Βατικανό: Αλλάζουν οι στίχοι στο "Πάτερ Ημών"

Με δεδομένο ότι ο Πάπας έχει το αλάθητο, γιατί γίνεται αλήθεια συζήτηση όσον αφορά την πρόθεση του Πάπα Φραγκίσκου να προχωρήσει σε αλλαγή στίχου στη βασική προσευχή των Χριστιανών, το «Πάτερ Ημών»… Κίνηση που ενδεχομένως θα τον βρει απέναντι σε μεγάλη αντίδραση από τους πιστούς που είναι αντίθετοι σε κάθε είδους αλλαγή…

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα Guardian, ο Πάπας Φραγκίσκος, θέλει να αλλάξει τη φράση «and lead us not into temptation»,  (μην μας οδηγείς στον πειρασμό) που περιλαμβάνεται στο «Lord's Prayer» (το αντίστοιχο του «καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν» που έχουμε ως ορθόδοξοι στο «Πάτερ Ημών»).

Η φράση θα αντικατασταθεί με το «do not let us fall into temptation» που σημαίνει «μην μας επιτρέψεις να υποκύψουμε στον πειρασμό», ώστε να καταστεί απολύτως κατανοητό και να μην επιδέχεται παρερμνηνείας.

Η νέα διατύπωση εγκρίθηκε από το Επισκοπικό Συνέδριο που έγινε στην Ιταλία τον περασμένο μήνα. Ο Πάπας είχε δηλώσει το 2017 ότι πίστευε ότι έπρεπε να αλλάξει η διατύπωση άμεσα. "Δεν είναι καλή απόδοση επειδή μιλάει για έναν Θεό που προσκαλεί στον πειρασμό" είχε πει στην ιταλική τηλεόραση.

"Εγώ είμαι αυτός που πέφτει στο αμάρτημα. Δεν είναι ο Θεός που με σπρώχνει στον πειρασμό προκειμένου να δει πως έπεσα. Ένας Πατέρας δεν το κάνει αυτό. Ένας Πατέρας σε βοηθάει να σηκωθείς αμέσως. Ο Σατανάς είναι εκείνος που μας οδηγεί στον πειρασμό. Αυτός είναι ο τομέας του" πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Ιησούς Χριστός έμαθε αυτούς τους στίχους στους μαθητές του όταν τον ρώτησαν πώς πρέπει να προσεύχονται. Ορισμένοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με αυτή την απόφαση του πάπα. Η Μέρεντιθ Γουόρεν, λέκτορας θρησκευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Sheffield σημείωσε πως «αυτή η νέα διατύπωση της προσευχής του Κυρίου προσπαθεί να αποφύγει την υπόνοια πως ο Θεός έχει κάποια σχέση με το κακό».

Πηγή: Guardian