Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΒατικανό: Η Φάτνη που προκάλεσε δεκάδες αντιδράσεις... (φωτο)

Βατικανό: Η Φάτνη που προκάλεσε δεκάδες αντιδράσεις… (φωτο)

|

Η Φάτνη της .. Οργής στο Βατικανό, οι αντιδράσεις, ο Σουμέριος αστροναύτης και… ο Ντάρθ Βέιντερ

Ποιος είπε ότι και οι ισχυροί δεν έχουν προβλήματα. Η δεν κάνουν λάθος επιλογές; Στο Βατικανό δεν λέει να κοπάσει η αντίδραση που έχει προκαλέσει η «σύγχρονη και αντισυμβατική» φάτνη των Χριστουγέννων, που κοσμεί φέτος την Πλατεία του Αγίου Πέτρου….Σε πρωταγωνιστικό ρόλο και σημείο αναφοράς οι είκοσι κεραμικές φιγούρες, μεταξύ των οποίων και ένας αστροναύτης που κρατάει στα χέρια του τη Σελήνη!

To ηλικιωμένο ζευγάρι που στεκόταν μπροστά στη φάτνη, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, έμοιαζε να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς κοιτούσε. Οι τρεις μάγοι, κυλινδρικοί και σε φυσικό μέγεθος, έμοιαζαν περισσότερο με κεραμικά βαρέλια πετρελαίου.

Ο Ιωσήφ και η Μαρία, στο σχήμα τορπίλης, έμοιαζαν σαν βιβλικές σφαιρικές καρικατούρες. Στο μέσον της πλατφόρμας στέκονταν δύο αινιγματικές φιγούρες σαν τοτέμ. Η μία κρατούσε ασπίδα και ένα διακοσμητικό δόρυ και είχε για κεφάλι ένα αναποδογυρισμένο τσουκάλι, με την οργίλη μορφή κολοκύθας του Χαλοουίν. Η άλλη φορούσε κράνος αστροναύτη και κρατούσε στα χέρια τη Σελήνη.

Κάθε χρόνο στο Βατικανό εκτίθεται μια διαφορετική φάτνη, συνήθως δωρεά κάποιας ιταλικής πόλης. Πέρυσι, καλλιτέχνες αναπαρήγαγαν τη σκηνή της Θείας Γέννησης χρησιμοποιώντας 720 τόνους άμμου. Το 2016, στο επίκεντρο βρέθηκε ένα μικρό μαλτέζικο αλιευτικό ως υπενθύμιση του δράματος των μεταναστών.

Τη φετινή χρονιά, το Βατικανό ακολούθησε διαφορετική προσέγγιση και κατευθύνθηκε προς το Καστέλι, μια πόλη στο Αμπρούτσο, περιφέρεια της κεντροανατολικής Ιταλίας, που φημίζεται για τα κεραμικά της. Μεταξύ 1965 και 1975, φοιτητές και καθηγητές της τοπικής Σχολής Καλών Τεχνών προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή μια αρχέγονη τεχνική κεραμοποιίας, κατά την οποία δακτύλιοι κεραμικού τοποθετούνται διαδοχικά ο ένας πάνω στον άλλο. Ετσι κατασκεύασαν περισσότερες από 50 χριστουγεννιάτικες φιγούρες.

Το έργο τους εκτέθηκε το 1970 στην Αγορά του Τραϊανού, στη Ρώμη, ενώ το 1976 ταξίδεψε μέχρι την Ιερουσαλήμ. Οι φιγούρες κατάφεραν να επιβιώσουν από τους ισχυρούς σεισμούς του Αμπρούτσο, το 2009 και το 2016, και τη φοβερή χιονοθύελλα του 2017. Φέτος όμως ήρθε η ώρα του θριάμβου καθώς, πλέον, κοσμούν την «αυλή της Χριστιανοσύνης», τη μεγάλη πλατεία της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Η «υποδοχή» που έλαβαν πόρρω απέχει του ικανοποιητικού.

Ο Νταρθ Βέιντερ επί της … Πλατείας Αγίου Πέτρου

«Είναι αποτρόπαια», λέει η Ανίτα Μπάντι, η οποία παρατηρούσε επί ώρα απορημένη τη φάτνη με τα ζώα, και ιδιαίτερα τις όρνιθες που έμοιαζαν περισσότερο με μετεωρίτες και μια καμήλα από κύβους πηλού. Την ίδια ακριβώς αντίδραση είχαν και οι συντηρητικοί κύκλοι της Αγίας Εδρας. Η συντηρητική εφημερίδα Catholic Herald σε άρθρο της χαρακτηρίζει τη φάτνη έργο «επιστημονικής φαντασίας». «Μια φιγούρα θεωρείται ότι μοιάζει στον Νταρθ Βέιντερ», παρατηρεί ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Προσωπικά βρίσκω μεγαλύτερη ομοιότητα με τον Σονταράν από το Doctor Who».

Αλλοι, βέβαια, όπως ο σύζυγος της Ανίτα, καθηγητής πανεπιστημίου, Τζόρτζιο Μπάντι, πιστεύει ότι όσοι κατακρίνουν το έργο χάνουν την ουσία του θέματος.

Ο ίδιος θυμάται αυτή την τεχνική κεραμικής από τα νιάτα του. «Ο χρόνος κατασκευής του έργου ήταν η εποχή που η προσσελήνωση είχε συνεπάρει τον κόσμο, διεγείροντας την κοσμική και θρησκευτική φαντασία» τονίζει και προσθέτει ότι οι άκακες φιγούρες δεν άξιζαν την κατακραυγή που δέχθηκαν από τον υποκριτικό ιταλικό Τύπο, που τους απέδωσε ακόμη και κάτι σατανικό. «Μπορεί να είναι ωραίες, μπορεί να είναι άσχημες, αλλά σίγουρα δεν είναι σατανικές», καταλήγει.

Οι συντηρητικοί κύκλοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με το ίδιο μένος κατακρίνουν και τον Πάπα Φραγκίσκο για το πνεύμα της συμπερίληψης που υιοθέτησε. Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μοιάζει να θέλει να υπερκεράσει τα όρια με τις φάτνες. Πέρυσι εξέδωσε αποστολική επιστολή με τίτλο «Αξιοθαύμαστο σημείο», όπου υπερασπίζεται τις προοδευτικές προσεγγίσεις στη σκηνή της Θείας Γέννησης.

Στις ναπολιτάνικες φάτνες, επί δεκαετίες, παραδείγματος χάρη, πρωταγωνιστούσε η φιγούρα του Μαραντόνα. Φέτος οι Ναπολιτάνοι κατασκεύασαν μία φάτνη από ζυμάρι πίτσας. Φαίνεται ότι ο Μαραντόνα και η πίτσα είναι ανεκτά, ενώ η καλλιτεχνική κεραμοποιία του 1960 ξεπερνά τα όρια.

Η Αγία Εδρα

Αρκετοί ιστορικοί τέχνης, τους οποίους συχνά επικαλούνται οι συντηρητικοί κύκλοι, θεώρησαν ότι η φάτνη του Βατικανού ήρθε να προστεθεί στις πληγές που αφήνει πίσω του το «έτος του λοιμού». Επί του παρόντος, η Αγία Εδρα σιωπά και απέφυγε να υπεραμυνθεί του χριστουγεννιάτικου δέντρου ή της φάτνης που κοσμούν την πλατεία του Αγίου Πέτρου. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της, Vatican News, ωστόσο, είχε αναφέρει ότι τα κεραμικά αγάλματα εκπροσωπούν μια πολιτισμική κληρονομιά που δεν είναι απαραιτήτως ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Οπως και να έχει, κάποιοι κάτοικοι της Ρώμης αρχίζουν να προσεγγίζουν τη φάτνη με μεγαλύτερη θέρμη. Η Κριστίνα Μασάρι, ξεναγός, υποστηρίζει ότι ήταν ωραιότερη από αυτό που περίμενε.

Επίσης τόνισε ότι σε μια χρονιά τόσης δυστυχίας χάρηκε που είδε κάτι τόσο εξωπραγματικό, αλλά και γεμάτο ενσυναίσθηση, αφού και το κεραμικό έργο κατάφερε σε επιβιώσει όχι μόνο των φυσικών καταστροφών αλλά και της χλεύης. «Πρόκειται για μία φάτνη που είχε τα προβλήματά της, όπως όλοι αυτή τη φρικτή χρονιά. Αν τα κατάφερε, τότε θα τα καταφέρουμε και εμείς».

Με πληροφορίες: THE NEW YORK TIMES / JASON HOROWITZ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο