, την εποπτική αρχή τραπεζών και την τουρκική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το τουρκικό φόρουμ καταναλωτών Sikayetvar, έχουν προηγηθεί καταγγελίες από Τούρκους πολίτες που εκφράζουν ανησυχία για το ιλιγγιώδες άλμα κατά 8.616% που σημείωσαν τον Φεβρουάριο οι κρυπτογραφημένες αξίες στα ανταλλακτήρια της χώρας.

Η στροφή των Τούρκων επενδυτών στα κρυπτονομίσματα επιταχύνθηκε μετά τις 20 Μαρτίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος καθαίρεσε αιφνιδιαστικά τον κεντρικό τραπεζίτη, Νατσί Αγκμπάλ, που απήλαυε της εμπιστοσύνης της αγοράς και με τρεις συναπτές αυξήσεις των επιτοκίων είχε ανορθώσει ώς ένα βαθμό την τουρκική λίρα. Ακολούθησε νέα κατάρρευση του νομίσματος κατά περίπου 10% μέσα στις επόμενες ημέρες  και περαιτέρω δολαριοποίηση όσων αποταμιεύσεων έχουν απομείνει στους λογαριασμούς των τουρκικών νοικοκυριών. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα οι αγορές ψηφιακών νομισμάτων έφτασαν στην Τουρκία σε αξία τα 23 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των 2,8 δισ. δολαρίων, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους δεν υπερέβαιναν το ένα δισ. τουρκικές λίρες.

Οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα είχαν, άλλωστε, αυξηθεί από τις αρχές του έτους και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τα τέλη του περασμένου μήνα είχαν φτάσει τα 218 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των 26 δισ. δολαρίων. Ανεξάρτητα, βέβαια, από τις ιδιαιτερότητες της τουρκικής οικονομίας, η χώρα δεν είναι η μοναδική που έχει απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα. Εχει προηγηθεί η Κίνα, ενώ παράλληλα ήταν και η πρώτη στον κόσμο στην οποία αυξήθηκε τόσο το ενδιαφέρον για κρυπτογραφημένες αξίες και δημιουργήθηκαν τόσα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων. Ηταν, άλλωστε, και πρώτη στον κόσμο που εκπόνησε ψηφιακή εκδοχή του νομίσματός της, του γουάν, με το ψηφιακό γουάν να χρησιμοποιείται ήδη εκτεταμένα σε περιοχές της.

Στο μεταξύ, προχθές, η μετοχή του Coinbase κινήθηκε πτωτικά και αργά το απόγευμα κυμαινόταν στα 321 δολάρια, καταγράφοντας πτώση μικρότερη του 1% από το κλείσιμο της Πέμπτης στα 322,75 δολάρια. Εν ολίγοις, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο δεν έχει μπορέσει να κρατήσει την τιμή στην οποία εκτινάχθηκε αμέσως η μετοχή με την αρχική δημόσια εγγραφή του στον Nasdaq όταν έφτασε στα 429,54 δολάρια, οδηγώντας τη χρηματιστηριακή του αξία πολύ κοντά στόχο των 100 δισ. δολαρίων. Οπως, πάντως, τονίζουν αναλυτές της Swissquote, η κεφαλαιοποίηση του Coinbase φαίνεται υπερβολική σε πολλούς, δεδομένου του αυξανόμενου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται ανάμεσα σε επιχειρήσεις ψηφιακών νομισμάτων. Οι ίδιοι αναλυτές πιθανολογούν πως σύντομα θα μειωθούν τα περιθώρια κέρδους του Coinbase. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr και το bloomberg 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες