Βερολίνο σε Τουρκία: "Σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάνης"

Δέος και φρίκη: Αυτά τα συναισθήματα προκαλεί στους γερμανούς διπλωμάτες η τρέχουσα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας – αρχίζοντας από την στρατιωτική επέμβασή της στο Ιράκ έως την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ταγίπ Ερντογάν και τις συνακόλουθες αναφορές του στις «χαμένες πατρίδες» σε Ιράκ, Συρία και Ελλάδα.

 «Δεν υπάρχει ο παραμικρός ειρμός σε αυτή την πολιτική» έλεγε την Τετάρτη ένας από αυτούς. «Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, αν πρόκειται για λόγια του αέρα, για ρητορικό ρεβανσισμό, ή για την αρχή μιας καμπάνιας με στόχο τη διεκδίκηση ελληνικών εδαφών στη Βόρεια Ελλάδα και το Αιγαίο. Ότι και να είναι όμως, πρόκειται για παιχνίδι με τη φωτιά». Πιο διπλωματικά εκφράστηκε την ίδια ημέρα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου είπε: «Η αίσθηση που έχουμε είναι, ότι ο τούρκος πρόεδρος έθεσε πολιτικά την Συνθήκη της Λωζάννης υπό αίρεση, όχι από την άποψη του διεθνούς δικαίου».

Η συνθήκη αυτή, κατά τον ίδιο, παραμένει πλήρως εν ισχύι – αυτό ισχύει και για τις διατάξεις της, που ρυθμίζουν τα σύνορα. «Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να τίθενται υπό αίρεση τα σύνορα σε μια περιοχή, στην οποία έχουν συμβεί τόσες φρικαλεότητες και στην οποία μεμονωμένες συγκρούσεις, όπως αυτή την εποχή με τους Ισλαμιστές στη Συρία, τείνουν να πάρουν γενικευμένη μορφή» είπε. Η στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι: Δεν μπορεί ανακύπτουν τώρα εκ του μη όντος θέματα, «για αυτά ισχύουν ήδη διεθνείς ρυθμίσεις».

Φιλελεύθεροι

Επικίνδυνη και προκλητική χαρακτήρισε την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ. Σε χαιρετισμό στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, ο κ. Φερχόστατ εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση του Κυπριακού, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε μια περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί το ένα ελληνικό νησί μετά το άλλο και άρχισε να αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης. Σημειώνεται πως με τη συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία είχε αποκηρύξει κάθε διεκδίκησή της επί της Κύπρου, την οποία είχε παραχωρήσει ως κτήση επί ενοικίω στη Βρετανία.

Μαστίγιο και καρότο

Επιστρέφοντας στο θέμα της προβολής από τους Γερμανούς, η κυβέρνηση Μέρκελ υψώνει τους τόνους της κριτικής για την καταπίεση των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού» δήλωσε στο ίδιο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ με αφορμή τις συλλήψεις έντεκα δημοσιογράφων της εφημερίδας «Γκουμχουριέτ». Ταυτόχρονα αυξάνει τις πράξεις αλληλεγγύης με τους διωκόμενους δημοσιογράφους. Χαρακτηριστικό γι αυτό ήταν η επίσκεψη του γερμανού πρέσβη στην Άγκυρα Μάρτιν Έρντμαν στα γραφεία της εφημερίδας. Κυρώσεις όμως εναντίον της Άγκυρας δεν προβλέπονται. «Δεν κάνουμε προς το παρόν συζήτηση για κυρώσεις» δήλωσε ο κ.Σάιμπερτ. «Η Τουρκία είναι και θα είναι ένας ασύγκριτα εταίρος της Γερμανίας και της Ευρώπης» πρόσθεσε και επαύξησε ο κ.Σέφερ. «Την χρειαζόμαστε για να λύσουμε μεγάλα προβλήματα, όπως τη σύρραξη στη Συρία και τις άλλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή». Σε έναν τόσο σπουδαίο εταίρο, κατέληξε, μπορεί κανείς να κάνει «συστάσεις», ή να ασκήσει πίεση για την αλλαγή της πολιτικής του – όχι όμως να του επιβάλλει κυρώσεις.

Με πληροφορίες από το «Βήμα» 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News