Βρετανία: Είπε ή όχι ο Τζόνσον "αφήστε τις σορούς να στοιβάζονται στο δρόμο"

Αναταράξεις έχει προκαλέσει στη Μεγάλη Βρετανία (κυρίως) αλλά και σε όλο το κόσμο δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (γνωστός για τις δηλώσεις του) φέρεται να υποστήριξε τον περασμένο Οκτώβριο ότι προτιμούσε να αφήσουν «τις σορούς να στοιβάζονται κατά χιλιάδες», παρά να κηρύξει ένα τρίτο lockdown, όπως επέμεναν οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εν λόγω δημοσίευμα έρχεται να προστεθεί σε μια «αλυσίδα» επικρίσεων κατά του Βρετανού πρωθυπουργού, με επίκεντρο όχι μόνο το μέτωπο της πανδημίας.  «Οχι άλλα γαμ… lockdown, αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες», φέρεται, κατά το δημοσίευμα, να είπε τον περασμένο Οκτώβριο κατά την διάρκεια σύσκεψης στην Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, την πλέον πληγείσα από την πανδημία χώρα της Ευρώπης. 

Το δημοσίευμα διαψεύσθηκε «κατηγορηματικά» από τον υπουργό Αμυνας Μπεν Ουάλας, ο οποίος τόνισε ότι ο Τζόνσον «ήταν προσηλωμένος στην αντιμετώπιση της Covid». Όμως. η εφημερίδα απαντά ότι τα πρόσωπα που άκουσαν με τα αυτιά τους τις φράσεις αυτές του Bρετανού πρωθυπουργού επιμένουν στους ισχυρισμούς τους.

Σύμμαχος στην βρετανική εφημερίδα και το BBC που επιβεβαιώνει ην αποστροφή του Τζόνσον. Με τον βρετανό πρωθυπουργό να επιμένει «Όχι δεν το είπα ποτέ. Το σημαντικό όμως, νομίζω, ότι οι πολίτες αυτό που θέλουν από εμάς είναι να διασφαλίσουμε ότι τα lockdown λειτουργούν. Και όντως λειτούργησαν».

Πρόκειται για εξέλιξη που αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ της σφοδρής κριτικής προς το πρόσωπο του Τζόνσον, τόσο για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας, όσο και για το θέμα της χρηματοδότησης της διακόσμησης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος (μετά από απαίτηση της μνηστής του Κάρι Σίμοντς), το οποίο έχει πυροδοτήσει και κοινοβουλευτική έρευνα. 

Όλα τα παραπάνω, μάλιστα, έρχονται σε μια «ευαίσθητη» περίοδο πολιτικά για τον ίδιο, αλλά και συνολικά για το κόμμα των Συντηρητικών, μιας και σε δέκα ημέρες έρχονται οι τοπικές και δημοτικές εκλογές. Όπως τονίζουν βρετανικά μέσα, παρότι η κυβερνώσα παράταξη διατηρεί προβάδισμα έναντι των Εργατικών – ποντάροντας κυρίως στην επιτυχή εμβολιαστική εκστρατεία στο Ηνωμένο Βασίλειο – τα παραπάνω ενδέχεται να προκαλέσουν πλήγμα στην παράταξη και στον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος άλλωστε είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας. 

Στο επίκεντρο ο Ντόμινικ Κάμιγγκς

Ολα ξεκίνησαν όταν η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγόρησε τον απομακρυνθέντα κορυφαίο πρωθυπουργικό σύμβουλο Ντόμινικ Κάμινγκς για ορισμένες διαρροές σχετικά με τον Μπόρις Τζόνσον. Ο άνθρωπος ο οποίος υπήρξε ο αρχιτέκτονας της καμπάνιας του Brexit, το πρόσωπο που έφερε τον Τζόνσον μέχρι τον πρωθυπουργικό θώκο, αρνήθηκε την Παρασκευή ότι είναι η πηγή των διαρροών και ανταπέδωσε, λέγοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι ανίκανος και ότι στερείται ακεραιότητας.

Ο Κάμινγκς κατηγόρησε συγκεκριμένα τον Μπόρις Τζόνσον ότι σχεδίασε να ζητήσει από χορηγούς του Συντηρητικού Κόμματος να χρηματοδοτήσουν το όραμα της Κάρι Σίμοντς για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας και χαρακτήρισε τα σχέδια αυτά «ανήθικα, ανόητα, εν δυνάμει παράνομα και σχεδόν σίγουρα κατά παραβίασιν των κανόνων της δημοσιοποίησης των πολιτικών δωρεών».

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι όλες οι δωρεές και τα δώρα δηλώνονται κανονικά και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν χορηγίες προς το κόμμα για την χρηματοδότηση της ανακαίνισης.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς αναμένεται να εκμεταλλευθεί την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων τον επόμενο μήνα για να κατηγορήσει τον Μπόρις Τζόνσον για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.

Ηδη το σαββατοκύριακο έγραψε στο Twitter ότι η αποτυχία έγκαιρης εφαρμογής ταξιδιωτικών περιορισμών στην Βρετανία είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την χώρα προκαλώντας χιλιάδες θύματα της επιδημίας.

Πρόσωπα του περιβάλλοντος του Κάμινγκς προειδοποιούν ότι ο πρώην στρατηγικός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον έχει τις ηχητικές καταγραφές όλων των ευαίσθητων συνομιλιών στην Ντάουνινγκ Στριτ με υπουργούς και αξιωματούχου

Συνεργάτης του διαβεβαιώνει ότι φεύγοντας πέρυσι από το πρωθυπουργικό γραφείο πήρε μαζί μεγάλο όγκο ντοκουμέντων, ανάμεσά τους και ηχητικό υλικό.

«Ο Ντομ έχει τεράστιο όγκο ηχητικού υλικού. Είναι τρελοί να ξεκινούν πόλεμο μαζί του γιατί είναι ικανός να υποστηρίξει με αποδείξεις πολλούς από τους ισχυρισμούς του», δήλωσε πρόσωπο του περιβάλλοντος του Κάμινγκς.

«Ελεγε στους συμβούλους συνεχώς να κάνουν ηχητικές καταγραφές – συνομιλίες με αξιωματούχους. Εχει επίσης κρατήσει μεγάλο μέρος της αλληλογραφίας του».

με πληροφορίες από Reuters, Daily Mail και δημοσίευση από την εφημερίδα "Καθημερινή" 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News