Βέλγιο: Ευθανασία σε ανήλικο

Και μόνο η είδηση σοκάρει… Το Βέλγιο έχει μία παράξενη τάση να προκαλεί .. Από το 2002 έχει νομιμοποιήσει την ευθανασία και κάθε χρόνο περίπου 1500 άτομα επιλέγουν αυτόν τον τρόπο να φύγουν από τα εγκώμια. Αρκεί να υπάρχει η γνωμάτευση τριών γιατρών. Καθόλα σεβαστή η επιλογή τους… Από το 2014 έχει ψηφιστεί Νόμος που επιτρέπει την ευθανασία και στα ανήλικα παιδιά. Με πολλές προϋποθέσεις αλλά έχει ψηφιστεί.

Και σήμερα έγινε γνωστή η πρώτη ευθανασία ανηλίκου. Χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα κάποιο άλλο στοιχεία όσον αφορά την ηλικία και το φύλο του.  Η είδηση έγινε γνωστή μέσω της εφημερίδας «Het Nieuwsblad» και το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι το νεαρό άτομο έπασχε από εξαιρετικά επώδυνη και ανίατη νόσο η οποία μάλιστα βρισκόταν στο τελικό στάδιο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ευθανασίας, ο καθηγητής Βιμ Ντίστελμανς, επιβεβαίωσε την περίπτωση στην Het Nieuwsblad, υπογραμμίζοντας πως αυτή η πιθανότητα παραμένει μια εξαίρεση και επιφυλάσσεται για σπάνιες περιπτώσεις: «Ευτυχώς πολύ λίγα παιδιά μπαίνουν σε αυτή τη σκέψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αρνηθούμε το δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο».  Και βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι αρκετές ήταν οι αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο στην ανάγνωση της σχετικής είδησης…

Προϋποθέσεις

Η βελγική νομοθεσία δεν θέτει όριο ηλικίας, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Ολλανδία, όπου το ηλικιακό όριο έχει οριστεί στα 12 έτη. Προβλέπει ότι ο ανήλικος πρέπει να «βρίσκεται σε μια ιατρική κατάσταση χωρίς διέξοδο που οδηγεί στον θάνατο σύντομα», να αντιμετωπίζει «έναν αδιάκοπο και αφόρητο φυσικό πόνο που δεν μπορεί να καταπραϋνθεί και που οφείλεται σε μια σοβαρή και ανίατη τυχαία ή παθολογική ασθένεια». Το παιδί ή ο έφηβος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία της αίτησης, την οποία μελετά μια ιατρική ομάδα και ένας ανεξάρτητος ψυχίατρος ή ψυχολόγος. Και βέβαια όλα αυτά προϋποθέτουν ότι έχει ικανότητα αντίληψης. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Ο νόμος για την ευθανασία το 2014 είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στο Βέλγιο, μια χώρα με καθολική παράδοση. Εγκρίθηκε παρά την αντίθεση ορισμένων παιδιάτρων και της ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας. 

Πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ