Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤσεχία: Οκτώ εκατομμύρια τουρίστες «πνίγουν» τη Πράγα

Τσεχία: Οκτώ εκατομμύρια τουρίστες «πνίγουν» τη Πράγα

|

Η Πράγα … πνίγεται  Το σκηνικό Ντίσνεϊλαντ που έχει δημιουργηθεί στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Τσεχίας προσελκύει καθημερινά όλο και περισσότερους επισκέπτες – Τα μέτρα που λαμβάνονται ώστε να μειωθεί ο υπερτουρισμός 

Με τους Τσέχους να ετοιμάζονται για την επέτειο των 30 ετών από τη Βελούδινη Επανάσταση που έδωσε τέλος στον κομμουνισμό – φέροντας μαζί μια ώθηση στον τουρισμό και σημαντικά οικονομικά οφέλη –  δεν είναι όλοι οι κάτοικοι της πόλης που βλέπουν με καλό μάτι αυτή την αλλαγή.

Το διαμέρισμα του Πάβελ Κάτσιρεκ με θέα στην υπέροχη πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται ένα υπέροχο σπίτι, αλλά οι ορδές των τουριστών και οι γεμάτοι κόσμο δρόμοι κάθε άλλο παρά ονειρεμένο το κάνουν. «Ο κόσμος έχει φύγει, άρα μαζί με αυτούς έχουν φύγει υπηρεσίες, καταστήματα και φθηνά εστιατόρια», δήλωσε ο 72χρονος Κάτσιρεκ, παραγωγός ντοκιμαντέρ. «Τα μνημεία είναι εκεί, οι πύργοι, το γοτθικό και το μπαρόκ – στέκονται εκεί. Αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σκηνικό Ντίσνεϊλαντ».

Σχεδόν 8 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Πράγα πέρυσι, γεγονός που την καθιστά μια από τις πόλεις με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη και που ασκεί πιέσεις στις τοπικές αρχές που καλύπτουν τις ανάγκες του 1,3 εκατ. κατοίκων.

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα είναι η έλλειψη προσιτής οικονομικά στέγασης, καθώς πολλά διαμερίσματα μετατρέπονται σε γραφεία ή βραχυπρόθεσμα καταλύματα. Η Airbnb είχε πέρυσι καταχωρισμένα σχεδόν 12.000 ακίνητα στην Πράγα, σύμφωνα με το ινστιτούτο ανάπτυξης της πόλης IPR.

Οι τουρίστες συρρέουν πλέον στα ιστορικά δρομάκια και, καθώς η μπύρα είναι φθηνή, διασκεδάζουν μέχρι αργά στους δρόμους.


Τον χειμώνα, κάτοικοι και επισκέπτες αψηφούν το κρύο και απολαμβάνουν τη βόλτα τους στη χιονισμένη Γέφυρα του Καρόλου

«Οι αριθμοί των τουριστών είναι σίγουρα μεγαλύτεροι απ’ ό,τι μπορεί να αντέξει η Πράγα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ζντένεκ Χριμπ στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Πράγα προσπαθεί να προσελκύσει επισκέπτες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων όσων ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους. «Προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα της Ντίσνεϊλαντ που δημιουργείται εδώ».

Τότε και τώρα

Όταν έπεσε ο κομμουνισμός το 1989, η Πράγα ήταν ένα ακατέργαστο διαμάντι, με ατμοσφαιρική ρύπανση και χωρίς υπηρεσίες. Το γεγονός ότι για χρόνια δαπανούνταν πολύ λίγα χρήματα είχε ως αποτέλεσμα πολλά κτίρια να είναι σε άσχημη κατάσταση.

Έκτοτε εισέρρευσαν δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και τουριστικών δαπανών, μεταμορφώνοντας την Πράγα στην πιο πλούσια περιοχή στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 187% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

_14

Το νησάκι Strelecky Ostrov είναι ένα ρομαντικό και ήσυχο καταφύγιο στο κέντρο της πόλης

Τώρα οι βασικές τουριστικές περιοχές της πόλης, όπως αυτές γύρω από το κάστρο και τη Γέφυρα του Καρόλου, είναι γεμάτες με καταστήματα με σουβενίρ, ανταλλακτήρια συναλλάγματος και κέντρα μασάζ. Η πόλη έχει κάνει βήματα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όπως το να διορίσει έναν «δήμαρχο για την νύκτα» προκειμένου να περιορίσει την φασαρία που κάνουν όσοι διασκεδάζουν τα βράδια.

Οι αρχές έχουν επίσης κάνει έξωση σε κάποια ανταλλακτήρια συναλλάγματος που χρέωναν διψήφιες προμήθειες και σχεδιάζουν να τερματίσουν τα ενοικιαστήρια σε τουριστικά καταστήματα προς όφελος της παροχής υπηρεσιών για τους κατοίκους. Παράλληλα, απαγόρευσαν την λήψη φωτογραφιών επί πληρωμή με ανθρώπους που φορούν αστεία κοστούμια στην πλατεία της Παλιάς Πόλης, αλλά και την κυκλοφορία οχημάτων που υποτίθεται ότι είναι αντίκες. Την επόμενη σεζόν θα απαγορευτούν και τα beer bikes – όπου οι τουρίστες κάνουν πετάλι πίνοντας μπύρα.

Παράλληλα έχει περάσει από τη Βουλή νόμος που θα επιτρέψει την αύξηση της χρέωσης για διανυκτέρευση στην Πράγα στα 2 ευρώ την νύκτα από το 0,8 ευρώ, αν και ο δήμαρχος Χριμπ υποστηρίζει ότι η ανώτατη τιμή θα πρέπει να είναι υψηλότερη στο κέντρο της πόλης.

Προς το παρόν, πάντως, πολλοί Τσέχοι αποφεύγουν το κέντρο της πόλης εκτός κι αν είναι να επισκεφθούν ένα από τα λίγα μέρη όπου μόνο οι ντόπιοι μπορούν να κάνουν κράτηση: την παραδοσιακή παμπ U Zlateho Tygra. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν