Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΒενεζουέλα: Απόπειρα δολοφονίας (live) του Μαδούρο με επίθεση drones

Βενεζουέλα: Απόπειρα δολοφονίας (live) του Μαδούρο με επίθεση drones

|

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Μαδούρο με drones με εκρηκτικά – Απομακρύνθηκε σώος, τραυματίστηκαν στρατιώτες – Μαδούρο “Είμαι ζωντανός και πιο αποφασισμένος”

Επίθεση με drones φορτωμένα με εκρηκτικά με στόχο τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Καράκας.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του Μαδούρο, για την επέτειο των 81 χρόνων της δημιουργίας της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς (Guardia Nacional Bolivariana) ακούστηκαν δυο εκρήξεις κοντά στην λεωφόρο Μπολίβαρ στο Καράκας. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την κρατική τηλεόραση ακούγονται οι εκρήξεις, ενώ διακρίνεται η σύζυγος του Μαδούρο που βρισκόταν δίπλα του να κοιτάζει στον ουρανό και να προσπαθεί να καλυφθεί. Η μετάδοση διακόπηκε ενώ δευτερόλεπτα μετά οι στρατιώτες που βρίσκονταν παρατεταμένοι μπροστά στον Μαδούρο για την εκδήλωση και την παρέλαση άρχισαν να τρέχουν έντρομοι προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Με αλεξίσφαιρα κάλυψαν τον Μαδούρο

Από το σημείο διακρίνονταν στήλες καπνού. Οι φρουροί του Μαδούρο μπήκαν μπροστά του ως ανθρώπινη ασπίδα, ενώ χρησιμοποίησαν και αλεξίσφαιρα για να τον καλύψουν. Ο πρόεδρος απομακρύνθηκε αμέσως με ασφάλεια από το σημείο, όπως και άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Άμυνας Βλαδιμίρ Παδρίνος. Ακολούθησε πανικός, καθώς πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν στο σημείο άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι. Όπως όλα δείχνουν, άγνωστοι επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Μαδούρο χρησιμοποιώντας εκρηκτικά από αέρος.

Στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός. «Πρόκειται για επίθεση κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χορχε Ροντρίγκες και πρόσθεσε: «Απέτυχαν για μια ακόμη φορά. Απέτυχαν». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, ο Μαδούρο βρίσκεται καλά στην υγεία του, ενώ 7 στρατιώτες τραυματίστηκαν από την επίθεση. Οι εκρήξεις ακούστηκαν στις 5 και 41 το απόγευμα (2 και 10 τη νύχτα ώρα Ελλάδος).

«Προσπάθησαν να με δολοφονήσουν»

«Σήμερα προσπάθησαν να με δολοφονήσουν», δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο σε διάγγελμα του λίγη ώρα μετά την επίθεση με εκρηκτικά. «Εισάγουν στοιχεία στη Βενεζουέλα που δεν έχουν σχέση με τον λαό μας. Πραξικοπήματα και τώρα μια επίθεση εναντίον του προέδρου. Λυπάμαι πολύ. Λυπάμαι πολύ και λέω στην ολιγαρχία της Βενεζουέλας ότι εγώ είμαι η εγγύηση για την ειρήνη για να μπορείτε να ζείτε εσείς στη Βενεζουέλα. Αν μια μέρα μου κάνουν κάτι η Δεξιά θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τα πρόσωπα εκατομμυρίων ταπεινών ανθρώπων, εργατών και αγροτών, στρατιωτών στους δρόμους που θα ζητήσουν να αποδοθεί Δικαιοσύνη με τα ίδια τους τα χέρια», τόνισε.

«Τι θα συνέβαινε αν πετύχαινε αυτή η επίθεση εναντίον μου; Τι θα συνέβαινε στους δρόμους της Βενεζουέλας; Δεν θέλω να κάνω ακόμη πιο δραματική την κατάσταση. Αλλά θα υπήρχε μια κατάσταση πολύ σοβαρή. Η ακροδεξιά στη Βενεζουέλα έχει μίσος και απόγνωση. Δεν τους νοιάζει γιατί δεν ζουν εδώ, ζουν στις ΗΠΑ. Έχουν ήδη συλληφθεί κάποια μέλη της συμμορίας που ανέλαβε αυτή την δουλειά. Είμαι καλά, είμαι ζωντανός και πιο αποφασισμένος από ποτέ. Για να προχωρήσουμε την επανάσταση».  

Ο Μαδούρο κατηγόρησε την «ακροδεξιά της Βενεζουέλας ότι «ευθύνεται για την απόπειρα δολοφονίας». Συγκεκριμένα είπε: «Η ακροδεξιά νομίζει ότι μπορεί να επιβληθεί με οποιονδήποτε τρόπο στη χώρα. Είναι πολύ σοβαρό αυτό που έκαναν. Οι έρευνες θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος. Όποιος και να πέσει. Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι αρκετοί από τους εμπνευστές αυτής της επίθεσης εναντίον της ζωής μου βρίσκονται στις ΗΠΑ και ειδικά στη Φλόριντα. Ελπίζω ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να καταπολεμήσει αυτές τις συμμορίες».

 Ο Μαδούρο αναφέρθηκε στην 20η Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία η κυβέρνηση του θα υλοποιήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που όπως είπε είναι ο λόγος που η αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα του επιτίθεται.

«Είναι απελπισμένοι επειδή ξέρουν ότι το οικονομικό μας πρόγραμμα θα φέρει οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο που στις 20 Αυγούστου θα έχει ένα σημαντικό βήμα με την νομισματική μεταρρύθμιση».

Ο Μαδούρο κατηγόρησε και τον πρόεδρο της Κολομβίας, Μανουέλ Σάντος, ότι είναι πίσω από την επίθεση. Πηγή από την προεδρία της Κολομβίας απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό αυτό, σχολιάζοντας ότι ο Σάντος ασχολείται με τα βαφτίσια της εγγονής του και όχι με την ανατροπή ξένων κυβερνήσεων. 

Μυστηριώδης οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη 

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, μια μυστηριώδης οργάνωση ανταρτών που φέρεται να αποτελείται από πολίτες και στρατιωτικούς ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Σε ανακοίνωσή της στο Twitter η οργάνωση «Εθνικό Κίνημα των Στρατιωτών με Πουκάμισα» έγραψε ότι πέταξε «δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα οποία είχε τοποθετηθεί εκρηκτικό C-4 (…) Οι ελεύθεροι σκοπευτές της Εθνοφρουράς κατέρριψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προτού φτάσουν στον στόχο τους».

Η οργάνωση αυτή φέρεται να δημιουργήθηκε το 2014 και να συνδέεται με τον πρώην αστυνομικό Όσκαρ Πέρες ο οποίος ηγήθηκε μιας επίθεσης με ελικόπτερο εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο Καράκας τον Ιούνιο του 2017. Ο Πέρες σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο.

Στόχος της οργάνωσης, σύμφωνα με την ίδια, είναι να ενώσει όλους όσοι αντιτίθενται στην πολιτική του Μαδούρο.

«Είναι αντίθετο στη στρατιωτική τιμή να διατηρούνται στην εξουσία αυτοί που έχουν ξεχάσει το Σύνταγμα και χρησιμοποιούν το δημόσιο λειτούργημα για να πλουτίσουν», καταγγέλλει στο κείμενό της η οργάνωση.

«Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ο πληθυσμός να πεινά, οι άρρωστοι να μην έχουν φάρμακα, το νόμισμά μας να μην έχει καμία αξία, ο εκπαιδευτικό σύστημα να μην διδάσκει πλέον τίποτε και απλώς να προσηλυτίζει στον κομμουνισμό», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Μαδούρο εντάσσεται στην «Επιχείρηση Φοίνιξ», όπως δήλωσε στο κανάλι της στο YouTube η Πατρίσια Πολέο, μια δημοσιογράφος που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και ζει στις ΗΠΑ.

Φωτογραφίες: AP – Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και Iefimerida 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.